Magazin
TJEDNI OSVRT

Ne postoji jedinstvo oko toga tko bi mogao pobijediti Plenkovića
Objavljeno 14. prosinca, 2019.

Kako je Magazin Glasa Slavonije već pisao da premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uoči predstojećih unutarstranačkih izbora još uvijek nema jačeg protukandidata i izazivača, potvrdilo je i ovotjedno veliko Nacionalovo istraživanje koje će, kako se navodi, šokirati njegove protivnike.

Naime, agencija Promocija plus provela je opsežno istraživanje o najvažnijem političkom pitanju nakon predsjedničkih izbora - izboru novog predsjednika HDZ-a, a zaključak ukratko glasi - Plenković nema dostojnog protukandidata. Iznenađujuće, najviše šansi protiv njega imala bi Kolinda Grabar-Kitarović, naravno ako eventualno izgubi predsjedničke izbore i uključi se u stranačku utrku. Davor Ivo Stier je treći, a Miro Kovač daleko ispod. Zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića podržava samo jedan posto glasača stranke. Osim već spomenutih kandidata, u istraživanje su uključena još neka već poznata, ali i nova imena, koja bi da se čak i udruže, teško mogla pobijediti Plenkovića. To su još prema neznatnom rejtingu po redu Ivan Penava, Gordan Jandroković, Tomislav Karamarko, Tomislav Tolušić, Oleg Butković i Domagoj Ivan Milošević.

Oni koji su se do sada pokazali koliko-toliko najspremnijima za utrku, dva bivša HDZ-ova ministra vanjskih poslova, Stier i Kovač, kako pokazuje istraživanje, još uvijek svoje planove i programe nisu dovoljno približili glasačima HDZ-a koji ih ne doživljavaju dovoljno ozbiljno za funkciju predsjednika, a Domagoj Ivan Milošević za sada se spominje samo u kuloarima. Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a koji je najavio svoj novi pohod na tu funkciju, trenutno uživa jednaku podršku kao kad bi se za šefa stranke kandidirali Jandroković i Tolušić, a to je samo 2,5 posto. Iznenađujuće, vukovarski gradonačelnik imao bi u utrci nešto više šansi nego Kovač, ali koliko je za sada poznato, on bi se, navodno, kandidirao kao Stierov zamjenik.

Uglavnom, još uvijek ne postoji jedinstvo oko toga tko bi mogao pobijediti Plenkovića. Za njega se u ovom trenutku i javno odlučuju pojedini visokopozicionirani HDZ-ovci, pa tako i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko koja je za Nacional izjavila da “Plenkovića nitko ne može zamijeniti u Hrvatskoj u ovom trenutku.” To je udivljeno i objasnila ovim riječima: “Plenković je najkompetentnija osoba koja želi dobro svakom građaninu i svima onima koji žele dobro Hrvatskoj. Za njega ne postoji zamjena niti postoji kompetentnija i pripremljenija osoba... On ne želi u Hrvatskoj dopustiti autokraciju i diktaturu, što neki zagovaraju”, poentirala je Zovko.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim