Ekonomija
USTROJ NOVIH PROIZVOĐAČKIH ORGANIZACIJA

Poljoprivrednici će udruživanjem jačati poziciju na tržištu
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
U sjedištu Vukovarsko-srijemske županije održan je sastanak čelnika Županije s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Tugomirom Majdakom. Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, pojasnio je kako je sastanak održan kako bi Vukovarsko-srijemska županija, koja snažno podupire ustroj proizvođačkih organizacija, izvijestila resorno ministarstvo o postignućima, ali i kako bi prepoznali koje su mogućnosti u novom programskom razdoblju Europske unije.
- Nakana nam je i dalje nastojati podupirati primarne poljoprivredne proizvođače da se snažno organiziraju, ponajprije stoga što tako imaju jaku trgovačku poziciju i prema tržištu i prema politici, odnosno donošenju odluka. Treba istaknuti kako projekti koje smo kao Županija započeli počivaju na programskim organizacijama. Na kraju, želimo osnažiti proizvođače jer i oni mogu postati suvlasnici projekata koje radimo, s obzirom na to da su namijenjeni za javno-privatno partnerstvo, odnosno Vukovarsko-srijemsku županiju i njih kao poljoprivredne proizvođače - rekao je Matić.
Državni je tajnik pohvalio napore najistočnije hrvatske županije na ustrojavanju čak triju proizvođačkih organizacija koje su priznate od Ministarstva poljoprivrede te na još dvije koje se ustrojavaju, kako bi ukupan broj od 17 proizvođačkih organizacija koje imamo u Hrvatskoj povećali.
- To je u skladu s novom strategijom za razvoj poljoprivrede u budućem 10-godišnjem razdoblju, kao i projektom "Slavonija, Baranja i Srijem", ali i novom zajedničkom poljoprivrednom politikom koja posebno naglašava prioritet proizvođačkih organizacija, odnosa usmjerenih investicija prema funkcioniranju, radu i boljem poslovanju proizvođača kroz proizvođačke organizacije. Vjerujem kako će projekti koji su osmišljeni i realiziraju se kroz projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" također biti nadogradnja radu proizvođačkih organizacija te kako će poljoprivrednici osjetiti puni benefit udruživanja, odnosno većeg i sigurnijeg dohotka kroz ovaj oblik udruživanja - poručio je Majdak.
Govoreći o do sada ustrojenim proizvođačkim organizacijama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, podsjetio je kako su dvije u sektoru stočarske proizvodnje (proizvodnji svinjskog i goveđeg mesa) dok je jedna ratarska. U fazi ustroja još su dvije, i to u sektoru uljarica, odnosno voća i povrća. Župan Božo Galić istaknuo je kako Županija ide u dobrom smjeru te će i dalje snažno podupirati razvoj poljoprivrede. D. Korpoš
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike