Novosti
KAKO SE NASTAVNICI SNALAZE S REFORMOM

Savjetnici obišli čak 1100 škola
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
U tijeku je prvi savjetnički posjet školama u sklopu potpore provedbi kurikularne reforme Škole za život. Prvi savjetnički posjeti počeli su u listopadu, a do sada su 262 mentora obišla više od 1100 škola u RH. Cilj prvoga savjetničkog posjeta jest pružanje potpore djelatnicima u odgojno-obrazovnom procesu s posebnim naglaskom na teme - Aktivno učenje te Vrednovanje i ocjenjivanje. Ove teme izravno se nastavljaju na one u virtualnim učionicama te učitelji, nastavnici, ravnatelji i stručni suradnici imaju priliku uživo, uz potporu predavača, i konkretno raditi na primjeni novih kurikuluma. Upitnik je ispunilo 15.789 sudionika, a 87 posto ističe ih da su im uglavnom, ili u potpunosti, aktivnosti tijekom savjetničkih posjeta pomogle u razumijevanju promjena koje donosi reforma. Srednja ocjena kojom su ispitanici ocijenili svoje kompetencije vezane uz aktivno učenje je 3,91, dok je procjena primjene metoda aktivnog učenja u nastavi ocijenjena srednjom ocjenom 3,78 na skali od 1 do 5. Ocjenom 3,75 ocijenili su svoje kompetencije vezane uz tri pristupa vrednovanju (vrednovanje za učenje, vrednovanje kao učenje, i vrednovanje naučenog).


Očekivano, čak 95 posto ispitanika ističe kako će u svome radu primjenjivati što više metoda aktivnog učenja. Novi pristupi vrednovanju u potpunosti su jasni za 42 posto ispitanika, dok se uglavnom slaže 52 posto ispitanika. Zadovoljstvo tiskanim udžbenicima za predmete/razrede u koje su uvedeni novi kurikulumi ispitanici su pak ocijenili srednjom ocjenom 3,50.
- Reforma nije utrka na kratke staze, nego maraton, i zato je važna sustavna i kontinuirana potpora školama. Svrha savjetničkih posjeta nije nadzor, nego potpora i razmjena dobre prakse. Sa savjetničkih posjeta treba skinuti "stigmu" nadzora i inspekcije kako bi se razvijala kultura kvalitete i sukreacije reforme - istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Drugi savjetnički posjet održat će se u travnju 2020. godine.I.Bošnjak
Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo