Sport
EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Bjelorusija se digla jako visoko, ali ih možemo srušiti atenskom obranom
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Ako budemo igrali utakmicu s više od 30 pogodaka, onda nećemo pobijediti, rekao je Lino Červar

U hotel Europa, gdje su smještene sve reprezentacije A skupine u Grazu, hrvatski rukometaši u četvrtak su stigli nešto prije ponoći. Utakmica s Crnom Gorom prilično je kasno završila, slijedile su obveze prema medijima.

Nije se odmah ni zaspalo nakon večere koja je započela već u prvim minutama petka. Kraći razgovor, analiza i leglo se tek oko dva u noći. Trebalo je vremena spustiti adrenalin jer već slijede novi izazovi.

- Natjecateljska atmosfera i natjecateljski ritam ne dopuštaju da previše razmišljamo o tome što je bilo. Bilo je pogrešaka koje se moraju ispraviti - jedino je što je dan poslije rekao Lino Červar o utakmici s Crnom Gorom i prvoj utakmici.

Stasali u SEHA ligi
Slijedi sudar s Bjelorusijom. Po viđenom u prvoj utakmici sa Srbijom sada je definitivno kako je to uz Hrvatsku glavni pretendent za odlazak u Beč. Čini se kako ih i Červar vidi tamo.

- To nam je važna utakmica za sam daljnji tijek natjecanja. Pratio sam ih i u pripremnom razdoblju. Mi jesmo na papiru favoriti, ali oni su možda stigli u najkompletnijem sastavu od svih reprezentacija. Opasni i za nas, ali će sigurno biti opasni za drugi krug i svim reprezentacijama.

Svi mi koji godinama pratimo SEHA ligu kroz susrete NEXE-a dobro smo upoznali njihove igrače koji igraju za Meškov. To im je i sada okosnica reprezentacije. Premda, najbolji pojedinci su dvojac koji igra u poljskom Kielceu. Osjetili su to na svojoj koži Srbi u prvoj utakmici. Pivot Artsem Karalek postigao je čak devet pogodaka, lijevi vanjski Kulesh pet. A radi se o mladićima koji ove godine pune 24 godine. No nisu to jedini igrači i snaga koju ima Bjelorusija.

- Srednji vanjski Pukhouski ima iskustvo i motor je u Motoru iz Zaporožja. Spomenuli smo Kuleša, igrača s visokim skokom i razornim šutom, a svakako im je Karalek vrlo važan igrač. Na desnoj strani im je Shylovich. Imaju i alternative i široki roster. Imaju i odlična krila, jako pametno vode brzi centar upravo preko Kuleša i Shylovicha, ovisno s koje strane. Jako im je organizirana tranzicija, lako stvaraju viškove i odlično koriste ako se svaka ekipa sporije vraća.

Kao 2004.
Analizirao je na press konferenciji duboko i detaljno Červar prestojećeg suparnika. Svatko tko tvrdi kako je on neznalica uvjerio bi se u njegovu analitičnost i studioznost. Ima ideju s 5-1 obranom, što s njom postići.

- Naša obrana u drugom poluvremenu s Crnom Gorom jako dugo nije tako funkcionirala. Moram reći kako je Crna Gora u prvom poluvremenu vrlo strpljivo s pozicijskim napadom napadala našu obranu. Promijenio sam prednjeg centra i "trojku" u obrani. Umjesto Mandića i Muse ušli su Duvnjak i Mamić. Nismo bili sigurni koliko može na toj poziciji Mamić. Sada znamo da može jako puno. Oni će imati jako ozbiljnu zadaću protiv Bjelorusije. Oni takvu vrstu obrane razbijaju na dva načina. Prvo rade odvlačenje za Kuleša. Drugi je da Karalek često izlazi na "postmana" na prednjega i pokušava deblokirati prostor za Kuleša. To trebamo rješavati. Njihov pokušaj opstrukcije. Toga Karaleka moramo riješiti kako god znamo. Neće biti dobro ako uđemo u njihov ritam, ako ne spriječimo tranziciju. Bude li utakmica otišla na više od 30 pogodaka, vjerujte mi, onda ćemo izgubiti. To su nam izazovi.

U našoj obrani važnu ulogu ima Željko Musa. Crnogorski pivot Grbović lako se spuštao i zabijao. Za "uštopavanje" Karaleka, dojam je, trebat će i Musa.

- Musa je donedavno bio ozlijeđen, uopće nije igrao. U ovom trenutku vjerojatno se nije do kraja oslobodio, zazire od novih ozljeda. Ovakva natjecanja s kvalitetnim protivnicima traže cijelog igrača. Počeo sam s njim kako bi sam dobio samopouzdanje. Njemu treba pokazati kako vjerujemo u njega. I na svakom treningu i na utakmicama.

Usporedio je ovu hrvatsku 5-1 obranu s nečim što se dogodilo sada već davne 2004. godine.

- To je obrana koju sam počeo raditi prvi put u Italiji, a donijela nam je zlato u Ateni. Tada su te dvije uloge odigrali Vori i Šprem. Tom 5-1 obranom moramo riješiti i Bjelorusiju. Eto to su mi neke ideje, pa sad viditi ako ne uspijemo u tome zbog čega me trebate kritizirati.

Sigurni smo kako Červar novinarima nije otkrio sve ideje. Nešto je sigurno sačuvao u strogoj tajnosti. Uostalom, znakovitu je poruku uputio Domagoju Duvnjaku kada je odlazio iz prostorije za press konferenciju.

- Evo, sada si ti na redu. I nemoj im baš sve otkriti!

Iz Graza: Krešimir Lacković
bjelorusi
DANAS NAJTEŽI ISPIT U SKUPINI
HORVATOV TREĆI MLAĐI KOLEGA
Dugo su godina hrvatski dvojac na desnom krilu bili Ivan Čupić i Zlatko Horvat, za mnoge tada najbolji desnokrilni par svijeta. Nakon što se Ivan Čupić nakon Rija 2016. povukao, a privremeno vratio za EP 2018. u Hrvatskoj, Horvat je promijenio čak trojicu mlađih kolega. Na SP-u 2017. bio je to Josip Božić-Pavletić, tada igrač NEXE-a, danas PPD-a Zagreb, koji nije tu zbog ozljede. Na prošlom SP-u Horvatova pričuva bio je još jedan NEXE-ovac Ivan Vida, a sada je to mladi Riječanin Vlado Matanović.

- Pokušavam se prema svima njima, pa tako i prema Vladi, postaviti kao kada sam ja bio u njihovim godinama i sjetiti se što je meni bilo potrebno kako bih im olakšao situacijiu. Zato sam tu spreman pomoći. Vlado je pokazao da se na njega može računati, što se tiče mladih igrača mislim da imamo perspektivu.
AŠANIN NAJBOLJI PJEVAČ
Poznat je postupak inicijacije koju prolaze svi hrvatski rukometaši. Oni koji se nađu prvi put u reprezentativnom okružju moraju pred svima nešto otpjevati. Tijekom ovih priprema bilo je dosta “pjevača”, Josip Šarac, Vlado Matanović, Matej Hrstić, Valentino Ravnić... Kažu da je već uobičajeno da igrači rodom iz Hercegovine bez iznimke pjevaju “Ponosna moja je zemlja Hercegovina”, kao što je uobičajeno da se Slavonci predstave s “Ne dirajte mi ravnicu”. Inače, doznali smo tko je i najbolji pjevač među rukometašima. Titula pripada drugom vrataru Mateju Ašaninu. On je svoju inicijaciju odradio proljetos, za vrijeme kvalifikacija za EP, međutim na zahtjev publike zapjevao je ponovno bez problema i tijekom posljednjih priprema.
Najčitanije iz rubrike