Novosti
ĐAPIĆ ZGROŽEN ŠKORINIM IZJAVAMA

Hrvatski predsjednik mora poduprati kršćanske vrijednosti
Objavljeno 14. prosinca, 2019.

Katolička crkva u Hrvata ne može biti van naroda i da nije bilo kardinala Kuharića u doba stvaranja Hrvatske naš bi put prema neovisnosti bio neusporedivo teži. Zar se trebalo dogoditi da se niti on tada ne miješa? Izjava Miroslava Škore protivna je onome kako biračko tijelo, koje je za njega, doživljava odnos prema Katoličkoj crkvi. Smatram da Katolička crkva ima obvezu slati poruke jer postoji razlika između sekularnosti i sekularizma. Naglašavati da je u Hrvaskoj crkva odvojena od države nema smisla, to je tako, ali sekularizam je velika opasnost jer se njime prikriva ateizam, a kroz njega se kod nas stvara antireligija koja napada Katoličku crkvu u Hrvata. Zgrožen sam time da je Škoro tako neoprezno i neiskusno dao takvu izjavu – kazao je u subotu na konferenciji za novinare Anto Đapić, kandidat za predsjednika stranke Desno, reagirajući na Škorine najave kako će iz crkve izbaciti politiku.
Đapić je za Škorinu izjavu rekao da je na tragu izjava Stjepana Mesića o katoličkoj crkvi u Hrvata te naglasio kako je uloga hrvatskog predsjednika da podupire kršćanske vrijednosti.
- On ima pravo reagirati na ono što govori kardinal Bozanić, kao što i Kardinal ima pravo iznositi svoje stavove. Kada je Bozanić iznosio stavove o grijehu struktura i holokaustu, tada je to Škoro primio na visoko pozitivnoj razini, kada je dao ocijenu ovih izbora Škoro je kazao kako ga neće komentirati i govorio da će izbaciti politiku iz Crkve – prokomentirao je predsjednički kandidat stranke Desno.
Kao što ovu Škorinu izjavu drži pogrešnom, Đapić tako promašenim smatra i njegove najave kako ove izbore smatra izbornim referendumom d za Plenkovića.
- Ako si se kandidirao za predsjednika HDZ-a onda si trebao ostati u HDZ-u koji ti je u životu omogućio puno toga, od diplomatske karijere, Croatia recordsa, saborskog mandata, kandidature za gradonačelnika Osijeka kao miljenika Ive Sanadera... Sada odjednom ispada da mu ovi izbori služe kao kandidatura za šefa HDZ-a u perspektivi. To je nekorektno prema biračima i to je manipulacija biračkim tijelom – naglašava Đapić uvjeren kako će to birači sankcionirati 22. prosinca.
Upravo Škoru Đapić smatra jednim od najvećih protukandidata je se obraćaju istim ili sličnim biračima. Stoga kaže da želi prokomentirati i činjenicu da je Škorina pjesma „Sude mi“ korištena u promidžbenim aktivnostima srpskog generala Mladića.
- Nije on kriv za to što je Mladić odabrao baš njegovu pjesmu, ali da njegova izdavačka kuća nije reagirala od 2015. godine i tražila da se skine s interneta jer se kroz nju afirmira ratni zločin to je nešto na što on treba dati odgovor. Škoro je službeni kandidat Mosta i Suverenista i to je legitimno, no u kampanji to treba do kraja i razgoliti što bih ja i mogao da se nađemo na sučeljavanju. On govori kako će ako postane predsjednik prvo ići u BiH no pitanje je kod koga će ići i što će reći u BiH. Ja ne bi išao kod Komšića, otišao bih kod naših saveznika i dao do znanja da ću se zalagati za ostvarivanje punog suvereniteta hrvatskog naroda u BiH a to znači teritorij, vlas i narod, odnosno Hrvtaska republika u BiH – poručio je Đapić iz Osijeka.
Osvrnuo se on i na izjavu Zorana Milanovića u kojoj je SDP-ovac kazao kako o stihu Thompsonove pjesme Za dom spremni misli sve najgore unatoč činjenici da je Vijeće Visokog prekršajnog suda ocijenilo da ne predstavlja nezakonito ponašanje.
- Moj cijeli politički habitus je vezan uz pozdrav Za dom spremni i iznenađen sam, ne pretjerano ali ipak negativno, na taj korak unatrag Milanovića u odnosu na Ivicu Račana. U doba Ivice Račana su registrirane glavne udruge HOS-a kroz što je registriran i pozdrav Za dom spremni kao ratni pozdrav dragovoljaca HOS-a. To što Milanović govori, kao i činjenica da je počeo kampanju iz Brezovice te da su njegovi stavovi radikalno antifašistički, što nema veze s antifašizmom već je kod nas to vidljivo kroz politiku Lex Perkovića kada je pokušavao spriječiti izručenje Perkovića i Mustača Njemačku zbog zločina i ubijanja hrvatskih emigranata. Prije 27 godina nije bilo općine i grada zahvaćenih ratom koji nisu bili najsretniji kada je postrojba HOS-a s tim pozdravom došla tamo. Već i same oznake podizale su moral ljudima. Sada nakon 28 godina, dovoditi to u kontekst negativnosti je napad na hrvatsku državnost, napad je to na Domovinski rat i sve lijepo što je iznjedrio – rekao je Đapić dodajući kako s najžešćom indignacijom odbacuje ovakav stav Zorana Milanovića.
Razinu ovih predsjedničkih izbora Đapić ocijenjuje korakom unatrag u odnosu na prijašnje izbore jer drži kako su način praćenja kampanje i manipulacije anketama koje se rade u Hrvatskoj napravile već dobar dio izbora nelegitimnim.
- Nitko se ne bavi nerješenim graničnim problemima sa susjedima, nismo čuli niti jedan prijedlog kako bi rješili pitanja šarengradske Ade ili Prevlake na granici s Crnom Gorom. Nitko od tih tzv. velikih kandidata ne govori kako misli rješiti integraciju više od tri milijuna hrvatskih državljana izvan Hrvatske u izborni proces. U svijetu je takvih koji ne mogu ostvariti svoje izborno pravo na milijune, a što je uvjet integracije hrvatskog društva. Nitko, osim tek Kolakušića, ne govori o izbornom zakonu kojim je Hrvatska praktički federalizirana u 10 hrvatskih i pojednu manjinsku i jedinicu dijaspore. Vrijeme je za promjenu političkog izbornog procesa koji je krvotok svakog naroda – zaključuje Đapić i poziva sve kandidate da se pojave na sučeljavanju kako bi birači mogli čuti njihove programe.

Tomislav Prusina

Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje