Magazin
TJEDNI OSVRT

Za Hrvatsku je dobro što je Škoro ispao iz igre
Objavljeno 28. prosinca, 2019.

Zašto je zapravo dobro što je predsjednički kandidat desnice Miroslav Škoro ispao iz utrke, odnosno nije ušao u drugi krug i eventualno pobijedio? Odgovor je prilično jednostavan, da ne kažemo prost. Naime, Škoro bi u vrlo kratkom roku uveo Hrvatsku u rang zemalja rigidne desnice, poput primjerice Poljske. No, ne odustaje.

Već u izbornoj noći prvoga kruga, kada je bilo jasno da za Kolindom Grabar-Kitarović zaostaje samo dva postotna poena, najavio je da će politički kapital koji su mu dali birači iskoristiti na parlamentarnim izborima. Prema najizglednijem scenariju osnovat će stranku i desnici ponuditi suradnju. Nova platforma na parlamentarnim bi se izborima navodno predstavila kao alternativa HDZ-u, što je nastavak Škorina angažmana iz predsjedničke kampanje, a koji je bio, blago rečeno, više nego upitan, štoviše, s obzirom na njegove nespretne izjave i o unutarnjoj i vanjskoj politici, zabrinjavajući. Ali prilično dobar rezultat tzv. neovisnog Škore od njega je i prije i nakon prvog kruga izbora stvorio stožernu figuru radikalne desnice. Zato i Hrvatski suverenisti žele da ih baš on vodi na parlamentarnim izborima. Nadaju se kako bi dobitna kombinacija bila kada bi Škoro pokorio kontinentalni dio zemlje, a Ruža Tomašić jug Hrvatske.

Sve to može imati, ali i više ne imati smisla, jer i u slučaju 20 mandata kojima se nadaju, možemo se samo nadati daljnjoj ekstremističkoj destabilizaciji Hrvatske, kojoj smo već svjedočili u vremenu Vlade Tihomira Oreškovića, Tomislava Karamarka, Mosta i još mnogih drugih koji nisu shvaćali ili nisu željeli proeuropski put i napredak Hrvatske. Dakle, pitanje je promjena nabolje ili nagore? Prema opreznijim političkim analizama, jasno je da se Hrvatska nalazi na raskrižju. Može skrenuti prema u Poljskoj već viđenom modelu dominacije i eskaliranja “nazadne i divlje turbodesnice”, jer desničarenje se, kako je vidljivo, prilično razmahalo, iako se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković još uvijek s time dobro nosi. Ipak, stvari počesto mogu izmaknuti kontroli. Podsjetimo, dio ljudi u Škorinu timu već je prije najavljivao da postoji mogućnost da dio njegova biračkog tijela podrži Milanovića u srazu s Grabar-Kitarović.

Uglavnom, osveta ekstremne desnice više je nego očita. A to je dobro primijetio i bivši SDP-ovac Mirando Mrsić, koji zaključuje: “Škoro se pretvorio u marionetu desničara...To je Karamarkov krug u HDZ-u koji je našao novog vođu”. Ali, bar za sada, zaustavljen je nalet konzervativizma i primitivizma, što dokazuje da Hrvatska na tako nešto ne pristaje.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim