Regija
BURNO NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA ORAHOVICE

Rebalans starog i prijedlog
proračuna za 2020. nisu
izglasani, ići će novi izbori?
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
ORAHOVICA

Četiri i pol sata trajala je sjednica Vijeća grada Orahovice s 55 točaka dnevnog reda. No, najvažnije su bile one izglasavanja rebalansa proračuna za 2019. te prijedlog proračuna za 2020. godinu, koji na kraju nisu prošli. Rebalans za 2019. nije prošao jer je dobio sedam glasova "za" i isto toliko protiv, a prijedlog proračuna za 2020. nije prošao jer je dobio pet glasova "za", sedam protiv te tri suzdržana. Predsjednik Vijeća Radoje Medenica (SDP) rekao je kako su sada aktualne dvije opcije, prva je sazivanje nove sjednice do 31. prosinca, a druga su izbori za novo Vijeće.

Do zaključivanja ovog teksta, za daljnje izjave predsjednik Vijeća nije bio dostupan. Uime kluba vijećnika HDZ-a, predsjednik Saša Rister o glasanju protiv proračuna kaže: ‘‘Bili smo protiv zbog činjenice da je gradonačelnica Ana-Marija Petin zaposlila vlastitu sestru na mjesto voditelja financijskog odjela Grada, potom zbog enormnih zapošljavanja u gradskim poduzećima, što rezultira golemi manjak oročenih sredstava Grada, potom je u prijedlogu Proračuna vidljivo da se za iznimno veliki iznos povećavaju sredstva uređenja gradskih površina u odnosu prema 2017. godini". Vijećnik Stranke umirovljenika Juraj Fofonjka također je bio protiv.

- Ovo zapošljavanje vlastite sestre nedopustivo je i broj novozaposlenih u poduzećima su stavke preko kojih nisam mogao prijeći - dodao je Fofonjka. Vijećnik Nezavisne liste Hrabro, Sandro Bartolović, zbog istih je razloga bio protiv proračuna.

- Uz sve navedeno kolega vijećnika, rekao bih da se tu posebno ističu i izdatci intelektualnih usluga koji su iz godine u godinu sve veći, čime se otvara mogućnost malverzacija, a upravo putem tih usluga gradonačelnica jei zaposlila svoju sestru - rekao je Bartolović. Gradonačelnica Ana-Marija Petin iznijela je svoj stav sjednice Vijeća i što će biti dalje vezano uz gradski proračun.

- Nažalost rebalans proračuna ni proračun za 2020. nisu prošli, što se nikada u Orahovici nije dogodilo. Posebno me iznenadilo nakon što sam usvojila amandmane SDP-a, a oni su iako bili suzdržani, time su ustvari bili protiv proračuna. Ovim neusvajanjem je paraliziran rad gradske Uprave, svi projekti koje smo započeli neće moći u provedbu, udruge i klubovi neće moći dobivati novac za rad. Naš Klub vijećnika HSS-a spreman je za nove izbore, što je najizglednija solucija nakon svega, mišljenja sam da nema smisla ponovno sazivati sjednicu Vijeća s istim ljudima koji su već rekli što misle - rekla je Petin. Vladimir Grgurić
Preostaju dvije solucije - ili nova sjednica do 31. prosinca ili će Orahovica imati nove izbore za Vijeće
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana