Učionica
FRAN IVAN ŠKORIĆ, NOVI PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Studenti trebaju još više prepoznati Studentski zbor kao partnera u rješavanju svojih problema u sustavu studiranja
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
„Cilj mi je inicirati izradu novoga pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade, kvalitetno nastaviti organizaciju Osječkoga ljeta mladih te ispuniti sve unaprijed određene zadaće Studentskoga zbora Sveučilišta“

Nakon redovnih studentskih izbora, održanih u lipnju 2019. na Sveučilištu u Osijeku, krajem je listopada održana konstituirajuća sjednica Skupštine i izabrano novo vodstvo Studentskoga zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Tom je prigodom za novoga predsjednika osječkoga Studentskog zbora izabran Fran Ivan Škorić (22), student druge godine diplomskog studija Menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Bio je to povod za razgovor s njom za posljednji ovogodišnji broj Sveučilišnoga glasnika.

Molim Vas, ukratko opišite i ocijenite Sveučilište u Osijeku s aspekta studenata, gledajući ponudu i kvalitetu studija te mogućnosti za studente.

-S gledišta budućih studenata na Sveučilištu koje na 17 sastavnica broji preko 120 studija većina može pronaći studij koji želi upisati. Sustav studiranja sličan je kao i na drugim sveučilištima pa se najbolja usporedba zapravo može napraviti prema studentskom standardu. Studentski domovi koje imamo dobro su uređeni, a za manje od godinu dana bit će završen i novi paviljon studentskoga doma u kampusu koji će udvostručiti dosadašnji smještajni kapacitet Studentskoga centra u Osijeku. Grad Osijek slovi za najpovoljniji grad za studentski život misleći pri tome na cijene privatnoga smještaja te u trgovinama i ugostiteljstvu koje su pristupačnije od cijena u drugim sveučilišnim gradovima. Za neke detaljnije usporedbe ipak bismo trebali pronaći studente koji su studirali na više sveučilišta u više gradova pa bi nam mogli iz prve ruke reći pozitivne i negativne strane studiranja na Sveučilištu u Osijeku.

Kakav je trenutačan studentski standard u Osijeku? Što biste istaknuli kao pohvalno, a što bi se još eventualno moglo poboljšati i na koji način?

-Kao što sam rekao, studirati u Osijeku financijski je prihvatljivo. Nakon završetka gradnje novoga studentskog doma vjerujem da će svi studenti koji si ne mogu priuštiti unajmljivanje stana moći dobiti smještaj u studentskom domu što je iznimno važno jer tako svima pružamo mogućnost studiranja i smanjujemo razlike između studenata boljih i lošijih socioekonomskih prilika. Sveučilište u Osijeku dodjeljuje i stipendije studentima u stanju socijalne potrebe, izvrsnim studentima i studentima športašima. Poboljšanje koje s nestrpljenjem iščekujemo jest ono u sustavu subvencionirane prehrane za studente za koje je nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja te vjerujem da će već u idućoj godini krenuti u izmjene toga sustava u kojem se prava neprekidno umanjuju već dugi niz godina.

Jesu li, prema Vašemu mišljenju, osječki studenti dovoljno aktivni u realizaciji nekih projekata kao i uključivanju u akademsku zajednicu te kulturni i zabavni život grada?

-U svakoj većoj skupini imamo aktivniji i inertniji dio. Većina studenata ipak nije uključena u aktivnosti izvan nastave, no kad uzmemo u obzir činjenicu da se na natječaj Studentskoga zbora Sveučilišta svake godine javi 80 – 100 prijavitelja, studentskih udruga, zborova i pojedinaca koji prijavljuju projekte ukupne vrijednosti veće od dva milijuna kuna, možemo biti zadovoljni. Tu svakako prednjači Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku čiji su studenti aktivni na svim većim događanjima u gradu i za vrijeme studija, ali i kasnije u profesionalnoj karijeri.

Koje biste studentske programe ili projekte u Osijeku posebno istaknuli?

-Svakako je to Osječko ljeto mladih koje će sljedeće godine imati svoje 40. izdanje. Posrijedi je festival koji ima tradiciju dugu četiri desetljeća i koji se znatno mijenjao i prilagođavao novim afinitetima i potrebama studenata. Također, Studentska roštiljada po broju je posjetitelja koji se toga dana okupe na jednom mjestu prerasla bilo koji drugi događaj u gradu. Ipak, smatram da je organizacija tako velikih događaja prerasla organizacijske mogućnosti studenata i Studentskoga zbora čiji članovi, osim studija, imaju i mnogo drugih obveza, a studentski se predstavnici i brzo izmjenjuju jer im mandat traje samo dvije godine. Stoga, kada govorimo o takvim događanjima kojima prethodi nekoliko mjeseci organizacije, trebali bismo razmišljati kako ustaliti profesionalnu ekipu koja će se time baviti dugoročno i imati iskustva koja su prijeko potrebna za takav posao.

Koji su najvažniji programi, projekti i aktivnosti koje planirate realizirati u svojem mandatu i u kojem roku?

- U mojem jednogodišnjem mandatu predsjednika cilj mi je inicirati izradu novoga pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade, kvalitetno nastaviti organizaciju Osječkoga ljeta mladih te ispuniti sve unaprijed određene zadaće Studentskoga zbora Sveučilišta kao što su sudjelovanje u radu tijela Sveučilišta u Osijeku, potpora studentskim projektima kroz provedbu natječaja za financiranje studentskih programa u 2020. godini i aktivno sudjelovanje u radu Hrvatskoga studentskog zbora koji je važan dionik u uređivanju i unaprjeđivanju sustava visokoga obrazovanja na nacionalnoj razini. Većina svakodnevnoga rada može se svesti na svakodnevnu komunikaciju sa studentima kojima smo uvijek na raspolaganju te inicijative i razgovore koje kao predstavnici studenata svakodnevno vodimo s Upravom našega Sveučilišta u svrhu poboljšanja sustava. To nije lagan posao uz sve obveze na studiju. Sada kada vidim koliko to vremena zahtijeva i koliku odgovornost nosi, mogu reći da se divim mojim prethodnicima, ali i svakomu tko ubuduće prihvati ulogu studentskoga predstavnika.

Što planirate promijeniti ili pokrenuti u svojem mandatu?

-Studentsko predstavništvo kroz studentske zborove svakodnevno nailazi na problem neinformiranosti studenata o djelokrugu rada i ulozi Studentskoga zbora. To nam govori da je potrebno mnogo više napora uložiti da nas, osim čelnih ljudi na Sveučilištu, i sami studenti prepoznaju po ulozi zastupanja i predstavljanja studenata. Posljednjih godina sazivi studentskih zborova pridonijeli su vidljivosti kroz različite projekte i aktivnosti koje su provodili, no još uvijek ima mnogo prostora jer nas studenti nisu dovoljno prepoznali kao partnera u rješavanju problema u sustavu studiranja i studentskom standardu.
Razgovarao: Tomislav LEVAK
Suradnja s Upravom Sveučilišta

Kako ocjenjujete dosadašnju suradnju s Upravom Sveučilišta u Osijeku i na koji ju način planirate nastaviti?



-Ovu kratku dosadašnju suradnju s Upravom Sveučilišta smatram vrlo dobrom, no budući da mi je mandat tek na početku, to je pitanje bolje ostaviti za kraj mandata. Siguran sam da će suradnja i nadalje biti izvrsna i da Uprava Sveučilišta kada razgovara s nama studentskim predstavnicima shvaća da je to glas svih studenata našega Sveučilišta bez kojih Sveučilište nema budućnost. Suradnja sa Sveučilištem pretežito se, osim rada u tijelima Sveučilišta, svodi na iniciranje poboljšanja sustava studiranja i studentskoga standarda kao što je to primjerice bilo prije dvije godine kada je na inicijativu Studentskoga zbora donesen novi pravilnik o stipendiranju studenata. Ili pak prošle godine kada je, također na inicijativu Studentskoga zbora, školarina za studente bez studentskih prava snižena na razinu školarine izvanrednih studenata.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike