Osijek
LIJEČNICI NA PRIVREMENOM RADU

Uzmu neplaćeno u RH, pa vani zarade 10.000 €
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Našim se liječnicima sada nudi opcija da odu na nekoliko tjedana ili mjeseci u inozemstvo, i potom se vrate u matičnu kuću

Nakon vala odlazaka naših liječnika na rad u inozemstvo, ali i vala povrataka, posljednji je hit, kako doznajemo u jednoj osječkoj tvrtki za savjetovanje i informiranje u vezi sa zapošljavanjem u državama Europske unije, Norveškoj i Švicarskoj, odlazak na locum, privremene pozicije koje mogu trajati od dva do tri tjedna pa do tri ili šest mjeseci.
Riječ je ponajprije o opcijama rada medicinskih djelatnika u inozemstvu, i to prije svega u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. To znači da je osoba i dalje zaposlenik u matičnoj državi gdje je zamrznula svoj status na neplaćeno i radi u tom razdoblju, primjerice, u Irskoj ili UK-u. Benefiti se najviše osjete na plaći, s obzirom na to da specijalist u razdoblju od mjesec dana može zaraditi oko 10.000 eura neto, dok specijalizant može zaraditi oko 5000 eura neto. Drugi je benefit to što mogu naučiti kako se radi u drugim zdravstvenim sustavima i donijeti to znanje u svoju matičnu ustanovu. To znači da liječnik ne mora dati otkaz u Hrvatskoj, a istovremeno može isprobati kako bi izgledao rad u inozemstvu. Čisto primjera radi, u Irskoj su hibridne operacije iz područja vaskularne kirurgije dio rutine, dok se u nas tek počinju raditi i nisu toliko česte. Ili, primjerice, ginekolozi u Švedskoj svi rade laparoskopije, dok ih kod nas obavljaju samo neki. Ovo je prilika za zaraditi dodatno, naučiti nešto novo, i, što može biti vrlo važno, povećati vlastiti network novim kolegama i kolegicama, ističu prednosti ovakvog privremenog zapošljavanja u inozemstvu u istoj tvrtki za savjetovanje i informiranje.
Jedini korak koji sam zdravstveni djelatnik treba napraviti, kako doznajemo, jest ishoditi licencu za rad u Irskoj, ili Ujedinjenom Kraljevstvu, jer time postaje atraktivan kandidat koji se može javiti za locum pozicije u cijeloj Irskoj i cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. Koliko liječnika iz Slavonije već koristi ili planira iskoristiti ovu mogućnost u ovom nam trenutku nije poznato.

Nefreteta Z. Eberhard

PREDNOSTI
Nauče, zarade i vrate se

Infobox (Okvir): ONLINE DOKTOR SA ŠVEDSKOM PLAĆOM
Opcija koja se nudi za sve doktore specijaliste koji su naučili neki skandinavski jezik i ishodili licencu u Švedskoj, Danskoj ili Norveškoj, jest mogućnost rada kao online doktori iz Hrvatske, na način da su online dostupni pacijentima iz skandinavskih zemalja i tim putem daju im savjete, mišljenja i pregledavaju njihovu medicinsku dokumentaciju. No, u Incoru napominju kako je riječ o opciji koja se nudi samo liječnicima sa specijalizacijama, a ne onima koji su tek završili studij medicine.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike