Crna kronika
GLUMAC OSJEČKOG HNK PREMINUO U KBC-U OSIJEK

Aleksandar Bogdanović izgubio bitku za život
Objavljeno 25. prosinca, 2019.

Vezani članci

22-GODIŠNJAK ISPITAN U OPĆINSKOM DRŽAVNOM ODVJETNIŠTU

Vozaču koji je pregazio Aleksandra Bogdanovića određen istražni zatvor

U PROMETNOJ NESREĆI TEŠKO OZLIJEĐEN ALEKSANDAR BOGDANOVIĆ

Glumca osječkog HNK-a na pješačkom prijelazu udario mladić i pobjegao

Aleksandar Bogdanović (45), glumac osječkog Hrvatskog narodnog kazalilšta, preminuo je četiri dana nakon teške prometne nesreće u kojoj ga je na pješačkom prijelazu u Trpimirovoj ulici u Osijeku automobilom udario 22-godišnji vozač. Vozač, koji nije imao niti položen vozački ispit, umjesto da pomogne teško stradalom Bogdanoviću ili pozove pomoć, nakon nesreće je pobjegao i ostavio ga da leži na cesti. Policija ga je, međutim, vrlo brzo našla, kako neslužbeno doznajemo u Zagrebačkoj ulici, te uhitila.

Unatoč naporima liječnika u Kliničkom bolničkom centru Osijek, Aleksandar Bogdanović izgubio je bitku za život na sami Božić. Ozljede glave bile su preteške.

Njegovi kolege i prijatelji opraštaju se od njega na jedini način na koji su mu još uvijek blizu, na njegovom profilu na Facebooku, gdje ostavljaju riječi sućuti njegovoj obitelji. "Othello je ostao bez svog Othella. HNK Osijek bez svog prijatelja, ljudine, glumčine! BIla mi je velika čast surađivati s tobom. Ništa više nije kao prije. Neka te čuvaju anđeli Aleksandar Bogdanović. Ovo je prevelika tragedija za sve nas" - napisala je njegova prijateljica.
 
S.Lacić

Aleksandar Bogdanović rođen je 1974. godine u Osijeku. U Novom Sadu završio je Akademiju umjetnosti u klasi prof. Branka Pleše i vratio se u Osijek 2011. godine, od kada je i bio u osječkom HNK.

Najvažnije uloge:

Čičikov, "Mrtve duše"; Hemon, "Antigona"; Ljvov, "Ivanov"; Oliver Urban, "Leda", Isljednik "Hrvatska Antigona"; Charles, "Vedri duh"; Đavo, "Don Huan u paklu"; George, "Tko se boji Virginije Wolf" (INK Pula), Rudolf Steiner, "Unterstadt" (HNK u Osijeku), Jerotije, "Sumnjivo lice" (HNK u Osijeku), "Anđeli Babilona", Gradonačelnik.

Nagrade:

Nagrada za glavnu ulogu (Čičikov, "Mrtve duše") na Festivalu vojvođanskih pozorišta, 2009.,
Nagrada za glavnu ulogu (Vitez Oliver Urban) na Marulićevim danima 2011., nominacija za Nagradu hrvatskoga glumišta (sporedna muška uloga) za Levina ("Ana Karenjin"), 2014., nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta (glavna muška uloga) za Georga (Tko se boji V.Woolf) INK Pula, Mostarska liska (uloga Jerotije,  "Sumnjivo lice").

Filmovi i serije:

"Posljednja audijencija" RTS, "Plavi voz", Janko Baljak, "Larin izbor" (33., 34. i 35. epizoda),
"Počivali u miru" (3. epizoda), "Most na kraju svijeta", B.Istvančić, "Ponoćno sivo", B.Ištvančić, "Novine", Matanić, "Novine 2", Matanić.

Glumio u kazalištima u Zrenjaninu, Vršcu, Novom Sadu, Kikindi, Osijeku, Puli i Zagrebu.

Otac je Mie, Une i Ian-Lava.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike