Novosti
SABOR ODLAZI NA ZIMSKU STANKU

Zasjedanje počinje 15. siječnja 2020.
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Hrvatski sabor u petak je u treće čitanje poslao Prijedlog Ovršnog zakona, pooštrio je kazne za obiteljsko i spolno nasilje te je utvrdio da će se napad na učitelja i socijalnog radnika tretirati kao napad na službenu osobu.


Izmijenio je, naime, Kazneni te zakone o zaštiti od nasilja u obitelji i o kaznenom postupku, povećao okvire za kažnjavanje niza kaznenih djela. Donesenim zakonima na drukčiji je način definirano kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i ono je kao posebno kazneno djelo brisano te je inkorporirano u kazneno djelo silovanja. Povećane su kazne za silovanje te, ovisno o težini djela, iznose najmanje jednu do deset godina zatvora. Iz zakona je brisano kazneno djelo teškog sramoćenja koje je posebno pogađalo novinare koji su njegovo brisanje tražili već nakon prve nepravomoćne presude.


Sabor je Ovršni zakon poslao na treće čitanje. Prijedloge zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te o prijenosu osnivačkih prava nad vukovarskom bolnicom sa županije na državu uputio je u drugo čitanje. Sabor je odbio SDP-ov prijedog da izmijeni Zakon o izboru predsjednika i propiše da su i na njima birački odbori višestranački. SDP-ovce je, pak, posebno razljutilo što su vladajući odbili raspravu o njihovu amandmanu da se briše odredba da je birač obvezan potpisati preuzimanje glasačkog listića.
Sabor je u petak završio redovito ovogodišnje zasjedanje, novu sjednicu počinje 15. siječnja iduće godine. H
Zastupnici su radili 117 dana
Gotovo trećinu godine saborski su zastupnici proveli na sjednicama, raspravili su 480 točaka, a za riječ se javili 11.000 puta, pokazuje statistika. Sabor je, naime, održao pet sjednica koje su trajale 107 dana, odnosno više od 750 sati, te je raspravio 480 točaka dnevnog reda. Broj radnih dana mu je nešto manji nego prošle godine (117), na što je utjecala stanka koju je Sabor proljetos imao zbog izbora za EU parlament, no radio je bitno više u odnosu prema 2015. i 2016. godini. Donio je 241 zakon, od kojih je 47 usklađeno sa zakonodavstvom EU-a.
Možda ste propustili...

MIŠEL JAKŠIĆ PRVI NA LISTI RIJEKE PRAVDE U 4. IZBORNOJ JEDINICI

Siguran sam da ćemo formirati novu vladu, koja će biti kvalitetnija i hrabrija

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika