Tehno
TEST: AUDISON PRIMA SOUND PACK

Koncertna dvorana na kotačima - nadogradnja zvuka u vozilu
Objavljeno 3. siječnja, 2020.
U većini automobila na našim cestama pronaći ćemo trećerazredna ozvučenja

Kada se vozite, koja je radnja gotovo uvijek prisutna? Jasno, riječ je o slušanju glazbe. Bilo da je riječ o onoj na radijskim postajama, CD/DVD mediju ili kakvoj glazbi s drugih prijenosnih medija ili telefona, glazba i njezino slušanje nešto je što gotovo svatko od nas prakticira u većini slučajeva vožnje. Iako je slušanje glazbe sastavni dio vožnje, u većini automobila na našim cestama pronaći ćemo trećerazredna ozvučenja koja su na nivou tranzistora iz nekih prošlih vremena. Tvornički ugrađena kvalitetnija ozvučenja nerijetko donose samo minorna poboljšanja, a pri kupnji vozila zbog cijene često su odbojna, pa ih rijetko i pronalazimo. Osim toga, veliki je broj i kupaca rabljenih vozila, a kod takvih je teško utjecati na audiosustav koji stiže s vozilom. Stoga, za sve ljubitelje automobila, dobre glazbe i vrhunskog zvuka preostaju samo ugradnje nakon kupnje vozila. Audison je ime koje dobro znaju znalci dobrog zvuka i izbor mnogih zahvaljujući paketu Audison Prima Sound Pack krojenom upravo za određen model automobila.

Složite konfiguraciju
Audison je talijanski proizvođač pojačala, zvučnika i druge prateće audioopreme za automobila. Ova tvrtka broji više od 30 godina svog postojanja i u tom je razdoblju postala jedan od lidera te izbor mnogih koji svoje limene ljubimce žele opremiti vrhunskim zvukom. Gotovo nema osobe koja neće ostati fascinirana dobrim zvukom, no često je prepreka do njegove realizacije komplicirana ugradnja, koja zahtjeva znatnije zahvate na automobilu. Uz Audison Prima Sound Pack to je stvar prošlosti jer ovaj paket donosi sve što vam treba, krojeno baš za vaš model automobila. Trenutačno nude gotova rješenja gotovo za sve modele BMW-a, MINI te nekoliko modela iz Forda i VW-a. Tako smo i sami uz konfigurator na internetskim stranicama Audisona složili konfiguraciju koja će najbolje odgovarati našim potrebama, a nakon nekoliko klikova dobili smo gotovu ponudu sastavljenu od: pojačala, prednjih zvučnika i dodatnih visokotonaca, koje prije nismo niti imali, zadnjih zvučnika te novih subwoofera koji idu ispod sjedala. Naravno, uz sve, navedeno stižu i kabeli kako bismo sve uspješno spojili. Iako je ovaj posao u načelu Plug&Play, ipak nije najjednostavniji i dobro ga je prepustiti nekome tko to radi rutinski. Zastupnik za Audison u Hrvatskoj je HFC Grupa, odnosno Kr-Electronic, kojima smo se obratili radi kupnje i rezervacije termina ugradnje.

AP8.9 bit
Srce našeg Audison Prima Sound Pack sustava čini pojačalo Audison AP8.9 bit. Ovo iznimno kompaktno pojačalo nositelj je i EISA-ine nagrade za najbolji proizvod u svome segmentu, a donosi čak osam izlaza, koji se mogu i kombinirati radi povećanja snage. Osim brojnih tehnologija, podržava i Full Digital Audio te DE-EQ (De Equalization) ulaznog signala, čime se ulazni signal korigira na stvarne vrijednosti. Pri 4 Ohma nudi osam izlaza snage po 35 W, ili četiri izlaza snage 80 W, a moguće je raditi i druge kombinacije, recimo 4 x 35 W i 2 x 80 W. Kontrola pojačala izvodi se preko izvrsnog AP bit upravljačkog softvera, a teško je uopće i nabrojiti koje sve mogućnosti nudi ovo pojačalo i softver s njim. Za znalce ovo će biti kao odlazak djeteta u hipermarket igračaka, nudeći brojne postavke za postizanje vrhunskog zvuka. Osim pojačala za naš automobil, stigli su i svi novi zvučnici, uključujući i dva visokotonca za prednja vrata, kojih prije nije niti bilo. Usporedba Audison zvučnika s tvorničkim potvrđuje nam tezu koliko su loša tvornička rješenja. Iako vozimo vozilo koje pripada u nekakav premium segment, ozvučenje je daleko od toga i kvalitetom izrade i zvukom koji proizvodi.

Set zvučnika APBMW K4E za prednja vrata, APBMW X4E za stražnja te APBMW S8-4 set niskotonskih zvučnika za ugradnju ispod sjedala, sve skupa povezano na Audison AP8.9 bit nudi zvuk koji će zadovoljiti i najzahtjevnija uha. Osim toga, zahvaljujući povezivanju s računalom i finim namještanjem pomoću AP bit programa, ljubitelji dobrog zvuka prilagodit će sustav točno svojim preferencijama. Planirate li nadogradnju zvučničkog sustava, Audison je uvjerljivo najbolja preporuka. U nekim od sljedećih članaka donosimo konkretne ideje i konfiguraciju za naš tip vozila.
Marin Režić
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike