Kultura
NA NOVOGODIŠNJEM KONCERTU OSJEČKOGA HNK

Tomčić i Puškarić zajedno na sceni nakon 18 godina
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Solistima, zborom i orkestrom na koncertu ravna maestro Mladen Tutavac

Prosinac je svake godine prepun događanja i koncerata i ne mogu dočekati kraj godine i praznike da se napokon odmorim i naspavam. Ove godine situacija je bitno drukčija! Naime, upravo spoznaja da ponovo dolazim u moj Osijek daje mi snagu za naporan tempo prosinca i jedva čekam Novogodišnje koncerte. Adrenalin je na vrhuncu! - komentira oduševljeno mezzosopranistica Martina Tomčić, koju ćemo nakon poduže stanke ponovo gledati i slušati na sceni osječkog HNK-a. Na Novogodišnjem koncertu, koji je za publiku uvijek šećer na kraju kalendarske godine, maestro Mladen Tutavac uz bok će zagrebačkoj solistici postaviti osječkog basa Berislava Puškarića, kojega također dugo nismo vidjeli i čuli u ovoj ulozi.


- Ne mogu opisati radost i uzbuđenje koje osjećam kako se približavaju dani! Koncerti su uvijek nešto posebno, to je čista razmjena energije između publike i izvođača. Za razliku od operne scene, koju obožavam, gdje glazba i libreto te vanjski elementi (dekor, kostim, gluma, scena) inspiriraju pjevača i pomažu mu, na koncertu spomenutih elemenata nema - oni se ovdje na podiju stvaraju u mašti, kao fluid - koji pjevač daruje publici, kontakt je izravan i to je posebno uzbudljivo - jednako je uzbuđen i Berislav Puškarić, kojega s kolegicom Martinom veže dugogodišnje scensko prijateljstvo, pa će mu biti posebno zadovoljstvo opet pjevati skupa s njom.


Osebujnu Martinu Tomčić osječka publika pamti kao Bizetovu Carmen, premda je od tada prošlo 18 godina. Zahvaljujući maestru Tutavcu, koji je program sastavio, podsjetit ćemo se i te uloge.


- Osamnaest godina možda se čini kao dugo razdoblje, ali osječka me Carmen zapravo izgradila, u umjetničkom smislu, u ovo što jesam danas. Tako da je ona sastavni dio moje osobnosti i mislim da bih ju već sutra, do u najsitniji detalj, mogla ponovo ići igrati s velikim veseljem. Doduše, sigurna sam da bi me u nekom trenutku svladale emocije zbog činjenice da moj Petar Selem, redatelj predstave, više nije među nama - kaže mezzosopranistica, koju od tada nismo vidjeli ni u Osijeku ni u osječkom HNK-u.


Ponovno je na sceni s Berislavom Puškarićem.


- Bero, kako ga svi od milja zovemo, bio je u spomenutoj predstavi Carmen moj Zuniga. Predivan kolega, sjajnoga glasa. Neizmjerno se osjećam počašćenom imati priliku biti mu gošća na njegovoj velikoj obljetnici 27. prosinca - dodaje Martina Tomčić, aludirajući na dvadeset godina umjetničkoga rada u osječkom teatru, koje će tu večer Berislav Puškarić obilježiti.


Pripala mu je čast i program koncerta složiti u dogovoru maestrom Mladenom Tutavcem.


- Maestro mi je dao maksimalnu slobodu i povjerenje i hvala mu na tome. S obzirom na moju obljetnicu, a, s druge strane, ograničenost vremenom, pazio sam da pokrijemo genijalce Verdija i Mozarta, kao uvjetno rečeno različite stilove, a tu je i veliki slavenski majstor, jedan od najvećih, Čajkovski, kojega također obožavam i za kojega kažu da mi jako leži i osobno se osjećam kao riba u vodi interpretirajući ga. Za kraj ostavljamo bombončiće, ali za to ću ipak pozvati publiku da dođe na koncert. Jedva čekam! Umjetnik svojim glasom, interpretacijom i tekstom pokušava pronaći prave puteve i zaslužiti poštovanje slušatelja - nestrpljiv je slavljenik usto i džentlmen, pa su se i s gošćom iz Zagreba dogovarali oko programa.


- Slaganje programa uvijek je zadatak i kreacija dirigenta, no maestro me nazvao i razgovorom smo zajednički došli do naslova mojih arija koje najviše odgovaraju atmosferi i svečanosti koncerata - komentira Martina Tomčić.


U dva desetljeća odanosti jednoj kazališnoj kući, publika je imala prigodu doista se nauživati u izvedbama Berislava Puškarića, a obećao nam je i da ćemo ga u buduće ipak češće i više viđati tamo gdje se najbolje osjeća - na pozornici.
- Vjerujem da će me sad biti još više. Iako, bilo me je dosta na našoj osječkoj sceni, a imao sam i tu sreću da sam nastupao i u drugim kazalištima u glavnim basovskim ulogama. To je uvijek potvrda da vrijediš, ne samo u svojoj kući. Vrlo je lijepo čuti i osjećam se počašćen da se jako mnogo ljudi iz osječke operne publike, koju visoko cijenim, živo interesira i redovito pita to pitanje. To je tako, repertoar je cirkularan, uvjeren sam da u sljedećem razdoblju dolaze operni naslovi u kojima ću biti još više angažiran, što me ispunjava golemim veseljem - zadovoljan je Puškarić.


Narcisa Vekić
TUTAVAC: Volim sve skladatelje iz obitelji Strauss
Da je novogodišnji koncert lijep doživljaj i za dirigenta, slaže se i maestro Mladen Tutavac:

- Volim sve skladatelje iz obitelji Strauss, a uvijek je to prilika da se u programu pojave i još neka značajna i kvalitetna imena iz svijeta glazbenog stvaralaštva. Intencija ovogodišnjeg koncerta za kraj godine bila je, s jedne strane, da na programu budu djela obitelji Strauss koja, do sada, nisu izvedena u Osijeku (dva nova valcera, dvije polke i jedan marš), ili barem ne često (valcer Accelerationen). Davna mi je želja također predstaviti našoj publici vrlo efektni Španjolski Capriccio Rimski-Korsakova. Ovaj koncert je, isto tako, prilika u kojoj će naš prvak opere Berislav Puškarić proslaviti 20. godišnjicu svog umjetničkog rada, a imamo i posebnu gošću - Martinu Tomčić. Kada je riječ o pjevačkom dijelu programa, tu se, u pravilu konzultiram s njima jer smatram da je najbolje da oni otpjevaju ono što im najbolje leži i u čemu se sami najbolje osjećaju. Pjevači na koncertu bili su smjernica od strane naše uprave, što svakako ne znači da ne bi bili i moj izbor kada bih slagao program nekog opernog gala-koncerta. A pogotovo mi je drago da je naš Berislav izabrao baš ovu priliku za obilježavanje svoje obljetnice.
OD BIZETA, STRAUSSA, DO MOZARTA
PROGRAM NOVOGODIŠNJEG KONCERTA:

1. Rimski-Korsakov: ŠPANJOLSKI CAPPRICCIO op. 34

2. P. I. Tschaikowski: ONEGIN, Arija Gremina

Izvodi: B. Puškarić

3. J. Strauss: SEID UMSCHLUNGEN, MILLIONEN!, Waltz, Op. 443

4. G. Bizet: CARMEN, Seguidilla

Izvodi: M. Tomčić

5. J. Strauss: RUSKI MARŠ op. 426

6. W. A. Mozart: FIGAROV PIR, Arija Figara "Non più andrai..."

Izvodi: B. Puškarić

7. Eduard Strauss: BAHN FREI! - polka Op. 45

* * * * *

8. J. Strauss: DIE PUBLIZISTEN WALZER, Op. 321

9. G. Verdi: ERNANI, Arija grofa Silve Infelice!... e tuo credevi

Izvodi: B. Puškarić

10. J. Strauss: ACCELERATIONEN WALTZ, Op. 234

11. F. Raymond: DIE MASKE IN BLAU, Die Juliska aus Budapest

Izvodi: M. Tomčić

12. Josef Strauss: EINGESENDET POLKA Op. 240

13. A. Adam: O HOLLA NIGHT, (arr. Ante Gelo)

Izvode: B. Puškarić i M. Tomčić

14. J. Strauss: NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU
20

godina umjetničkoga rada obilježava ovim koncertom Puškarić
Možda ste propustili...

UZ KUSTOSICU VALENTINU RADOŠ

Vodstvo kroz izložbu Vladimira Perkova

KONCERT NA MUZIČKOJ AKADEMIJI

Skladbe Olje Jelaske na koncertu Orange vs Blue

OTVORENE PRIJAVE NA RADIONICU “OD SKRIPTA DO KAMERE”

Fokus radionice usmjeren na realizaciju filmova nastalih u nezavisnim produkcijama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRONAĐENI NA SLAVONSKOM TERENU

Uknjižena zbirka više od 550 srednjovjekovnog prstenja

2

10 NOVIH MURALA U DVIJE GODINE

Za "VukovART - luka umjetnosti" 1,5 mil. kn

3

PRAKSA SVIJETA: BIOGRAFIJA IVANE BRLIČ-MAŽURANIĆ

Zima pokušao artikulirati socijalni i povijesni okoliš autoričina života