Novosti
OBLJETNICA OSNUTKA HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

MORH: Novi ključan datum za HRZ - Rudijev prelet za Hrvatsku
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
U vojarni u Zemuniku u četvrtak je obilježena 28. godišnjica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), a pripadnicima HRZ-a dodijeljena su promaknuća i nagrade.


Svečanosti u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku nazočile su i obitelji poginulih hrvatskih pilota Perešina, Živkovića i Vukušića, priopćeno je iz Ministarstva obrane. Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Zrinko Petener rekao je da je u proteklih 28 godina HRZ prošao dug put do suvremenog ratnog zrakoplovstva.


Ministar Krstičević najavio je na svečanosti novi datum obilježavanja HRZ-a, 25. listopada, koji označava povijesni prelet legendarnog pilota Rudolfa Perešina za Hrvatsku 1991. Taj događaj bio je velika prekretnica u razvoju HRZ-a, a Perešin se u tim teškim trenucima usudio reći da je Hrvat i neće pucati na svoj narod.


"Zbog Rudijeva povijesnog čina i snažne poruke predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana HRZ-a na 25. listopada čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali", naglasio je Krstičević. Podsjetio je da je u mandatu ove vlade vraćen avion Rudolfa Perešina koji simbolizira hrabrost, prkos, nadu i ljubav prema svom narodu i domovini i u nekoliko mjeseci pogledalo ga je više od 150 tisuća ljudi. Ministar je najavio nastavak gradnje jačeg HRZ-a. "Osim nabave helikoptera, ovih dana očekujemo slanje ponude za višenamjenski borbeni avion. Tako je prije dva dana i Vijeće za nacionalnu sigurnost dalo čvrstu potporu nabavi aviona kojom ćemo znatno osnažiti borbenu komponentu našeg zrakoplovstva i osigurati sigurnost hrvatskog neba i sigurnost Hrvatske u vremenima koja su pred nama", rekao je Krstičević.


Povećanom interesu mladih za HRZ, dodao je, pridonijet će i prvi međunarodni aeromiting u Zadru, i to 30. svibnja - na hrvatski Dan državnosti.
Zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec zahvalio je svim vojnim pilotima i zrakoplovnim tehničarima. "Imamo obvezu služiti našem narodu i domovini", poručio je Križanec. H
Damir Krstičević

ministar obrane

Predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana HRZ-a na 25. listopada, čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali.
Možda ste propustili...