Regija
PRIPREME ZA POČETAK GRADNJE

Bazeni u Županji prve će kupače primiti u srpnju?
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Grad će dati jamstvo tvrtki Bazeni Županja d.o.o. koja će biti nositelj kreditnog zaduženja
ŽUPANJA

Privode se kraju opsežne pripreme za početak gradnje bazena u Županji, što će biti financijski najvredniji i najznačajniji projekt Grada u 2020. Procijenjena vrijednost gradnje bazena je 18.500.000 kuna, a ukupna vrijednost investicije, s pristupnim cestama, oko 22 milijuna kuna.

Sve aktivnosti oko projekta gradnje bazenskog kompleksa vodit će tvrtka Bazeni Županja d.o.o.. Odluku o njezinu osnivanju u svrhu realizacije projekta i budućeg upravljanja gradskim bazenima donijelo je Gradsko vijeće zbog jednostavnijeg i preglednijeg praćenja svih financijskih i poslovnih aktivnosti i omogućavanja optimalnog financiranja investicije. Tvrtka je registrirana, a odlukom gradonačelnika za direktora je ovih dana imenovan Marko Adžamić, ing. građ. Bazeni će se graditi kreditnim sredstvima. Grad će dati jamstvo tvrtki Bazeni Županja, koja će kao pravna osoba biti nositelj kreditnog zaduženja i na taj će način na ime pretporeza moći vratiti četiri milijuna kuna. Grad će tvrtki transferirati godišnje anuitete za otplatu kredita. Namjera je ishoditi dugoročni kredit na rok otplate od 20 godina jer je riječ o velikom iznosu. Gradonačelnik Davor Miličević napominje da Grad ima financijsku stabilnost, to nije upitno, treba se dobiti suglasnost i odobrenje na rok otplate kredita.

- Ovih dana očekujemo izdavanje lokacijske, a potom i građevinske dozvole. Odmah iza Nove godine raspisat ćemo natječaj za izbor izvođača radova. Vjerujem da bi gradnja mogla početi već u veljači i bazeni bi, ako sve bude prema planu, u srpnju trebali biti u funkciji - kaže Miličević.

Gradsko vijeće u ponedjeljak će donijeti odluku o kreditnom zaduženju Grada u 2020. kod Hrvatske poštanske banke radi izgradnje pristupa bazenskom kompleksu. Dugoročnim kunskim kreditom, bez valutne klauzule, u iznosu od 3,5 milijuna kuna financirat će izgradnju ceste u Ulici Ilirskog preporoda i rekonstrukciju ceste u Ulici Vojne krajine. Rok otplate je 11 godina uz godišnju fiksnu kamatu od 1,45 posto. Nakon dobivanja suglasnosti Vlade RH gradonačelnik će zaključiti ugovor o kreditu s HPB-om.

Skupština Vukovarsko-srijemske županije sredinom rujna dala je suglasnost Obrtničko-industrijskoj školi Županja za darovanje nekretnine Gradu Županji, a sada je na potezu ravnatelj Slavko Šokičić, koji je treba provesti u djelo i potpisati ugovor o darivanju.

Riječ je o zemljištu između školske zgrade, takozvanog ŠUP-a, i restorana "Sava", gdje će se izgraditi nova cesta koja će voditi do gradskih bazena.

Marija Lešić Omerović
vrijednost
ULAGANJE ĆE STAJATI UKUPNO 22 MILIJUNA KN
KOMPLEKS NA 15.000 ČETVORNIH METARA
Bazenski kompleks u Županji prostirat će se na 15.000 četvornih metara i protezati uz savski nasip, u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra “Laze”. Predviđena je gradnja dvaju otvorenih bazena – bazena za odrasle i bazena za djecu. Posjetiteljima će se ondje nuditi i mnogo više od samog kupanja. Kompleks će sadržavati i popratne sadržaje: kabine, igralište za mini golf, odbojku na pijesku, stolni tenis, dječje igralište, ugostiteljske sadržaje i sve drugo potrebno za njegovo funkcioniranje. Velika pozornost posvetit će se i hortikulturnom uređenju kompleksa. Dio zemljišta ostat će slobodan za nadogradnju kako bi se, ako se za njim ukaže potreba, jednoga dana ondje mogao sagraditi i olimpijski bazen s popratnim sadržajima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike