Dome slatki dome
SOBNO BILJE NJEGA ZIMI

Lijepo i neobično lišće krasi prostor cijele zime
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Neke lončanice kao što je filodendron mogu se dobro snaći i u tamnijem kutu sobe

U stanu je doista lijepo imati nekoliko biljaka koje će nam svojim cvijećem ili dekorativnim lišćem ukrasiti prostor, ali da bismo ih uzgajali, moramo o njima i ponešto naučiti te ih pravilno njegovati jer će jedino tada naše lončanice biti zdrave i lijepe i moći ćemo u njima uživati. Želimo li tijekom zime imati stan ukrašen cvatućim biljkama ili, još češće, biljem koje ima lijepo ili neobično lišće, tada prije svega moramo znati kakve uvjete traži pojedina biljka kad su u pitanju temperatura, vlaga i svjetlo, pa joj takve uvjete trebamo nastojati i osigurati.

Naime, samo u uvjetima koji joj odgovaraju naša će se sobna biljka osjećati dobro, dobro će napredovati i doista će djelovati dekorativno. U suprotnom će ona samo životariti i tada je bolje da je i ne držimo u stanu.

Centralno grijanje
Različite sobne biljke često se jako razlikuju u pogledu uvjeta koji su im potrebni za njihovo napredovanje i lijep izgled, neke uz to zahtijevaju i mnogo njege, dok su druge, pak, znatno skromnije. Stoga biste sami trebali odrediti koliko pažnje želite i možete pokloniti svojim lončanicama, pa u skladu s tim nabaviti one zahtjevnije ili manje zahtjevne biljke koje će dobro podnijeti i ako ih malo zanemarite ili ako, možda, odete nekoliko dana na zimovanje, pa stan u to vrijeme ne zagrijavate, a svoje biljke ne zalijevate.

Često već imamo ili dobijemo na dar neku tropsku lončanicu, a želimo je držati u stanu s centralnim grijanjem ili u grijanoj sobi u kojoj je zrak suh, pa se pitamo hoće li nam takva biljka, poput anturiuma ili krotona, dobro uspijevati.

Budući da znamo da su spomenute biljke iz toplih krajeva, temperatura od 20 ili 25 Celzijevih stupnjeva, kakva zimi obično vlada u grijanom stanu, svakako bi im odgovarala ako noću ne pada znatno niže. Međutim, ove su biljke najčešće naviknule i na tropske kiše, odnosno na visoku vlagu u zraku, pa ih, ako ih držimo u sobi s centralnim grijanjem i gdje je zrak suh, moramo češće vlažiti, što znači - bar nekoliko puta dnevno prskati s pomoću prskalice koja vodu raspršuje u gotovo sitne kapljice. No i između pojedinih biljaka iz te skupine ima razlike. Dok, primjerice, anturium, odnosno flamingov cvijet, traži dosta svjetla, ali ne i jako podnevno sunce, neke od lončanica kao što je monstera ili sobni filodendron mogu se dobro snaći i u nešto tamnijem kutu sobe.

Želimo li u stanu uzgajati neke inače vrlo lijepe cvatuće biljke kao što je kineski hibiskus, tada tim biljkama moramo pokloniti još više pažnje. Hibiskus, naime, ne voli topao i suh zrak i brzo odbacuje pupove smjestimo li ga u takvu prostoriju. Temperatura za njega mora biti ujednačena i ni noću ne smije pasti ispod 12 Celzijevih stupnjeva.

Osim toga, hibiskus ne voli tamno mjesto i ne podnosi propuh ni premještanje - uvijek mora stajati na istom mjestu jer u suprotnom odbacuje cvjetove i pupove. Uz to, valja znati da hibiskus zimi obično miruje i ne cvate, pa ne možemo očekivati da nam ta lijepa biljka cvate cijele zime i neka nas ne žalosti što u prodavaonicama ponekad i zimi nalazimo prekrasne cvatuće hibiskuse. Oni su najčešće uzgojeni u staklenicima u za njih optimalnim uvjetima, što je u stanu doista teško postići. Stoga, želimo li da nam u stanu i zimi nešto lijepo cvate, možda je bolje izabrati nešto skromniju biljku, poput Pelargonijum zonale, koja na toplom i svijetlom mjestu, udaljenom od peći, može lijepo cvasti cijele zime.

Otporan scindapsus
Ako imamo jako malo vremena za bavljenje svojim biljkama ili ne možemo u svom stanu stvoriti baš jako dobre uvjete za sobne biljke, tada je dobro opredijeliti se za one još manje zahtjevne, a to je, primjerice, sobna lozica, koja može stajati i u hladnijoj sobi, ali dobro podnosi i toplinu, a također je možemo držati na svijetlom mjestu isto kao i u tamnijem kutu sobe. Isto tako, vrlo je skromna i česta kućna penjačica scindapsus, koja dobro podnosi centralno grijanje, ali neće joj se ništa loše dogoditi ni u nešto hladnijem prostoru, dobro uspijeva i u svijetloj i toploj kuhinji, ali i u mračnom hodniku, jedino treba imati na umu da će joj lišće u mračnijem prostoru pozelenjeti.
Jasminka Knežević
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
l mlijeko je dobra hrana za vaše biljke, pa jednom mjesečno ulijte čašu mlijeka u svaku posudu u kojoj uzgajate cvijeće
Prskajte biljke koje vole vlagu
Biljke koje vole veliku relativnu vlažnost zraka prskajte izmaglicom iz ručnog raspršivača. Božićnom kaktusu redovito otkidajte ocvale cvjetove. Sobnu kalu treba smjestiti u prostoriju koja nije hladnija od 15 Celzijevih stupnjeva. Ako ga niste posadili krajem prosinca, amarilis posadite početkom siječnja.
Zalijevanje prema potrebama biljke
Zalijevanje treba prilagoditi potrebama biljke, ali i temperaturi prostora u kojemu ih držimo. Zimi i u hladnijim prostorijama biljke obično zalijevamo manje, a u toplim prostorijama zalijevamo ih više, pri čemu moramo paziti da ih “ne utopimo”, odnosno da im ne damo previše vode, od čega bi im korijen počeo trunuti.
Zakloniti od hladnog zraka
Sobno cvijeće ne podnosi naglu promjenu temperature, pa bi zimogrožljive biljke prilikom otvaranja prozora trebalo zakloniti od hladnog zraka. Poželjno je da temperatura u prostoriji bude između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Oleandar, limun, bugenviliju i krizanteme treba držati na 4 do 10 °C, a ciklamama i azalejama godi temperatura od 10 do 13 °C. Kaktusima najviše odgovara boravak u svijetloj prostoriji na temperaturi od 5 °C.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike