Osijek
HDZ O SDP-U I NAKNADI ZA DJECU

Odbili naš prijedlog da Grad poveća naknadu, a onda tražili to isto od Županije!?
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Gradska organizacija HDZ-a reagirala je na priopćenje Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije o odbijanju njihovog zahtjeva da Županija poveća naknadu za novorođenu djecu:


"S namjerom da korigiramo Proračun Grada Osijeka za 2020., HDZ je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, 29. studenoga, predložio i da se naknade za novorođenu djecu povećaju s 2000 na 5000 kuna. No, aktualna gradska vlast, koju čini i SDP, to je odbila bez obrazloženja. Kako bi pokušali umanjiti političku štetu u SDP-u su se odlučili na manipulaciju i obmanu javnosti te su na ovotjednu sjednicu Skupštine Osječko-baranjske županije došli s "originalnim" prijedlogom da Županija poveća svoju naknadu za novorođenu djecu s 1000 na 1500 kuna. Pritom su zaboravili da županije nemaju prioritetnu nadležnost ni fiskalni kapacitet za financiranje novorođene djece. Od 21 županije, polovina ih uopće ne izdvaja sredstava za ovu namjenu, dok je među preostalim županijama Osječko-baranjska na 4. mjestu prema visini naknade. Što se tiče gradova, Osijek izdvaja 2000 kuna, Belišće 5000, Valpovo, Županja i Slatina po 3000 kuna, Našice i Slavonski Brod po 2500 kuna… Dakle, posve je jasno da je OBŽ u vrhu Hrvatske prema izdvajanju za novorođenu djecu, dok Osijek zaostaje.


Nadalje, u županijskom SDP-u iznose netočnu tvrdnju da je Županija povećala iznos za financiranje političkih stranka za 50 %. Treba reći da Županija ima obvezu na temelju Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, kao i sve druge županije, općine i gradovi financirati aktivnosti političkih stranka i nezavisnih vijećnika. U 2020. OBŽ će financirati u istom iznosu kao i do sada njihov rad, a to je 1500 kuna po vijećniku", stoji u priopćenju GO-a HDZ-a Osijek.
Ivica Korman
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu