Novosti
PREMIJER PLENKOVIĆ ZA FRANCE 24:

EU i UK trebaju pokazati zrelost u pregovorima
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Hrvatski premijer rekao je na gostovanju u televizijskoj emisiji Talking Europe na France 24 da EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sljedećih nekoliko mjeseci trebaju "pokazati zrelost" i ispregovarati ključna područja o budućim odnosima do kraja 2020.


Brexit je, uz novi višegodišnji financijski okvir i mogućnosti proširenja Unije, jedan od glavnih izazova predsjedanja Vijećem Europske unije, koje je Hrvatska preuzela 1. siječnja.


Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti Europsku uniju 31. siječnja, nakon čega slijede pregovori o budućim odnosima.


Imat će 11 mjeseci za pregovore, a britanski premijer Boris Johnson rekao je da neće zatražiti produžetak prijelaznog razdoblja, zbog čega Plenković smatra kako je sljedećih nekoliko mjeseci potrebno "pokazati dovoljno zrelosti i izabrati ona područja koja se stignu ispregovarati".


"Sada nam je potrebna jasnoća, predvidljivost i razumno planiranje za naše građane i naše zemlje. To je naš cilj sljedećih nekoliko mjeseci", istaknuo je.


Nakon što Finci nisu uspjeli uskladiti stajališta zemalja članica o novom europskom proračunu, palica je prebačena Hrvatskoj.


Plenković podsjeća da kompromis treba postići između "razvijenijih zemalja, zemalja koje su u klubu više od 60 godina, i onih koje su se poslije priključile, onih koje su prešle iz nedemokratskog sustava, ušle u EU prije 15 godina ili kao mi (Hrvatska), koji smo ušli prije sedam godina".


"Hrvatsko predsjedništvo će kroz zagrebački samit u svibnju zemljama zapadnog Balkana dati jasnu europsku perspektivu", rekao je Plenković. Ponovio je da se očekuje predstavljanje prijedloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatno izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije.
Na upit hoće li poraz Kolinde Grabar-Kitarović na izborima nepovoljno utjecati na HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima, premijer je rekao da je "vlada zaslužna za rast gospodarstva učinila velik pomak u pitanju veće solidarnosti u društvu i povećanja plaća". "Predsjednički izbori su personalizirani izbori. Čestitamo izabranom predsjedniku i cijenimo ono što je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila zajedno s Vladom na međunarodnoj sceni", zaključio je premijer. H
Možda ste propustili...

SEIZMOLOZI TVRDE DA NIJE POVEZAN S ONIM U ZAGREBU

Potres 4,2 po Richteru kod Gračaca

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE

Samo dvije novopozitivne osobe na području županije