Osijek
WINEOS OSIGURAO HEDONISTIČKI VIKEND

Putokaz k pravoj promociji
slavonskih enopotencijala
Objavljeno 12. siječnja, 2020.
Organizatori su ponudom vina, piva i delicija (raz)mazili nepca posjetitelja

Uživalo se! Jedinstvena je to ocjena nakon međunarodnog dvodnevnog Festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOs, kojemu je u petak i subotu Osijek bio domaćin. Iako je glavni cilj festivala promovirati vina iz Slavonije i Podunavlja, posjetitelji su mogu kušati i vina iz Mađarske, Srbije, Hercegovine te Makedonije.

Šesto, dosad najveće izdanje WineOs-a održano je u dvorani Gradski vrt i okupilo je nešto više od 110 izlagača, no možda je još vrjedniji podatak kako je bilo akreditirano više od 130 novinara iz nekoliko zemalja, tako da se može očekivati da će ovo okupljanje dobiti i odgovarajući medijski odjek.

A to je nešto na što organizatori, udruga "Dekanter", uz svesrdnu pomoć vinoteke Vinite, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, priželjkuju jer je kontinentalni turizam, a u okviru njega i naša vinogorja i vinari, glavni razvojni adut.

U tom su smjeru organizatori dijelom i promijenili koncept - potrudili su se WineOS učiniti i tzv. B2B manifestacijom, odnosno u znatno većoj mjeri spojiti proizvođače i distributere. Dakako, nije zaboravljena publika koja je imala dva iznimno zanimljiva i sadržajna dana. Imali su prigodu kušati brojna vina koja se praktički nigdje ne mogu pronaći, ali i ona koja će tek stići na tržište. Osim toga, svoje su proizvode predstavili i mali proizvođači lokalnih delicija, a mogla su se probati i žestoka pića i piva. Nadalje, oba su dana gosti imati prigodu pratiti spektakularan kulinarski show koji je održan na pozornici smještenoj tik uz izlagačke štandove. Na njoj su se izmjenjivali poznati chefovi iz svih krajeva Hrvatske, a predvodio ih je Tomica Đukić, glavni chef hotela Osijek i službeni kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije.

Vrlo zanimljivo bilo je i u predavaonicama u kojima je održano ukupno 14 radionica. Autor 12 vinskih radionica i ove je godine novinar i publicist Željko Garmaz. On je ponovno svoje vinske priče pretočio u stvarnost za sve nazočne spomenutim radionicama.

- Pokušavam dati svoj obol kreiranju ovog sada možda već najrelevantnijeg regionalnog festivala, dovodeći uistinu spektakularne vinarije i vinare da osobno govore o svojim vinima - skromno je svoj doprinos objasnio Garmaz.

​Za dvije su pivske radionice zaslužni članovi udruge Panonski pivarski sindikat koji su podučili zainteresirane kako se pravi pivo i koji su stilovi najpopularniji.

Ovogodišnjii je WineOs pogodio i izborom dvorane Gradski vrt kao lokacije jer, ako je u prošlogodišnjim izdanjima upravo zbog zanimanja javnosti nedostajalo prostora, sada su svi zainteresirani, posebice izlagači, imali na raspolaganju velik izložbeni prostor na kojemu se mogu osjećati ugodno. Naposljetku, svi se slažu da je i početak siječnja dobro ugođen termin za održavanje ovog festivala.

- I to zato što smo ga organizirali u vrijeme kad nema gužve u gradu te je dovoljno smještajnih kapaciteta. Ideja je novog festivalskog koncepta da on dijelom bude i poslovni susret, ali da ovim većim prostorom i izlagačima i posjetiteljima omogućimo određenu komociju. Poradili smo na segmentu hrane i vina, na edukativnom karakteru, iz godine u godinu usuđujem se reći kako polako Osijek stavljamo na vrh enogastronomskih događanja u Hrvatskoj - ne skriva oduševljenje Vinko Ručević uime udruge Dekanter kao organizatora. A kako je za otvaranja Festivala naglasio Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a, trećina inozemnih turista kao razlog ponovnog dolaska u Hrvatsku navodi gastronomiju - tada je jasno kako Osječko-baranjska županija ima što ponuditi.

​Naposljetku, ekipa Glasa Slavonije koja je izvještavala s ovog festivala izdvojila je tri vina kao svoj izbor, a vi kušajte i provjerite jesmo li znalci.

Dario Kuštro
uspjeh
SAVRŠENO UGOĐENO

I POGOĐENO

ŠESTO IZDANJE
110

izlagača predstavilo se u petak i subotu u Osijeku

130

akreditiranih novinara iz nekoliko zemalja bilo je akreditirano za WineOS
Merga Victa, Testament, Korčula
Merga Victa je pošip isključivo s lokacije vinograda Smokvica na otoku Korčuli. Vino ima izraženu voćnost i mineralnost. Berba 2018. godine bila je malo kasnija, tako da je vino malo gušće. Za proizvodnju se koristi što stariji pošip, uglavnom stariji od 15 godina. Pošip je jedna od najpotentnijih hrvatskih sorti. Vinarija Testamnet proizvodi i vino Babić iz vinograda u okolici Šibenika.
Pinot crni, Vinarija Adžić, Kutjevo
Berba 2015. godina, alkohol 13,5 posto, odležalo u bačvi. Vino je lagano, ali u svim je aromatskim kategorijama nešto zagasitije, pa se može služiti i uz razne specijalitete od tamnijeg mesa, naročito divljači i peradi. Ovo je najozbiljnije vino sorte crni pinot što se tiče posljednjih 25 godina, koliko se u Vinariji Adžić bave proizvodnjom.
Pjenušac Siber, Erdutsko vinogorje
U Vinariji Siber od 2007. godine bave se proizvodnjom pjenušaca, godišnje po 800 boca koje nisu namjenjene prodaji nego za goste koji vrlo rado dolaze na degustacije u vinariju. Vrhunska pjenušava vina proizvode se klasičnom champagne metodom, sekundarnom fermentacijom u boci, a petogodišnji im period sazrijevanja donosi dodatnu vrijednost.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike