Sport
OSIJEK NAJBOLJE OD SEBE OSTAVIO ZA KRAJ

Plan za oproštaj od ove jeseni: Spojiti ugodno s korisnim
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Bijelo-plavima je protiv Slaven Belupa prioritet pobjeda, a želja je navijačima za kraj pokloniti i kvalitetnu igru

Pred nogometašima Osijeka posljednjih je 90 minuta u prvom dijelu prvenstva. Nije to bila jesen za pamćenje, ali pobjeda u susretu protiv Slaven Belupa, koju se priželjkuje, dala bi joj pozitivnu ocjenu.


Gradski vrt ove je sezone još nepokoren, što je nešto što se nije često događalo u jesenskom dijelu sezone otkako se igra HNL, pa bi bilo sjajno kada bi ta tradicija ostala nepromijenjena i nakon završnog okršaja u prvom dijelu sezone. Za produžetak tog niza pozitivnih rezultata bio bi dovoljan i remi, no razmišljanja Osječana, naravno, ne idu u tom smjeru. Njih će zanimati samo pobjeda.

Kulešević traži fokus

Ona bi im omogućila zadržavanje malog zaostatka od dva boda za drugim mjestom, što bi bio odličan temelj za proljetni dio sezone. U takvim okolnostima obično se kaže kako "cilj opravdava sredstvo" pa bi se tri boda prihvatila i u nekom igrom siromašnijem izdanju, međutim, trener Ivica Kulešević, osim pobjede, priželjkuje i nešto više.


- Idealan scenarij bio bi oproštaj od naših vjernih navijača s pobjedom, ali i s igrom kojom bi bili zadovoljni. Bilo bi dobro kada bismo ponovili način na koji smo igrali u drugom poluvremenu susreta s Lokomotivom - kaže trener bijelo-plavih, pa sa smiješkom dodaje:


- Znam, znam, bila je magla, pa je malo tko vidio tu dobru igru. Nadam se kako će nas vremenski uvjeti u nedjelju poslužiti, te da ćemo biti sposobni našoj publici pružiti i dodatne užitke osim same pobjede.


Možda bi netko mogao pomisliti kako svi ti planovi i želje znače kako u osječkoj svlačionici ne doživljavaju Slaven Belupo, ali to bi bio posve pogrešan zaključak. Iako su ove sezone bijelo-plavi u oba susreta pobijedili Koprivničane, i to bez primljenog pogotka, Kulešević respektira nedjeljnog suparnika.


- Pustite ono što je bilo. Koprivničani dolaze s novim trenerom koji je očito razdrmao momčad, i bit će to sve samo ne laka utakmica za nas. Koliko mogu biti opasni pokazali su eliminacijom Gorice u četvrtfinalu Kupa kao gosti. Radna je to momčad koja puno trči i zato ćemo mi morati biti jednako tako predani ako želimo ostvariti sve ono što planiramo.


Posljednje utakmice u polusezoni znaju biti nezgodne na pshiološkom planu jer igrači su već potrošeni i postoji opasnost da im misli odlutaju na odmor.


- Cijeli tjedan inzistiram na fokusu na taj posljednji susret i upozoravam dečke kako zimski odmor još nije počeo. U momčadi imamo dosta igrača sa strane koji jedva čekaju otići kući i malo predahnuti, ali prije toga moramo kvalitetno još odraditi tih 90 minuta protiv Slaven Belupa, pa će nam zimska stanka svima biti ugodnija. Osim tog fokusa iznimno će važno biti kako ćemo reagirati u prevenciji kontranapada i koliko ćemo koncentrirani biti u defenzivnim prekidima, što nam je znao biti problem. Upravo su to dvije najjače strane igre Slaven Belupa - upozorava Kulešević.
Ulaze Pilj te Bočkaj ili Mance

Do palniranog rezultatskog cilja Kulešević želi doći ofenzivom. Zbog toga je najavio i određene promjene u odnosu prema susretu protiv Lokomotive. Točnije, ovaj put bi od početka trebali krenuti ljudi koji su se iskazali u drugih 45 minuta prošlog prvenstvenog susreta.


- U defenzivnom dijelu momčadi neće biti nikakvih promjena. Počet ćemo s Piljem, vrlo vjerojatno još bliže suparničkim vratima, a vjerojatno će krenuti i Bočkaj, koji je protiv Lokomotive još jednom pokazao kvalitetu - otkriva Kulešević.


Ipak, ostavio je određenu ogradu kada je u pitanju konačan izbor početne postave. Naime, ozdravio je Antonio Mance, pa nije isključena postava i s dva čista napadača.


- Razmišljam i o toj opciji s dva centralna napadača jer su njih dvojica bili strijelci u oba prethodna susreta protiv Slaven Belupa. To je nešto što kao trener jednostavno moram uvažavati. Važno je što imam nekoliko raspoloživih opcija jer su nam svi igrači konačno zdravi. Istina, određenih problema ima Jerry Mbakogu sa stopalom, što je ozljeda koju vuče već duže vrijeme, ali vjerujem kako će i on biti na raspolaganju ako bude potrebno jer ipak je pred nama posljednjih 90 minuta ove jeseni - priča trener bijelo-plavih.


Svakakvih smo se izdanja Osijeka nagledali u prvom dijelu prvenstva. Od onih zbog kojih je zastajao dah zbog tempa i žestine što su pružali u derbijima do izdanja koja su nam kidala živce i zbog kojih su, oni koji je imaju, čupali kosu. Valjda ćemo u nedjelju svjedočiti onom boljem licu osječke momčadi za koje smo uvjereni kako je zapravo i pravo lice koje se, zbog nekog razloga, ponekad skriva, što je svakako razlog za analizu nakon završetka polusezone.


- Prvo se nadam pobjedi u toj utakmici, a nakon toga ćemo u miru provesti analizu cijele polusezone. Jasno je kako uvijek može biti bolje, a smatram kako bismo u proljeće trebali biti bar 20-30 posto kvalitetniji ako želimo ispuniti zadane klupske ciljeve. Uvjeren sam kako ova momčad to može, a dio tog potencijala svakako trebamo pokazati već u nedjelju - zaključio je Ivica Kulešević, trener NK Osijek.
Motiva bijelo-plavima za jednu pravu utakmicu doista ne bi trebalo nedostajati. Neke smo već spomenuli, a vezani su uz kratkoročne perspektive i željom za pobjedničkim odlaskom na odmor ima tu još nekih stvari. Prvo mogućnost da se ova generacija upiše u klupske povijesne knjige kao ona koja je u jesenskoj sezoni imala najbolji učinak na domaćem terenu u povijesti HNL-a. I konačno, Slaven Belupo je jedan od suparnika s kojim Osijek ima negativan ukupan omjer u HNL-u. Nedjelja je nova prilika da se i ta statistika dodatno popravi. Puno je to razloga za ostvarenje jednog jedinog cilja - pobjede...


Dalibor Keler
OSIJEK**-**SLAVEN BELUPO

Početak: Nedjelja, 15 sati

Ivušić**Filipović

Šutalo**Božić

Škorić**Nowak

Majstorović**Mikulić

Igor Silva**Iharoš

Žaper**Puclin

Kleinheisler**Glavčić

Talys**Bačelić-Grgić

Pilj**Lulić

Bočkaj**Bogojević

Marić**Krstanović

Stadion: Gradski vrt

Kacapitet: 18.856

Sudac: Marko Matoc (Zaprešić).
TABLICA​
1. Dinamo**17**13**2**2**32:8**41

2. Hajduk**18**9**5**4**28:16**32

3. Rijeka**17**9**4**4**30:20**31

4. Osijek**18**8**6**4**31:20**30

5. Gorica**19**8**5**6**26:27*29

6. Lokomotiva**18**8**4**6**27:24**28

7. S.Belupo**18**5**3**11**16:32**18

8. Inter**19**2**7**10**21:37**13

9. Istra 1961**18**2**6**10**15:28**12

10. Varaždin**18**2**6**10**13:27**12.
PETAK

Gorica - Inter-Zaprešić 1:1 (1:0)

SUBOTA

15 sati

Rijeka - Varaždin

17.30 sati

Dinamo - Lokomotiva

NEDJELJA

15 sati

Osijek - Slaven Belupo

17.30 sati

Hajduk - Istra 1961
MEĐUSOBNI SUSRETI

OSIJEK – SLAVEN BELUPO**67**24**17**26**90:87
gradski vrt
UTVRDA SE MORA SAČUVATI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana