Učionica
KAKO SU SE PREDSTAVILE SASTAVNICE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Zanimljive prezentacije i kreativni pristupi na izložbenim štandovima sastavnica
Objavljeno 16. prosinca, 2019.

Vezani članci

ODRŽANA 23. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Maturantima predstavljena znanja i iskustva sveučilišnih sastavnica

Smotra je maturantima bila izvrsna prilika upoznati se s dostignućima u pojedinim znanstvenim područjima te opremljenosti pojedinih sveučilišnih sastavnica. Kako bi pružili što bolji uvid u mogućnosti, predstavnici sastavnica uložili su velik trud u pripremu prezentacije na izložbenim prostorima. Dvanaest fakulteta, četiri sveučilišna odjela i Akademija za umjetnost i kulturu zainteresiranima su ponudili prije svega osnovne informacije o dostupnim studijskim programima i uvjetima upisa, ali moguće su studente nastojali zainteresirati često vrlo zanimljivim prezentacijama i kreativnim pristupom. Pregled viđenoga donosimo redom, a sastavnicama zahvaljujemo na ustupljenim materijalima.

 

Studenti Studentskoga zbora Ekonomskoga fakulteta kroz interaktivan kviz i igru QR kodovima, namijenjenu prvenstveno srednjoškolcima, nastojali su zainteresirati buduće „brucoše“ i objasniti im koje sve prednosti i mogućnosti nosi studiranje na EFOS-u. Budući studenti dobili su i odgovore na najčešće postavljena pitanja vezana uz studiranje na EFOS-u, poslovima koje može raditi završeni „ekonomist“, raznovrsnoj ponudi studijskih programa i izvannastavnih aktivnosti koje nudi EFOS.



Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija predstavio je i ove godine sveučilišne i stručne preddiplomske studije uz izlaganje oglednih primjera moderne laboratorijske opreme koja se koristi tijekom studiranja na FERIT-u kako bi budući studenti mogli vidjeti da je FERIT uvijek korak ispred kada je u pitanju tehnologija. Predstavljeno je i nekoliko reprezentativnih studentskih maketa koje su tijekom studija izrađivali studenti FERIT-a u okviru internih studentskih natječaja. Uz digitalne medije i promidžbene materijale studijskih programa i uvjeta upisa, Fakultet je predstavio studijske programe pokrenute posljednjih godina, preddiplomski stručni studij Računarstvo te diplomski studij Automobilsko računarstvo i komunikacije koji mogu upisati studenti koji završe preddiplomski sveučilišni studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija ili Računarstvo na FERIT-u. Osim spomenutih novih studijskih programa iz područja računarstva, predstavljeni su i studijski programi iz područja elektrotehnike koji pokrivaju elektroenergetiku, komunikacije i informatiku kao i automatiku. Fakultet je u sklopu Smotre sveučilišta u svojim prostorima organizirao radionicu za posjetitelje „Frontend Web tehnologije“.



Filozofski fakultet uz inzistiranje na izvrsnosti unutar svih odsjeka i ponudu kvalitetne nastave, posebno njeguje i podržava izvannastavne aktivnosti svojih studenata. Stoga su upravo one bile u prvom planu prilikom prezentacije na ovogodišnjoj Smotri. Filozofski fakultet Osijek jedno je od rijetkih učilišta u Republici Hrvatskoj kojem je Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske dodijelila certifikat za kvalitetu (2016.). Predstavljene su studentske aktivnosti i studentska mobilnost. Studenti Filozofskoga fakulteta Osijek uspješno djeluju i u udrugama: organiziraju susrete, tribine, a bave se i izdavačkim radom. Studenti hrvatskoga jezika i književnosti izdaju časopis „Aleph“, studenti povijesti udruženi s Međunarodnom organizacijom studenata povijesti (Udruga ISHA) izdaju časopis „Essehist“, studenti informacijskih znanosti izdaju časopis „Libros“, a studenti filozofije izdaju „Bilten studentskih radova iz filozofije“. Studenti su i autori brojnih radova, recenzenti te urednici studentskih zbornika sa studentskih konferencija. Stoga je njihova znanstveno-književna produkcija bila temelj promidžbenoga prostora Filozofskoga fakulteta. Također, Filozofski fakultet ima najveću mobilnost studenata na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera te studenti imaju mogućnost studirati na sveučilištima u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.



Građevinski i arhitektonski fakultet na Smotri Sveučilišta u Osijeku predstavio se kao jedna od istaknutih platformi istočne Hrvatske za stjecanje znanja i vještina u STEM području. Posjetitelji vizualno snažnoga i osvježenoga izložbenog prostora Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta mogli su ostvariti izravan kontakt s djelatnicima i studentima Fakulteta te tako iz prve ruke dobiti aktualne informacije o studijima Građevinarstvo i Arhitektura i ishodima učenja koje oni pružaju. Posjetitelji su imali mogućnost upoznati se i s inovativnim načinom ispitivanja otpornosti konstrukcija građevina, primjenom potresne platforme i centrifuge. Na izložbenome prostoru Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta posjetitelji su upoznati s modelima konstrukcija, inovativnim građevinskim materijalima i metodama građenja te ekonomičnim pristupom rješavanja inženjerskih problema. Organizirana je radionica u okviru Smotre zainteresiranim učenicima omogućila da na zabavan način dožive i povežu teoriju s praksom te da se upoznaju s novom zgradom fakulteta i njezinim prostorima.



Katolički bogoslovni fakultet na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta različitim se promidžbenim materijalima predstavio kao malo mjesto za velike mogućnosti. Promotivnim filmom, prezentacijom najvažnijih i za filozofsko-teološki studij temeljnih knjiga, posljednjim izdanjima znanstvenih studija profesora te studentskim časopisom „Teofil“, brošurama, redom akademske godine te fotografijama sa studijskih putovanja u Rim, Milano i Krakow, izvannastavnim aktivnostima, poput karitativno-humanitarne, dramske i biblijske skupine, zainteresiranim posjetiteljima profesori i studenti KBF-a u Đakovu predstavili su prednosti i kvalitetu studiranja u malom, ali dinamičnošću i aktivnošću života bogatom kampusu. Osim toga posjetitelji su se mogli pobliže upoznati s uvjetima upisa i mogućnošću smještaja u Studentskom domu koji se nalazi u sklopu Fakulteta te pomoći koju Fakultet pruža osobama slabijega socijalnog-ekonomskog stanja. Budućim studentima uz promidžbene materijale darovane su i kemijske olovke s logom fakulteta.



Medicinski fakultet predstavili su studenti svih studijskih smjerova. U svojem reprezentativnom izdanju, noseći službene uniforme, studenti su zajedničkim radom posjetiteljima prikazali vještine poput mjerenja krvnoga tlaka te razine šećera u krvi. Na izložbenom prostoru prezentirane su informacije o širokom spektru mogućnosti koje Medicinski fakultet pruža tijekom studiranja, od odlaska na međunarodne razmjene do različitih kongresa i edukacijskih tribina.



Fakultet agrobiotehničkih znanosti ugostio je 23. Smotru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Maturanti i svi posjetitelji imali su priliku informirati se o studijima i brojnim zabavnim animirajućim sadržajima u prizemlju istočnoga krila zgrade. Posjetitelji su upoznali Studentski zbor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti čiji su studenti kao pravi domaćini predstavili svoj fakultet osnovnim informacijama o studijskim programima, nastavnoj i istraživačkoj infrastrukturi fakulteta, dostignućima u tehnologiji i znanosti, kreativnim radnim mjestima u struci, studentskom životu na fakultetu i o brojnim drugim detaljima. Drugog dana smotre Studentski zbor, studenti druge i treće godine, asistenti i profesori ugostili su maturante u vijećnici, predavaonicama, praktikumima i laboratorijima, proveli ih kroz 14 radionica i tri izložbe o molekulama, životu, kozmetici, konjima i terapijama, drveću, buci, GIS-u, dronovima, robotima, divljači, kukcima, bioplinu, nematodama... Uz kobasice, sok od pšenične trave, kokice i fijaker uživali smo u kristalnoj ljepoti prosinca, poljoprivredi i životu.


Pravni fakultet na svojem izložbenom prostoru predstavio je nove promidžbene materijale te upoznao maturante s uvjetima upisa i programom svojih sveučilišnih i stručnih studija prava i upravnoga prava. Osim toga budući studenti mogli su se upoznati s radom pravne, pravno-ekonomske i zelene pravne klinike kao oblicima praktičnoga podučavanja i razvijanja vještina koje studentima omogućuju lakše zapošljavanje i brzo snalaženje u poslovima za koje ih pojedini studiji osposobljavaju. Na izložbenom prostoru budući studenti komunikacijom sa studentskim predstavnicima upoznavali su se s radom studentskih udruga koje djeluju na PFO promičući najviše standarde i kvalitetu studija. Posjetiteljima je predstavljena opremljenost fakulteta informatičkom i drugom znanstvenom-nastavnom opremom te su dijeljeni i sitni suveniri s logom Pravnoga fakulteta.



Prehrambeno-tehnološki fakultet na ovogodišnjoj je Smotri predstavio svoje programe obrazovanja: preddiplomski sveučilišni studij Prehrambena tehnologija i diplomske sveučilišne studije: Prehrambeno inženjerstvo, Procesno inženjerstvo i Znanost o hrani i nutricionizam. Zainteresiranim posjetiteljima štanda dijeljene su ujedno i pozivnice za „3. Noć znanosti“ koja je održana također u vrijeme održavanja ovogodišnje Smotre, u petak 6. prosinca 2019., na PTFOS-u, od 18 do 21 sat, na kojoj su posjetitelji mogli sudjelovati na devet različitih radionica te trima predavanjima. Također, na štandu je organiziran i kviz kojem su mogli pristupiti svi posjetitelji, a kao nagradu za pokazano znanje dobivali su prigodne nagrade, suvenire PTFOS-a. U interakciji posjetitelja sa zaposlenicima i studentima fakulteta prenošena su iskustva studenata o studentskom životu, radu na fakultetu i mogućnostima daljnjega usavršavanja i školovanja. Zaposlenici i studenti fakulteta dijelili su tom prigodom promidžbene materijale, a izložbeni prostor krasila su, kao i prethodnih godina, različita izdanja i proizvodi fakulteta.



Strojarski fakultet na Smotri Sveučilišta predstavio je eksponate završnih radova iz prethodnih godina kao i primjere manjih mjernih uređaja, opreme i instrumenata. Zainteresiranim posjetiteljima izložbenoga prostora usmeno su predstavljene informacije te su podijeljeni informativni letci o studijskim programima.



Izložbeni prostor Akademije za umjetnost i kulturu bio je ispunjen promidžbenim materijalima kao što su plakati, izdane knjige, letci i druge informacije za studente. Postavljen je laptop s promidžbenim videouradcima studenata, izložene su lutke i glumački kostimi, studenti likovne kulture predstavili su se slikama, crtežima i skulpturama, a studenti glazbenih smjerova izvodili su pozadinsku glazbu.



Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo studijske programe predstavio je letcima i brošurama, a izložbeni prostor isticao se maketama čeljusti. Predstavljeni su svi studijski programi fakulteta: integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Dentalna medicina, preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Fizioterapija, preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo. U izložbenom prostoru fakulteta bili su postavljeni svijetleći panoi studija koji su višesenzornim poticajima dočaravali ugođaj stomatološke ordinacije, a zvukovima otkucaja srca dočarana je atmosfera Odjela za intenzivnu njegu. Budućim studentima podijeljene su brošure studijskih programa i promidžbeni materijali poput antistres loptica, zubnih pasti, blokova za pisanje i kemijske olovke. Zainteresirani posjetitelji mogli su izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi.



Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti predstavio je svoje studijske programe različitim promidžbenim materijalima. Budući studenti informirali su se tiskanim materijalima Vodiča za studente te dodatnoj knjižici sa sažetim informacijama o fakultetu. Bili su dostupni bedževi, straničnici i kemijske olovke. Osim promidžbenih materijala, prikazana je projekcija videomaterijala te primjerci izdavačke djelatnosti fakulteta. Informacije su pružali studenti učiteljskoga i predškolskoga studija te studija kineziologije.



Odjel za fiziku predstavio je niz atraktivnih, interaktivnih, ali jednostavnih pokusa koje više-manje svi mogu izraditi sami kod kuće. Posjetitelji su provjeravali svoje znanje i zaigrali kviz, pokušali zabiti čavao bananom, ali i naizgled jednostavne zadatke kao što je razdvojiti dvije knjige ničim zalijepljene. Prisutni studenti odgovarali su na sva ona pitanja koja maturanti možda ne bi upitali profesore te su dobili iskustva sa studija iz prve ruke. Bivši su studenti i djelatnici bili na raspolaganju za sva pitanja o tome što je moguće raditi nakon završetka toga studija.



Odjel za biologiju predstavljen je radionicama „Što se krije u superhrani?”, „CSI – Odjel za biologiju” te radionicom „Utrka biljnih pigmenata”. Također je bila izložena oprema kojom se nastavnici i studenti koriste u znanstvenim i nastavnim aktivnostima, a svi zainteresirani dobili su detaljne informacije o istraživanjima koja se provode na Odjelu. Svoje viđenje jednog od važnijih problema današnjice, klimatskih promjena, studenti su približili javnosti izložbom fotografija i crteža s biološkim motivima.



Profesori i studenti Odjela za kemiju zanimljivim su sadržajima božićne tematike približili kemiju kao znanost. Izlaganje su srednjoškolci i drugi zainteresirani mogli posjetiti 5. i 6. prosinca na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. Posjetitelji izložbenoga prostora dobili su prigodne darove, periodni sustav elemenata i letak Odjela za kemiju u kojem se mogu pronaći sve informacije o smjerovima koje mogu upisati, koje sve kompetencije i vještine će steći te gdje se mogu zaposliti po završetku studija. Posjetitelji su mogli pogledati izložbu prigodnih božićnih kemijskih ukrasa te su na dar dobili sapune koje su studenti vrijedno pripremali za Smotru.



Odjel za matematiku pripremio je letke o studijskim programima koji se izvode na Odjelu za matematiku te o kompetencijama za rad koje diplomirani studenti imaju nakon završetka pojedinoga smjera, a zainteresirani su također mogli dobiti informacije o studiranju na Odjelu od asistenata, ali i od studenata viših godina studija koji su aktivno uključeni u promociju Odjela na sveučilišnoj Smotri. Posjetiteljima su bile dostupne i knjige čiji su autori nastavnici Odjela za matematiku te posljednja izdanja časopisa Osječki matematički list koji je, među ostalim, namijenjen nastavnicima i učenicima srednjih škola. Bio je izložen robot MathBot koji su izradili studenti završne godine sveučilišnoga diplomskog studija Matematika, smjera Matematika i računarstvo, a kojim su zainteresirani posjetitelji upravljali putem http protokola. Za posjetitelje bile su pripremljene i šifrirane kutije čije lokote otvaraju rješenja zanimljivih matematičkih zadataka, a u kojima se nalaze prigodne slatke nagrade te logičke igre sudoku i kakuro i drugi matematički zadatci.



Osim na izložbenim prostorima akademije, fakulteta i odjela, posjetitelji su na izložbenim prostorima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Studentskoga centra u Osijeku, Studentskoga centra u Slavonskom Brodu, Studentskoga zbora i studentskih udruga dobili i važne informacije o uvjetima smještaja u Osijeku tijekom studija i studentskom životu, ali i mogućnostima zapošljavanja u pojedinim strukama i novim radnim uvjetima koje osiguravaju poduzetnici i tvrtke.

(Sveučilište u Osijeku)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike