Crna kronika
ALARMANTAN PODATAK

U jednoj godini u Hrvatskoj gorjelo 10-ak autobusa
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Prosječna starost autobusa koji svakodnevno prevoze školsku djecu je velikih 12 godina

Prošle godine u Hrvatskoj je izgorjelo desetak autobusa, a negativan trend nastavljen je i u ovoj godini požarom školskog autobusa Čazmatransa koji je u utorak izgorio u Velikoj Trnavi kod Garešnice te autobusa sinjskog prijevoznika koji je na putu od Sinja do Splita planuo na Klisu.

Povijest požara na sinjskim autobusima počinje krajem rujna prošle godine u Biteliću kod Sinja gdje je planuo autobus u kojemu se u tom trenutku nalazilo dvoje djece i vozač. Gasiteljima Javne vatrogasne postrojbe Sinj trebalo je više od jednog sata da svladaju buktinju, no unatoč tome autobus je potpuno izgorio. Polovinom listopada na staroj Kliškoj cesti izgorio je još jedan autobus istog prijevoznika. Prava je sreća da nitko od putnika, kojih je bilo mnogo u autobusu, baš kao ni đaka, nije nastradao. Dan kasnije "zadimio" je još jedan autobus sinjskog prijevoznika, i to, kako se kasnije pokazalo, zbog sustava grijanja. U utorak je i na trogirskom kolodvoru izgorio autobus Prometa Split. Srećom, u požaru nitko nije ozlijeđen, no nastala je veća materijalna šteta. Vatru su, prije dolaska vatrogasaca, vatrogasnim aparatima pokušali ugasiti vozači autobusa.

Školski autobus Čazmatransa izgorio je i u Velikoj Trnavi kod Garešnice, i to, kako se utvrdilo očevidom, zbog tehničkog kvara na zadnjim desnim kotačima. Pravodobnom reakcijom vozača djeca su na vrijeme napustila autobus pa ozlijeđenih nije bilo. Unatoč pokušaju gašenja vatre protupožarnim aparatima, požar je doslovno za minutu zahvatio stražnji dio autobusa, a potom se brzo proširio na cijeli autobus koji je kompletno izgorio. Djeca su do škole prevezena zamjenskim autobusom.

U 2018. godini riječki autobusi Autotroleja su u samo jednom mjesecu zabilježili čak tri požara na svojim vozilima. Autobus Croatije busa, koji je vozio na liniji Dubrovnik - Zagreb potpuno je izgorio početkom prošle godine nedaleko od Zadra. U ožujku 2019. godine zabilježen je i požar ZET-ova autobusa na Selskoj cesti u Vukovini.

Polovinom lipnja prošle godine zapalio se autobus na autocesti Varaždin - Zagreb, gorio je ljetos i autobus na Ilijinoj glavici u Dubrovniku i na Makarskoj rivijeri zbog čega je bilo evakuirano 40 putnika. U studenome iste godine izgorio je i autobus koji se zapalio na vidikovcu Papuk, na cesti između Orahovice i Kutjeva. Sva djeca koja su se nalazila u autobusu na vrijeme su izišla i tako izbjegla katastrofalne posljedice.

Hina
činjenica
VOZNI PARK

AUTOBUSA

JE STAR
TEK 7 POSTO MLAĐIH OD JEDNE GODINE
Do požara u autobusima dolazi većinom zbog zapaljenja električnih instalacija, kvarova na motoru, zbog istjecanja goriva, sustava grijanja. Prema podatcima Sindikata hrvatskih vozača, prosječna starost autobusa koji prevoze školsku djecu je 12 godina. Općenito, starost autobusa je oko 15 godina, dio njih koji su izgorjeli prethodno su tehnički pregledani te su prošli sve testove. Cijena novog autobusa okvirno iznosi oko 200 tisuća eura, pa prijevoznici uglavnom kupuju rabljena vozila.

Sva ta vozila prošla su tehnički pregled, no zbog zamora materijala, a tu se ponajprije misli na električne instalacije, požari, nažalost, nisu rijetkost. Porazan je podatak da je tek nešto više od sedam posto autobusa mlađih od jedne godine.
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura