Kultura
DAN KOMEMORACIJE JOŠ NIJE POZNAT

Oproštaj od Aleksandra
Objavljeno 27. prosinca, 2019.

Rođen u Osijeku 17. lipnja 1974. Aleksandar je Bogdanović Akademiju umjetnosti završio u Novom Sadu, u klasi prof.Branka Pleše. Najvažnije uloge: Čičikov, Mrtve duše; Hemon, Antigona; Ljvov, Ivanov; Oliver Urban, Leda, Isljednik Hrvatska Antigona; Charles, Vedri duh; Đavo, Don Huan u paklu; George, Tko se boji Virginije Wolf (INK Pula), Rudolf Steiner, Unterstadt; Jerotije, Sumnjivo lice; Anđeli Babilona, Gradonačelnik...


Nagrade: Nagrada za glavnu ulogu (Čičikov, Mrtve duše) na Festivalu vojvođanskih pozorišta, 2009.; Nagrada za glavnu ulogu (Vitez Oliver Urban) na Marulićevim danima 2011., nominacija za Nagradu hrvatskoga glumišta (sporedna muška uloga) za Levina (Ana Karenjin), 2014., nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta (glavna muška uloga) za Georga (Tko se boji V.Woolf) INK Pula, Mostarska liska (uloga Jerotije, Sumnjivo lice).


Filmovi i serije: Posljednja audijencija RTS, Plavi voz, Janko Baljak, Larin izbor (33., 34. i 35. epizoda), Počivali u miru (3. epizoda), Most na kraju svijeta, B.Istvančić, Ponoćno sivo, B. Ištvančić, Novine, Matanić, Novine 2, Matanić.


Kako će posljednji ispraćaj Aleksandra Bogdanovića biti u Novom Sadu, nakon dogovora s obitelji objavit će se dan i vrijeme pokopa kao i komemoracije koja će se održati u HNK u Osijeku.

U ulaznom foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku postavljena je knjiga žalosti u koju se mogu upisati Aleksandrova publika, kolege i prijatelji. Osjećaji i poruke mogu se upisati u knjigu svakoga dana.

 N.Vek.

Možda ste propustili...

ŽIŽEKOVA "ANTIGONA" GOSTUJE U MODENI

I prije izvedbe izaziva veliko zanimanje talijanskih medija

DVJEMA ODLIČNIM PREDSTAVAMA NASTAVLJEN 16. VIRKAS

Može li bar jednom pobijediti mali čovjek, makar u kazališnoj predstavi?

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA JOSE ŽIVKOVIĆA

Ovjenčana Nagradom A. B. Šimić za 2019.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKA PROMOCIJA ROMANA "NADOHVAT"

Epska tema u kojoj nema "velikih junaka"

2

SPOMEN-MUZEJ J. J. STROSSMAYERA

Upoznavanje s valpovačkim vlastelinima

3

IZLOŽBA OSJEČKOG AUTORA U GALERIJI KAZAMAT

Midžić: Zašto se Pinocchio vratio u svoje drvo?