Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Cikla štiti od bolesti jetre i reume
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Sprječava taloženje kolesterola u arterijama, onemogućuje slobodne radikale,protiv gripe

Poznata je još pod nazivima crvena blitva, crvena repa, rdeča pesa. Cikla je kao lijek poznata već 2000 godina.

Cikla je biljka sa zadebljanim korijenom i listovima koji su od zelene do crvenkaste boje. Listove rabimo za razna variva, kao i špinat, a korijen za razna jela i dobivanje soka. Energetska vrijednost cikle je na 100g 189 kJ ili 45 kcal. Sadrži 10 % šećera, kalij, natrij, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, flor. Sadrži i stanovite količine kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 potrebnog vegetarijancima, jer sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Pospješuju izmjenu tvari u stanici, a vitamina C ima najviše u korijenu cikle gdje nalazimo i vitamine B1, B2, B12, PP i karotena.

Cikla ima ljekovito djelovanje kod oboljenja krvi, kao što su anemije, slabokrvnost, ateroskleroza, masnoće u krvi itd. Cikla sprječava taloženje kolesterola u arterijama, onemogućuje slobodne radikale da uništavaju stanice, sprječava infekcije te nas štiti od slabokrvnosti. Ljekovit učinak cikle na bolesti jetre i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze..., vidljiv je već nakon kraćeg vremena uzimanja.

Terapija sokom
Autocijan je topla crvena boja korijena cikle koja je u narodu izazivala uvjerenje da ta krvavocrvena boja cikle ujedno i stvara krv, što nije daleko od istine. Visoki sadržaj željeza izaziva obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih tjelešaca. Diuretično djelovanje cikle pomaže u oboljenjima reume i gihta, jer rastvara mokraćnu kiselinu i pojačava njezino izlučivanje te ujedno obavlja i detoksikaciju cijelog organizma.

Danas se cikla najviše koristi kod najtežih karcinoma, leukemije i raka, a ona je djelotvoran lijek i u liječenju posljedica zračenja, pripisuje joj se moć zaštite od radioaktivnosti i od X-zraka. Kod oboljenja dišnih organa kao što su bronhitis, upala pluća, gripe i prehlade cikla također izvrsno djeluje.

U mnogim terapijama s ciklom izdvojaju se terapijski učinci uzimanja cikle kod oboljenja mozga i živaca. Ako dolazi do poremećaja u razvoju djeteta, terapija sokom cikle daje dobre rezultate. Sok sprječava i starenje organizma.

Ciklom možemo liječiti i nizak tlak, jer ga uspješno regulira. Sok cikle snižava visoku tjelesnu temperaturu. Sjeme cikle rabimo za terpijsko liječenje tumora genitalija i crijeva.

O cikli danas ima mnogo raznih priča i uvjerenja koja na razne načine govore o njezinj ljekovitosti, pa tako u Engleskoj kažu da bračni parovi koji vole jesti ciklu imaju harmoničan ljubavni život, a u Africi sok cikle rabe kao antidot kod trovanja cijanidnim spojevima.

Kiseljenje
Ciklu možemo pripremiti za jelo tako da sačuvamo njezinu vrijednost ako je u malo vode napola skuhamo, a kasnije ispečemo. Na taj način sačuvali smo njezinu ljekovitu vrijednost. Ako preko zime želimo imati ciklu možemo je ukiseliti i jesti kao salatu na sljedeći način. Ciklu dobro operemo četkom i izrežemo na tanke kriške koje slažemo u staklenku i posipamo kimom. Kad tako sve redom posložimo i posipamo, zalijemo razblaženim jabučnim ili vinskim octom. Takvim načinom kiseljenja sačuvali smo sve ljekovite sastojke cikle.

Kod težih oboljenja pijemo 1/2 l soka cikle na dan (ujutro natašte u gutljajevima 1 dl, ostalo tijekom dana), kod lakših oboljenja tri puta po 1 dl na dan, kod preventivnog djelovanja pijemo po 1 dl ujutro u gutljajevima, tjedan do mjesec dana, nakon ozdravljenja pijemo po dva dl soka cikle na dan još dva mjeseca. Radi boljeg okusa u naribanu ciklu ili njezin sok možemo umiješati sok mrkve, naribani hren, sjemenke kima i med. Kad kupujete ciklu birajte tamniju crvenu ciklu i ciklu koja je duguljasta, jer je bolja od plosnate ili spljoštene. Prilikom uporabe cikle mokraća i stolica postaju crvenkasti.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa