Novosti
RAD TRGOVAČKIH LANACA ZA BLAGDANE

Radnicima u trgovini više neradnih dana
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Na Badnjak i Silvestrovo većina će raditi skraćeno, ali će zato u ostalim danima uoči Božića raditi duže, pa i do 23 sata

Nakon pokrenute inicijative Sindikata trgovine Hrvatske i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za neradnom nedjeljom, a kojom se pitanje rada trgovaca ponovno aktualiziralo u javnosti, odlučili smo provjeriti kakva će praksa radnog vremena u trgovačkim lancima biti za nadolazeće blagdane, i hoće li poslodavci omogućiti svojim zaposlenicima da te dane provedu u krugu obitelji.



Produženo

Dugogodišnji je običaj da na Badnjak poslovnice trgovačkih lanaca i centara rade skraćeno, slično kao i na Silvestrovo, dok na Božić, sv. Stjepana i Novu godinu uglavnom budu zatvorene. Tako će i Lidlove trgovine na Badnjak raditi do 14 sati, a za Božić i blagdan sv. Stjepana bit će zatvorene.


Slično je i u Konzumu, čije poslovnice, njih više od 600 u Hrvatskoj, neće raditi na Božić, Štefanje i Novu godinu, dok će na Badnjak i Silvestrovo raditi prema skraćenom radnom vremenu. Iz Uprave Konzuma napominju da na ovaj način žele zaposlenicima omogućiti da blagdane provedu sa svojim najdražima, zbog čega i pozivaju sve svoje kupce da kupnju obave u danima uoči blagdana, osobito od subote 21. do ponedjeljka 23. prosinca, kad će radno vrijeme trgovina diljem Hrvatske biti produženo. Takvo radno vrijeme imat će i svi hipermarketi Interspara i to od 17. do 23. prosinca, kada će biti otvoreni sve do 22 sata, ne bi li kupcima tjedan prije Božića pružili mogućnost "last minute" blagdanske kupnje. Što se radnog vremena u ostale blagdanske dane tiče, svi supermarketi Spara i hipermarketi Interspara na Badnjak i Staru godinu radit će skraćeno, dok će za Božić i prvi dan Nove godine sve trgovine biti zatvorene. Nešto drugačije bit će za blagdan sv. Stjepana kada će dio trgovina biti zatvoren, a pojedine će, sukladno potrebama kupaca, raditi skraćeno. Jedanaest poslovnica Emmezete u Hrvatskoj radit će skraćeno na Badnjak i Silvestrovo, dakle od 9 do 16 sati (u Dubrovniku do 14 sati), dok će na Božić, blagdan sv. Stjepana, i Novu godinu biti zatvorene, ali će zato na blagdan sv. Tri kralja raditi prema uobičajenom rasporedu, odnosno od 9 do 21 sat.


Pevecove trgovine također će raditi skraćeno na Badnjak i Silvestrovo, u vremenu od 8 do 16 sati, a zatvorene će biti na Božić, Novu godinu, i blagdan sv. Tri kralja.


Praksu blagdanskog rada provjerili smo i u osječkom trgovačkom centru Portanova, u kojem se nalaze različite poslovnice i trgovački sadržaji, zbog čega se i radna vremena pojedinih subjekata značajno razlikuju. Tako će na Badnjak zakupci u prizemlju i na prvom katu raditi do 17 sati, a na Božić, blagdan sv. Stjepana i sv. Tri kralja bit će zatvoreni, međutim, poslovnice na drugom katu (kino, kafić, restoran, kuglaonica), radit će svaki prema svom rasporedu, s obzirom na to da imaju pravo odrediti svoje radno vrijeme.

Uvećana satnica


Predsjednica STH-a Zlatica Štulić istaknula je kako neke trgovine još nisu donijele odluku o radnom vremenu za blagdane, uz napomenu da je njihova preporuka da se što više rastereti radnike. "Smatramo da bi na Badnjak trgovine mogle raditi do 15 sati, do kada bi kupci uspjeli kupiti sve potrebno, a radnici se pripremiti za blagdane. Iako je prosinac vrijeme velikih kupnja i značajnije potrošnje, treba voditi računa i o trgovačkim radnicima koje je potrebno adekvatno platiti za njihov rad, osobito u razdoblju kada trgovine produžuju radno vrijeme do kasnih večernjih sati. Mi se takvom radu protivimo i smatramo da to nije potrebno, jer je riječ o nastojanju poslodavca da privuče kupca na dodatnu potrošnju, iako ljudi imaju svoje isplanirane budžete i neće potrošiti više samo zato što trgovina radi dulje. Iskustva prijašnjih godina govore nam da s isplatama dodatnih sati bude problema, osobito u trgovinama bez kolektivnih ugovora i sindikalnih tijela. Zakonom je određeno da rad blagdanima treba biti plaćen više od redovnog rada, međutim, ne i koliko više, pa se te brojke kreću oko 50 % uvećanoj satnici, a često i manje," zaključuje Štulić.


Ema Nenadić
BOŽIĆNICE OD 200 DO 2000 KUNA
Isplate božićnica važan su čimbenik prosinačkog poslovanja, a Zlatica Štulić ističe da su one mahom izdašnije nego ranijih godina. "One se kreću od 200, pa sve do 2000 kuna, čime su poslodavci maksimalno iskoristili neoporezivi iznos koji je Vlada omogućila. Također, mnogi poslodavci svojim radnicima podijele bonove za kupnju proizvoda u svojim poslovnicama", ističe Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje