Sport
VINKOVCI PRODAJU DIONICE CIBALIJE

Novi vlasnici preuzimaju
klub početkom 2020.?
Objavljeno 13. prosinca, 2019.

Gradsko vijeće Grada Vinkovaca održalo je posljednju sjednicu u ovoj godini na kojoj se između ostalog raspravljalo i o nogometnom drugoligašu iz grada na Bosutu. Vinkovački klub traži strateškog partnera ili novog vlasnika, a Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo prijedlog i donijelo odluku o prodaji dionica HNK Cibalia koje su u vlasništvu Grada. Nije to iznenađenje, Cibalia je veliko breme na leđima Grada i otkako se na obzoru pojavio zainteresirani kupac, u Vinkovcima su, čini se, odahnuli. Cibalia je u financijskim dubiozama koje gradska blagajna nije mogla i ne može pratiti, pa je prodaja dionica jedino logično rješenje.

Odluka jest donesena jednoglasno, ali se ipak održala rasprava o tome. I dok vladajući nisu postavljali dodatna pitanja, oporba je tražila uvid u financijsko izvješće kluba, odnosno izvješće revizora o visini duga Cibalije. A dug je, iz pouzdanih izvora, golem.

Isto tako oporbu je zanimalo tko je kriv za toliki dug i hoće li itko snositi odgovornost za kaotično stanje koje u HNK-u Cibalia traje godinama. Nakon rasprave prijedlog o prodaji dionica jednoglasno je prihvaćen, što bi trebalo značiti da će u dogledno vrijeme Grad Vinkovci raspisati javni natječaj. Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kaže da će to biti uskoro, prodaja dionica će biti do kraja godine, a potom će se pregledati ponude i prihvatiti najbolja. Netko od vijećnika postavio je pitanje što će se dogoditi ako ne pristigne ni jedna ponuda, ali na to pitanje nitko nije dao odgovor. Valjda su gradski čelnici sigurni da postoji bar jedan zainteresirani kupac za klub koji je nekada bio ugledni nogometni prvoligaš, a posljednjih godina "davljenik" koji se jedva održava na površini vode.

Inače, Grad posjeduje ukupno oko 52 posto dionica, točnije 67.766 koje će se prodati najboljem ponuđaču. Vjerojatno će u prodaju ići još i 17 posto dionica koje su u vlasništvu gradskih tvrtki, ali o tome će odluku donijeti nadzorni odbori i skupštine tih tvrtki.

Po kuolarima se dugo priča kako doista postoji jedna agencija koja je spremna na rizik zvan "kupovina Cibalije". Priča o zainteresiranom kupcu je javna tajna u Slavoniji, ali u Gradu i klubu o tome nitko ništa ne želi pričati. Navodno je posao trebao biti dovršen do polovine ovoga mjeseca, ali ništa od toga. Grad si je dao rok za prodaju do kraja godine, tako da će novi vlasnik moći preuzeti klupske uzde tek početkom sljedeće godine. To utječe i na stručni stožer na čelu s Davorom Mladinom koji će još morati pričekati s rekonstrukcijom seniorske momčadi, odnosno kupnjom itekako potrebnih pojačanja koja bi Cibaliji na proljeće trebala osigurati drugoligaški opstanak.

Zbog spasa života u Drugoj HNL malo je nejasno ovoliko razvlačenje u donošenju odluka i raspisivanju javnog natječaja, jer i ako se netko pojavi zainteresiran, teško je očekivati kako bi u vlasnički odnos mogao stupiti prije početka pripremnog razdoblja za nastavak sezone.

Antun Grgić
PRIJEKO POTREBNA DOBRA KUPOVINA
Nastavak prvenstva u Drugoj HNL predviđen je za 21. veljače sljedeće godine, a Cibalia prvu utakmicu proljetnog dijela igra u Zagrebu protiv Dubrave Tim Kabela. Pripreme će vjerojatno početi šest tjedana prije nastavka prvenstva, Mladina bi momčad trebao prozvati oko 10. siječnja. Do tada bi trebalo biti jasno s kakvim sastavom Cibalia ulazi u pripremno razdoblje, a bez novih vlasnika ili partnera kluba teško je očekivati da će biti neke kvalitetne zimske kupovine.
Možda ste propustili...

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike