TvObzor
KATARINA BABAN

Vrijeme u Osijeku volim provesti na podužim kavama s prijateljicama iz djetinjstva
Objavljeno 3. siječnja, 2020.
Roditelji nisu bili oduševljeni idejom da kći odlikašica izabere glumu od koje nema kruha, tako da sam probala upisati arhitekturu, ali i držala fige da me ne prime

Katarina Baban publici je poznata po ulogama u serijama ‘‘Tajne‘‘ i ‘‘Zlatni dvori‘‘, a odnedavno ju imamo priliku gledati u ulozi Tamare u seriji ‘‘Drugo ime ljubavi‘‘. Osim glumačkog, Katarina je pokazala i modni talent, kad je na domaće tržište lansirala vlastitu modnu liniju ‘‘Lilith by Katarina Baban‘‘. Kampanju za promociju nove kolekcije smjestila je na set serije ‘‘Drugo ime ljubavi‘‘. Uz Katarinu, kao zaštitna lica našle su se i kolegice glumice iz serije Martina Stjepanović, Jagoda Kumrić, te Sementa Rajhard.

- Pozvana sam na audiciju za lik Tamare. Već sam se pri prvom čitanju toliko zaljubila u taj lik da sam bila sigurna da ću dobiti ulogu. Kad osjetiš toliki polet i sreću, stvari se jednostavno same poslože. Bila sam presretna kad su mi javili da sam dobila ulogu – sjeća se Katarina trenutka kad je postala dijelom glumačke postave ‘Drugog imena ljubavi‘.

Potpuna promjena
Zašto ste zavoljeli svoj lik?

- Tamara je dijametralno suprotna od moje posljednje uloge u seriji, pa me je od početka veselila kompletna promjena. Ova je žena proživjela svašta u životu te stvorila svojevrsnu masku kako bi zaštitila samu sebe od dodatne boli i razočarenja. Slojevitost lika je ono na što sam pala. Na prvu Tamara djeluje površno, glupavo i neprilagođeno, a u suštini je sve suprotno. Krase ju nenormalna izdržljivost i snažna volja. Kad nešto želi, spremna je na sve kako bi to dobila. Ono što me najviše kod nje veseli jest njezina iskrenost, koja se često čita kao bezobrazluk i bahatost, a zapravo je stvar u tome da se ona ne pretvara kako su joj svi simpatični i dragi. Ono što drugi pomisle, ona i izgovori.

Uspoređuju li vas često gledatelji serija u kojima igrate s likom koji tumačite?

- Naravno! Mislim da je to neizbježno. I meni se to događa kad se zaljubim u neku seriju i saživim se s likovima. Ponekad mi bude i žao kad saznam da određeni glumac nije privatno ni blizu svoga lika.

Kakva je atmosfera na setu, osim što je užurbano?

- Izvrsna! Ekipa je uigrana i većina njih jako dugo surađuje, što se i osjeti u brzini i kvaliteti rada. Mnogo se smijemo i zato svaki dan započnemo s veseljem.

U kojoj se mjeri, kad glumite, oslanjate na vlastita životna iskustva?

- Mnogo se oslanjam na svoja iskustva i trudim se iz njih izvući što više mogu. Često mi pomognu i tuđa iskustva. Ponekad nije riječ o situaciji koju si proživio, ali je dovoljno pronaći bar neku sličnost.

Što biste učinili da samu sebe uhvatite kako glumite u ljubavnoj vezi iz stvarnog života?

- To bi definitivno bio znak da je vrijeme da se iz te veze iziđe.

Neizostavni dio svake scene
Koliko ste često u rodnom Osijeku sada kad snimate seriju ‘‘Drugo ime ljubavi‘‘ i kako provodite vrijeme kad ste ovdje?

- U Osijek dođem jako rijetko, prije sam imala više vremena, pa su i dolasci bili češći. Najviše volim to vrijeme provesti sa svojom obitelji te otići na jednu podužu kavu s najboljim prijateljicama. Sve smo ‘razbacane‘ na sve strane, pa se u Osijeku jedino uspijemo sve sastati.

Možete li u nekoliko rečenica sažeti svoj glumački put?

- Od malih sam nogu bila neizostavni dio svake scene, počevši od vrtića. Na daskama sam se uvijek dobro osjećala. Cijelu osnovnu školu išla sam na razne dramske skupine, zborove i recitatorske sekcije, tako da je upis na glumu bio neminovan. No, kako ništa ne ide baš glatko, put me nakratko odveo na drugi kolosijek. Roditelji nisu baš bili oduševljeni idejom da kći odlikašica (bila sam teški štreber) izabere glumu, od koje nema kruha. Tako da sam probala upisati arhitekturu. Držala sam fige da me ne prime i rekla roditeljima: ‘Ako ne upadnem, to je znak da moram na glumu.‘ Nisu me primili. I evo me sad ovdje.

Je li se vremenom mijenjao tip uloga koje su vam nuđene i kako?

- Na akademiji te već upozore i pripreme za to da ćeš vrlo brzo biti stavljen u određeni kalup te da svako ima svoj ‘fah‘. Znala sam da ću zbog svoje vanjštine, ponajviše plave kose, često imati priliku igrati ‘zavodnice‘, ‘zločestice‘ i ‘glupačice‘. Volim to stavljati pod navodnike jer je to uvriježeni izraz za takve likove. No ubrzo sam dokazala da mogu igrati i potpuno suprotne likove, tako da mi je bilo iznimno drago kad sam dobila glavnu ulogu u seriji ‘Zlatni dvori‘, gdje je glavna junakinja bila sve samo ne ovo pod navodnicima.

Kako ste se upoznali i sprijateljili s kolegom i prijateljem Matkom Knešaurekom, koji vam je u ‘Zlatnim dvorima‘ glumio partnera?

- Upoznali smo se tijekom studiranja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Zajedno smo bili u prvoj profesionalnoj predstavi u kojoj smo dobili priliku zaigrati i od tada smo prijatelji. Nije nam to bio jedini zajednički projekt, tako da se dobro poznajemo i privatno i na sceni.

Razgovarao:
Adrian ANDREJEK
INTERVJU
Tamara je dijametralno suprotna od moje posljednje uloge u seriji, pa me je od početka veselila kompletna promjena
NASILJE NA TELEVIZIJI
Mislite li da ima previše nasilja u današnjim serijama i filmovima?

- Mislim da je previše nasilja posvuda, ne samo na televiziji. Najveći problem je što su djeca tome izložena od 0 do 24. Ograničenja 12+ i slične stvari uopće ne sprječavaju djecu da bez problema dođu do tih sadržaja. Pristup internetu doveo je do toga da svatko može svemu pristupiti. Doista ne znam kako se to može promijeniti.
Možda ste propustili...

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata