Kultura
15. NAJDRAŽA MUZEJSKA NOĆ

Noć muzealci grade programima, publika dolaskom
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Do 8. siječnja programe za ovogodišnju noć, 31. siječnja, prijavilo je više od 200 sudionika

Izniman interes muzejskih i brojnih drugih baštinskih, obrazovnih i znanstvenih institucija, i ove godine potvrđuje da će jubilarna, 15. noć muzeja, privući veliki broj posjetitelja u ovu najdužu muzejsku noć u godini, koja će se održati 31. siječnja, od 18 do jedan sat iza ponoći.


Do 8. siječnja, do kada je bila moguća online prijava programa koji ulaze u programsku knjižicu, svoje programe prijavilo je više od 200 sudionika. Organizatori Noći muzeja izražavaju zadovoljstvo prijavljenim programima, uz napomenu brojnim zainteresiranima koji nisu uspjeli prijaviti programe online, da je moguće prijaviti programe mejlom, a bit će dostupni javnosti na webu Noći muzeja i društvenim mrežama.


Tema ovogodišnje Noći muzeja Velike obljetnice hrvatskih muzeja, postavljena je vrlo široko, kako bi se putem različitih muzejskih i ostalih programa iznova aktualizirala brojna pitanja vezana uz ulogu i značenje muzeja u razvitku suvremenoga društva. Bit će to prilika da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti "muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti"…


Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, posjetitelji su u stotinama tisuća pohodili hrvatske muzeje proteklih 15 godina održavanja manifestacije Noć muzeja. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja "otkrili" muzeje, da bi postali kasnije stalna publika - ističe se u najavi.
- Zato je 15. po redu Noć muzeja još jednom prilika da muzealci i svi drugi sudionici ponude publici i najširoj javnosti različite doživljaje - od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja…, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta i primjena digitalnih tehnologija koje su otvorile neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja. O budućem razvoju i digitalnoj budućnosti hrvatskih muzeja, primjeni suvremenih tehnologija u prezentaciji muzejskih postava, obilježena je prošlogodišnja Noć muzeja, a različite aktualne teme ranijih godina (Ivan Meštrović, teme glazbe i glazbenih velikana, tema Nikola Tesla, J.J. Strossmayer, sport itd.), dodatno su senzibilizirali javnost o značenju muzejskih ustanova - ističu autorice Noći muzeja Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić uime Hrvatskog muzejskog društva. N.Vek.
200

muzejskih i brojnih drugih baštinskih, obrazovnih i znanstvenih institucija prijavilo je programe
I OSJEČKA IH PUBLIKA VOLI
Želja organizatora, Hrvatskog muzejskog društva, je da i 15. noć muzeja, 31. siječnja, bude potvrda da hrvatski muzeji imaju znanje, snagu, potencijal i publiku koja ih voli. I osječke ustanove svake se godine uključe u manifestaciju, od Muzeja Slavonije, Arheološkog muzeja Osijek, Muzeja likovnih umjetnosti, pa do Galerije Kazamat i Galerije Waldinger, koji su za prošlogodišnju manifestaciju (koja se održava posljednji petak u siječnju, iznimno održanu 1. veljače), pripremili zanimljive programe i ugostili brojne Osječane svih generacija.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike