Osijek
VELIKO PRIZNANJE STUDENTICI GEOFIZIKE S PMF-A

Prestižna MOL-ova stipendija u rukama Osječanke Ive Lončar
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Pobijedila u međunarodnoj konkurenciji budućih inženjerki i znanstvenica s 41 sveučilišta

Osječanka Iva Lončar, studentica četvrte godine geofizike na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), dobitnica je prestižne MOL-ove stipendije nakon što je u velikoj međunarodnoj konkurenciji budućih inženjerki i znanstvenica s 41 sveučilišta iz STEM područja pokazala vlastitu izvrsnost i kvalitetu hrvatskog visokog obrazovanja.

U oštroj konkurenciji Female Engineers MOL Programme (FEMP), nakon polufinala, s 11 preostalih najboljih studentica, od kojih su tri bile iz Hrvatske, a dvije sa zagrebačkog PMF-a i geofizike, u timskom i individualnom radu najboljom u programu MOL Grupe pokazala se upravo Osječanka.

"Već samim ulaskom u finale osjećala sam da sam napravila veliku stvar, da sam prepoznata, čime sam si otvorila vrata tog sustava, a pobjeda je došla kao kruna i potvrda da se moj uistinu veliki trud isplatio", komentirala je za naš list Iva.

Ovo je jedinstveno i prestižno natjecanje osmišljeno za studentice koje su u procesu stjecanja diplome u područjima geoznanosti, naftnog inženjeringa, kemije, petrokemije i drugih studija iz područja znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM). Cilj je potaknuti mlade žene na liderstvo i na njihov ulazak u energetsku industriju, kao područje koje se tradicionalno smatra "muškim". Takva uključenost žena dio je šire orijentacije MOL Grupe prema inkluzivnosti i prihvaćanju različitosti jer je MOL doista internacionalna kompanija, u kojoj rade ljudi iz vrlo različitih kultura i dijelova svijeta.

Proces je natjecanja izrazito kompetitivan, a finalno natjecanje održano u Budimpešti trajalo je tri dana. Iva nam je opisala kako je izgledao njezin put do pobjede:

"Prvi se selekcijski krug sastojao od motivacijskog pisma, CV-a te potvrde o dobrom poznavanju engleskog jezika. Drugi se krug sastojao od online testiranja, gdje su kroz različite tekstove provjeravali naše logičke vještine, motoriku, zaključivanje, neke računske operacije, snalaženje u stresnim situacijama i slično. Zadnji se selekcijski krug sastojao od polusatnog intervjua s predstavnicom INA-e, dijelom i na engleskom jeziku, kako bi provjerili koliko ga dobro poznajemo. Nama koji smo nakon svega toga ušli u finale dodijelili su individualni zadatak - prezentaciju koju smo trebali napraviti do finala. Samo finale u Budimpešti trajalo je dva dana. Prvi su nas dan natjecanja rasporedili u internacionalne grupe. Ja sam bila u grupi s djevojkama iz Pakistana, Slovačke i Mađarske s kojima sam zajednički radila na rješavanju zadanog strateškog izazova, pri čemu smo morale prezentirati sposobnost korporativnog timskog rada razrađujući cilj, strategiju, financije, analizu..."

Nakon izazovnog, inspirativnog i stresnog natjecanja skupina, Iva je proglašena jednom od triju pobjednica, a na pobjedničkom su joj se tronu pridružile kolegice iz Slovačke i Pakistana. Tri su odabrane studentice osvojile stipendiju u iznosu od 3000 eura namijenjenu financiranju studija. Pobjednice osim toga imaju i jedinstvenu priliku za posjet jednoj od MOL-ovih lokacija i time se direktno upoznati s radom u energetskoj industriji iz prve ruke, što bi im itekako moglo biti od koristi jer bi nakon završetka studija mogle dobiti i ponudu za posao na temelju poslovnih potreba MOL-a i tvrtki u Grupi, među kojima su INA, Tifon, Slovnaft, kao i brojne proizvodne lokacije. A Iva se, kaže, vidi u seizmologiji.

"Svakako bih htjela ostati u seizmologiji. Što se tiče naftne industrije, odnosno istraživanja naftnih polja i Zemljinih slojeva, to je izuzetno važna znanost", ističe.

Nema sumnje da su joj nakon ovog uistinu velikog uspjeha vrata naftne industrije širom otvorena. Izvrsnost hrvatskih geofizičarki i proteklih je godina bila prepoznata i honorirana od strane MOL-a. Prošle je godine prestižnu titulu osvojila Ivina kolegica, PMF-ova geofizičarka Iva Ćuk, danas zaposlenica INA-e. Prije toga, 2016. godine visoko znanje pokazala je i studentica zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Nikolina Petrović, danas također zaposlenica INA-e.

MOL Grupa uz natjecanje namijenjeno mladim ženama iz STEM područja ima i druge programe namijenjene studentima i diplomandima, otvorene zemljama među kojima su i Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija.

Ivan Alilović
Osječanka Iva Lončar

dobitnica prestižne MOL-ove stipendije:

Već samim ulaskom u finale osjećala sam da sam napravila veliku stvar, da sam prepoznata, čime sam si otvorila vrata tog sustava, a pobjeda je došla kao kruna i potvrda da se moj veliki trud isplatio.
Najčitanije iz rubrike