Svijet
ARMAGEDON NA ISTOKU AUSTRALIJE

Šumski požari kobni za najmanje 2000 koala
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Koale nisu dovoljno brze da pobjegnu od krunskih požara, odnosno onih koji se šire krošnjama, često velikom brzinom

Šumski požari, koji bjesne australskim Novim Južnim Walesom, uništili su mnoga staništa koala i usmrtili više od dvije tisuće simpatičnih tobolčara, objavili su stručnjaci. "Vjerojatno im nikada nećemo naći tijela", kazao je ekolog Dailan Pugh. On kaže da je u požarima izgubljena trećina staništa koala na sjeveru Novog Južnog Walesa.

Koale su i prije ostajale bez svojih obitavališta zbog krčenja šuma i urbanog razvoja, ali to je posljednjih mjeseci zbog požara u Novom Južnom Walesu i Queenslandu, kojih je još 140 aktivnih, poprimilo razorne razmjere. Stručnjaci smatraju da kriza sa šumskim požarima povećava rizik za nestanak koala. "Imali smo mnogo požara prijašnjih godina, ali ništa ovakvo. Ovo je Amargedon", kazala je Cheyne Flanagan, direktorica bolnice za koale u Port Macquarieju. "Učinak požara je katastrofičan, a cijelo je ljeto još pred nama", dodala je. Koale su u Novom Južnom Walesu i u Queenslandu na popisu ranjivih životinja.

U požarima je izgorjelo više od 2,7 milijuna hektara površine, od čega 1,15 milijuna u zoni nacionalnih parkova, kazao je Atticus Fleming, zamjenik ministra za nacionalne parkove i prirodu. "Takve razmjere još nismo doživjeli", rekao je.

Ekolog Mark Graham kazao je da koale jednostavno nisu dovoljno brze da pobjegnu od tzv. krunskih požara, odnosno onih koji se šire krošnjama, često velikom brzinom. "Požari su toliko brzi da je mortalitet životinja na stablima jako visok", kazao je Graham. "Izgubili smo veliko područje staništa koala i mislim da bez ikakve sumnje možemo najaviti pad njihove populacije od sad pa nadalje", rekao je.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike