Sport
EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Hrvatska preokretom u drugom dijelu susreta do lake pobjede
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Zbog odlične 5-1 obrane u nastavku susreta Duvnjak je proglašen igračem utakmice

Vezani članci

DOBRA ATMOSFERA U GRAZU

Stadthalle ipak nije bio pun, većina navijača u kockicama

AUSTRIJSKI MEDIJI DOSTA POZORNOSTI DALI RUKOMETNOM EURU

Rukometna groznica zahvatila Štajersku

DOBRO RASPOLOŽENJE MEĐU HRVATSKIM IGRAČIMA NAKON POBJEDE

Marino Marić: Nama pivotima užitak je igrati ovakve utakmice

Hrvatska rukometna reprezentacija je na početku 14. europskog prvenstva ostvarila pobjedu. Očekivanu, na kraju i uvjerljivu, premda nije bilo lagano. Borbeni Crnogorci prijetili su prvih 30 minuta nakon kojih su čak imali i prednost s kojom su otišli na odmor. Ipak, u nastavku je Hrvatska pokazala koliko je moćna. Posebno u obrani na čelu s Domagojem Duvnjakom, koji je jednostavno bio neprelazan za kvalitetnu crnogorsku vanjsku liniju koja je u prvom poluvremenu lako dolazila do situacija za šut.


Ipak, brzo se u nastavku susret prelomio, pa su prigodu u završnici dobili i brojni debitanti u našim redovima.

Mandićeva isključenja

Krenula je Hrvatska s obranom 5-1 s Mandićem na prednjem, koji je već u 12. minuti zaradio drugo isključenje pa je Červar u toj zoni morao mijenjati s Ravnićem. Crnogorci, vidljivo još kod intoniranja himne, prilično nabrijani, također su krenuli s 5-1 obranom s Bakićem na prednjem, pri tome uopće nisu izbjegavali „tvrdu kohabitaciju“ s našim igračima. Uvodne minute pripale su suparniku. Lipovina i Čavor s vanjskim šutom donijeli su im u 6. minuti prednost od 3:1. Ipak, Hrvatska se pomalo slaže. Posebno u napadu. Povukao je Cindrić, nakon Duvnjakove krađe, „srednjak“ Barcelone donio je Hrvatskoj prvu prednost (4:3). Zaigrala je Hrvatska u 18. minuti s Duvnjakom na prednjem u 5-1. Donijelo je to Hrvatskoj prvu prednost od dva pogotka kada je strijelac bio Horvat (9:7). Zanimljivo, sve do 22. minute vratari nisu ubilježili ni jednu obranu, a u toj istoj minuti „upisali“ su se i naš vratar Šego i crnogorski Simić. Vratio je Lino Červar Ravnića na prednjeg. Bila je Hrvatska u prigodi otići u 25. minuti na tri razlike. Karačić je krenuo sam, nije imao dovoljno snage, pa mu je šut u izglednoj situaciji skinuo Simić. I to kao da je bio „okidač“ Crnogorcima da ipak mogu do odmora do preokreta. Serijom, od 4-0 to su i ostvarili. U posljednjih 20 sekundi Hrvatska je ušla s „minus dva“, pa je Marić na crti ipak vratio bar na minimalni zaostatak neposredno pred sirenu, koja je označavala kraj prvog poluvremena.

Na kraju slavlje


Prednost na strani suparnika bila je dovoljan znak da se u nastavak krene s najjačim adutima i snagama, posebno u obrani. Duvnjak je ponovno stao na prednjeg, u igri je u obrambenoj zoni bio Mamić, vratio se i Mandić unatoč tome što mu je prijetio crveni karton. I brzo su stvari sjele na svoje. Marić je postigao posljednji pogodak za Hrvatsku u prvom i prvi u drugom poluvremenu. Crnogorci nisu imali rješenje za "Duvnjakovu zonu“, čija je agresivnost konačno omogućila i lake pogotke. Tako je Mandić istrčao kontru i pogodio, a kada je u 37. minuti i Cindrić pogodio za hrvatsko vodstvo 17:14, crnogorski izbornik Roganović bio je jednostavno prisiljen zatražiti time-out. Cindrić je u 41. minuti pogotkom iz sedmerca donio Hrvatskoj prvi put vodstvo od četiri razlike (19:15), a u posljednju četvrtinu utakmice ušli smo i s prednosti od 21:16 nakon što je Duvnjak sjajno razigrao Marića. Hrvatska obrana ni tada nije popuštala. I Šego je počeo davati ozbiljniji doprinos, što je ponovno omogućilo neke lake pogotke. Poput onoga Mandića za vodstvo 23:17 u 50. minuti. Povukli smo se u završnici u 6-0 obranu. I ona će nam trebati. Na desnom vanjskom, njegovoj neprirodnoj poziciji zaigrao je Hrstić. Odlučio je Červar odmoriti i sačuvati Stepančića, a prve minute na Europskom prvenstvu upisao je i Matanović. I unatoč promjenama sve je vodilo prema, na kraju, mirnoj hrvatskoj pobjedi.


Iz Graza: Krešimir Lacković
HRVATSKA *27 (12)

CRNA GORA *21 (13)

GRAZ – Stadthalle. Gledatelja: 4.500. Suci: Arthur Brunner i Morad Salah (Švicarska).

HRVATSKA: Šego (5+0), Ašanin, Marić 4, Duvnjak 1, Hrstić, Stepančić 2, Horvat 4, Šarac 1, Karačić 1, Musa, Mamić, Cindrić 7(2), Matanović 1, Mandić 2, Ravnić 1 i Šipić 3.

CRNA GORA: Simić (8+0),. F. Vujović, Glendža, Bakić 2, Čavor 2, Lazović, B. Vujović, Mijušković, Radović, Kankaraš, S. Vujović 2, Ševaljević 1(1), Lasica 2, Anđelić 2, Grbović 6 i Lipovina 4.

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Crna Gora 1(1); ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Mandić 2+2), Crna Gora 10 minuta (Čavor 2, Radović 2, Lazović 2+2, Ševaljević 2)
BJELORUSI LAKO SA SRBIMA
U prvom susretu u našoj A skupini, koja se igra u Grazu, Bjelorusija je svladala Srbiju s 35:30 (16:15). Premda su vodili gotovo cijelu utakmicu, Bjelorusi su ipak otpor suparnika potpuno srušili u drugom poluvremenu. Srbi su naime u završnici prvog poluvremena iskoristili nekoliko pogrešaka suparnika i stigli do izjednačenja, a na odmor se otišlo s minimalnom prednošću Bjelorusa, koji su ipak u nastavku pokazali svoju kvalitetu i mirno priveli susret kraju. Najefikasniji kod pobjednika bio je Artem Karalek s devet pogodaka, a Srbe je predvodio Radivojević sa šest pogodaka. Bjelorusi su sljedeću subotnji suparnik Hrvatskoj.
Hrvatska u 2. kolu EURA igra u subotu s Bjelorusijom od 16 sati
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

Najčitanije iz rubrike