Regija
SUSTAV KONTROLE DAO REZULTATE

Besplatni prijevoz onima koji dođu osobno po karte
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
VUKOVAR


Zakonom o komunalnom gospodarstvu utvrđene su uslužne komunalne djelatnosti u koje pripada i komunalni linijski prijevoz. Gradsko vijeće Vukovara je prije nešto više od godinu dana povjerilo obavljanje komunalnog linijskog prijevoza tvrtki Čazmatrans Vukovar na razdoblje od dvije godine, a ta je tvrtka isti posao radila i ranije. Sukladno zakonu, bili su obvezni donijeti opće uvjete obavljanja linijskog prijevoza, uz suglasnost Gradskog vijeća. To je tijelo na posljednjoj sjednici jednoglasno dalo suglasnost, s tim da je jedino pitanje vijećnika bilo vezano uz izdavanje potvrde o cijeni vozne karte koju Čazmatrans na zahtjev građana izdaje i naplaćuje 100 kuna. Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, pojasnio je kako se potvrde izdaju onima čiji ih poslodavci traže kako bi im isplatili putne troškove, kako u tom smislu ne bi bilo malverzacija.


Treba istaknuti kako Grad Vukovar godinama financira prijevoz građana starijih od 65 godina, u suradnji s tvrtkom Čazmatrans. Budući da u početku nije bilo kontrole pa se događalo da jedna osoba uzme kartu ne samo za sebe i supružnika već i za prijatelje i susjede koji se možda i ne koriste gradskim prijevozom, ali su ih željeli imati jer ih mogu dobiti besplatno, prije dvije godine gradske su vlasti počele kontrolirati upisivanje korisnika. Od tada korisnici ove pogodnosti imaju obvezu jednom mjesečno osobno doći po potvrdu, koju i dobiju uz predočenje osobne iskaznice. Unatoč početnom negodovanju dijela starijih Vukovaraca, taj je sustav s vremenom počeo odlično funkcionirati, a broj korisnika koji je dugo iznosio oko tri tisuće, ubrzo je smanjen za 300 - 350 ljudi, ovisno o mjesecu.
Time u gradskom proračunu dolazi do uštede od 150 - 200 tisuća kuna godišnje, s tim da nitko nije uskraćen i stariji Vukovarci koji doista koriste prijevoz i dalje to čine besplatno. D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike