Autoglas
FILMSKI BIJEG

Bivši čelni čovjek Renault-Nissana pobjegao u Libanon
Objavljeno 7. siječnja, 2020.
Carlos Ghosn u strogom je kućnom pritvoru u Japanu čekao na suđenje u travnju

Japansko pravosuđe već je danima na nogama nakon saznanja da je Carlos Ghosn, bivši šef Nissana, koji je u kućnom pritvoru u Japanu čekao na početak suđenja zakazanog za travanj u Tokiju, pobjegao u Libanon. Protiv Ghosna u Japanu su podignute četiri optužnice, dvije za prihod koji Nissan nije prijavio burzovnim vlastima i dvije za teško kršenje povjerenja.

Bivši generalni direktor Renault-Nissana, koji je čekao suđenje u kućnom pritvoru u Japanu, ustvrdio je u utorak da je stigao u Libanon, ali ne zato što bježi od pravde nego da bi se oslobodio nepravde i političkog progona. Ghosn je bio najbolje plaćeni šef tvrtke u Japanu, gdje su protiv njega podignute podignute optužnice za financijske malverzacije i suđenje mu je zakazano za travanj. Zna se kako je Ghosn iz Tokija pobjegao uz pomoć privatne zaštitarske tvrtke. Navodno je riječ o specijalcima koji su ušli u Ghosnov dom u Tokiju pretvarajući se da su glazbenici. Prilikom izlaska "prošvercali" su Ghosna i potom ga privatnim zrakoplovom prvo prebacili u Tursku, a potom i Libanon, čije državljanstvo ima.

Nakon podizanja optužnica Ghosn je izgubio poziciju predsjednika Nissana i Mitshubishi Motorsa, a zatim je dao ostavku i na čelnom mjestu Renaulta. Uhićen je 19. studenoga 2018. u Tokiju, a u travnju ove godine pušten je u kućni pritvor pod strogim uvjetima. To je neočekivani razvoj događaja za bivšeg magnata automobilske industrije. Ghosn je rođen u Brazilu, ali ima i francusko i libanonsko državljanstvo, a u Libanon je otišao jer smatra da će tamo biti siguran jer Libanon ne izručuje svoje državljane. Hoće li to biti tako, ovisit će o odluci libanonskog suda. U četvrtak je u tu zemlju stigao Interpolov nalog za uhićenje Ghosna. Nalog je najprije upućen na adresu policije, a potom se upućuje pravosuđu. Dužnosnici libanonske vlade nisu bili dostupni za komentar o tomu kakve poteze kane poduzeti. U sličnim slučajevima u prošlosti Libanon je dobivao Interpolov nalog kada se radilo o libanonskim državljanima u zemlji, no osumnjičeni nisu pritvarani nego su im oduzimane putovnice te je određena jamčevina.

Hina
NI U FRANCUSKOJ NEMA IZRUČENJA
“Ako Ghosn stigne u Francusku, nećemo ga izručiti jer Francuska nikada ne izručuje svoje državljane”, rekla je državna tajnica u francuskom ministarstvu gospodarstva Agnes Pannier-Runacher. Ustvrdila je pritom da “nitko nije iznad zakona”. Može se pak dogoditi da Francuska preuzme slučaj ako Carlos Ghosn jednog dana osvane na francuskom teritoriju.
Možda ste propustili...