Zdravlje
SPECIFIČNO ZA ŽENE KOJE NE KORISTE HORMONSKU NADOMJESNU TERAPIJU

Trajan gubitak kilograma povezan s manjim rizikom od razvoja karcinoma dojke u žena
Objavljeno 30. prosinca, 2019.

Trajan gubitak samo dvaju kilograma u žena nakon pedesete godine smanjuje rizik od razvoja raka dojke, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su proučili podatke koji se odnose na 180.000 žena te uočili manji rizik od razvoja raka dojke u žena koje su izgubile određen broj kilograma i uspjele održati smanjenu tjelesnu težinu.Težina sudionica studije mjerena je triput u razdoblju od 10 godina: na početku istraživanja, nakon otprilike pet godina te ponovno nakon četiri godine.

Pokazatelji
"Već duže vrijeme znamo da višak tjelesne težine utječe na povećan rizik od razvoja karcinoma dojke", rekla je glavna autorica studije, Lauren Teras, ravnateljica epidemiološkog istraživanja Američke udruge za borbu protiv raka.

"Ova je studija pokazala da je trajan gubitak kilograma povezan s manjim rizikom od razvoja karcinoma dojke u žena u dobi od 50 i više godina koje ne uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju. Saznanje je osobito važno za žene s prekomjernom tjelesnom težinom, a u Sjedinjenim Državama je oko dvije trećine ženske populacije pretilo ili pati od prekomjerne težine".

Dakle, smanjenje rizika povećavalo se s izgubljenom težinom i bilo je specifično za žene koje ne koriste hormonsku nadomjesnu terapiju. U žena koje su izgubile najviše kilograma, oko devet i više, i koje su uspjele održati ‘novu‘ težinu, uočili smo 26 posto manji rizik od razvoja karcinoma dojke u odnosu prema ženama čija je težina ostala jednaka. Kod skupine koja je trajno izgubila između dva i pol i četiri kilograma opazili smo 13 posto manji rizik, a u skupini koja je izgubila između 4,5 i 9 kilograma rizik je bio manji za 16 posto.

Čak i među onima koje su izgubile oko 9 kilograma ili više i ‘vratile‘ ih dio, rizik je i dalje bio manji u usporedbi s onima čija je težina ostala ista.Premda su rezultati bili najočitiji među pretilim ženama ili onima s viškom kilograma, "jednaku smo vezu uočili i kod žena s normalnim indeksom tjelesne težine, ali nešto slabiju", kazala je Teras.

Uzrok
I dok nova studija otkriva povezanost između gubitka kilograma i smanjenog rizika od razvoja karcinoma dojke, ona ne upućuje na uzrok i posljedicu, kaže dr. Stephanie Bernik, šefica kirurgije dojke u njujorškome Mount Sinai Westu. "Osobe koje s namjerom gube kilograme većinom se bave i nekim drugim stvarima. Najčešće više vježbaju i pravilnije se hrane. Riječ je o promjenama u načinu života koje smanjuju rizik od razvoja raka dojke", kazala je Bernik.

“Ipak, zna se da masne stanice utječu na pojavu upalnih procesa, a pretpostavlja se da upravo oni pridonose razvoju okruženja koje omogućuje stanicama raka da se razvijaju i razmnožavaju. Ova studija pridonosi nizu dosadašnjih saznanja po kojima je zdrav način način života iznimno važan u nastojanju da se smanji rizik od razvoja raka”, kazala je Bernik.Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.H

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike