Kultura
PREMIJERA

Film "70" o Ansamblu LADO
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Dokumentarni film o Ansamblu LADO pod nazivom 70 premijerno je prikazan u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema. Filmom se obilježava sedam desetljeća postojanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj. Pruža uvid u ono što publika inače ne vidi - život ansambla "iznutra", iz perspektive i emocionalnih izvorišta izvođača. Dokumentiran je naporan rad na kojemu se temelji uspješnost, dugovječnost i ugled ansambla, ali i ono nevidljivo i neopipljivo, a jednako važno - duh jednog kolektiva i zajednička strast prema poslu kojim se bave njegovi izvođači.


Film se uglavnom oslanja na promatranje i izjave dane u trenutku, u akciji. Život kolektiva prati se kroz tri usporedne priče usredotočene na izvođače u procesu pripreme koncerata tijekom 2019. - prvaka Dubravka Radića, solisticu Petru Matutinović i glazbenika solista Mladena Kosovca. Četvrta priča prikazuje pripremu i odlazak na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta susreću.


Izradu 50-minutnog filma pokrenuo je donedavni ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo, a realizirala ga je aktualna ravnateljica Ileana Jurin Bakotić. Snimanje filma odvijalo se u nekoliko gradova u Hrvatskoj, a sve pod palicom nagrađivanog Nebojše Slijepčevića, redatelja, producenta i scenarista.


- Radio sam već nekoliko backstage filmova, volim taj žanr i gledati i snimati. Svaki kolektiv je različit i bilo je iznimno zabavno provoditi vrijeme iza pozornice i otkrivati tajne LADA. Vjerujem da će se publika osjećati kao što sam se i ja osjećao - kao netko tko ima priliku zaviriti u svijet koji mu je tajan, nov i uzbudljiv. Upravo sam prateći vlastitu prirodnu znatiželju pristupio snimanju. Neizmjerno se divim izvođačima, ljudima koji mogu svirati i na loncima, poput Mladena, ili kao Dubravko i Petra, koji ozlijeđeni mogu izvesti stvari koje ja ne bih mogao ni potpuno zdrav - rekao je Slijepčević.

LADO koncertnu godinu završava božićnim koncertima Radujte se, narodi. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike