Crna kronika
PRONAŠLI GA S POMOĆU DRONA

Tužan kraj potrage za 35-godišnjakom
Objavljeno 6. siječnja, 2020.
NAŠICE

Na žalost, potraga za nestalim 35-godišnjakom okončana je pronalaskom njegova beživotnog tijela. Potraga za Našičaninom trajala je od petka, kada su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Osijek, u 14.57, dobili obavijest o njegovu nestanku. Kako stoji u priopćenju iz HGSS-a, u nedjelju prijepodne spašavatelji su dobili informaciju da su papuče koje je nosio 35-godišnjak pronađene uz jezero Lapovac, u blizini Našica. Na Lapovac je odmah poslan HGSS-ov potražni tim iz Stanice Osijek s bespilotnom letjelicom. Sumnja se pokazala točnom, iz zraka je u 10.30 s pomoću drona u vodi uočena unesrećena osoba. U potrazi je sudjelovalo 13 članova HGSS-a Stanice Osijek, DVD Našice, JVP Našice i PP Našice.

Bespilotniaasustavi unutar HGSS-a koriste se još od 2014. godine za potrebe traganja i spašavanja. Njihove prednosti su velike. Omogućuju pretraživanje terena bez potrebe za ugrozom ljudi, s obzirom na to da su česte pretrage minski sumnjivih terena, litica, cesta, tračnica.

- Dronovi pružaju jedinstven pogled iz zraka koji prije nije bio moguć. Lako su prenosivi, mogu operirati na malim visinama, ne kontaminirajući područje potrage. Ono što nam je jako važno jest da mogu letjeti po mraku s pomoću termalnih kamera, imaju mogućnost prijenosa korisnog tereta ili opreme, mogu izviđati teren s velikih udaljenosti s pomoću posebnih kamera s velikim zoomom. HGSS posjeduje veliku paletu različitih platformi i kamera koje omogućavaju operacije i u najsloženijim situacijama - stoji u priopćenju HGSS-a.

Uz potrage za nestalim osobama, članovi HGSS-a dežurali su tijekom vikenda na Sljemenu, gdje je održana utrka svjetskog kupa u skijanju, Snow Queen Trophy. Za sigurnost gledatelja i natjecatelja iz cijeloga svijeta brinulo se 77 spašavatelja HGSS-a. Spašavatelji su u ta dva dana imali 20 intervencija. Svi unesrećeni zbrinuti su u najkraćem mogućem roku, transportirani i predani hitnoj medicinskoj pomoći. "Gledatelji su našu pomoć zatražili zbog kontuzije kralježnice, prijeloma i iscrpljenosti. Većina ozljeda nastala je zbog neadekvatne obuće i nespremnosti. Apeliramo na posjetitelje da se ubuduće bolje informiraju o mjestu na koje odlaze te da se obuju i odjenu adekvatno vremenskim prilikama", savjetuju iz HGSS-a. M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike