Regija
GRADSKO VIJEĆE O PRODAJI DIONICA NOGOMETNOG KLUBA

Tko snosi odgovornost što je dug Cibalije narastao na 13,8 milijuna kn
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
VINKOVCI

Najveće zanimanje od 26 točaka dnevnog reda 39. sjednice Gradskog vijeća Vinkovaca izazvala je ona o prijedlogu odluke o prodaji i prijenosu dionica sportskog dioničkog društva HNK Cibalia Vinkovci koja je na kraju, kao rijetko koja, pomirila vladajuće i oporbene i izglasana jednoglasno. Gradonačelnik Ivan Bosančić pojasnio je kako je ovo posljednji čin ulaska Cibalijinih dionica na tržište kojim se traži stabilan investitor koji će oživjeti vinkovački nogometni klub. Grad Vinkovci posjeduje 52 posto ili 62.963 dionice Cibalije, nominalne vrijednosti 6.296.300 kuna, koje namjerava prodati.

- Želja nam je da se javi sposoban investitor, do kraja godine objavit ćemo javni natječaj i nakon analize ponuda vijećnici Gradskog vijeća raspravljat će i donijeti konačni sud - rekao je Bosančić dodavši kako je u srpnju ove godine imenovano povjerenstvo za nalaženje strateškog partnera i ovlastilo je gradonačelnika za prikupljanje ponuda za strateška ulaganja. Kako je navedeno u obrazloženju, "zbog financijske situacije i nelikvidnosti kluba utvrđene Revizorskim izvješćem na dan 31. prosinca 2018. te daljnjom nemogućnosti podmirenja svojih obveza, dionice se prodaju bez utvrđene početne cijene". U uvjetima ugovora navodi se kako će ulagač koji kupi većinski udjel imati obvezu zadržati i nastaviti koristiti ime HNK Cibalia Vinkovci i da se obvezuje osigurati financijsku stabilnost društva u vremenu od najmanje pet godine. Također ima pravo nesmetanog korištenja nekretnina – stadiona, zemljišta pod poslovnom zgradom i izgrađenog zemljišta te sportske terene u Ružinoj ulici.

Oporbeni vijećnici zanimali su se zašto im nikada nije predočeno financijsko izvješće o poslovanju Cibalije, ali i tko je kriv za gubitak od 13,8 milijuna kuna, kaoliko je utvrdila revizija. Neovisna vijećnica Mirna Krajina Andričević rekla je kako je očekivala predočenje financijskog izvješća i zapitala hoće li onaj tko kupi većinski paket preuzeti i minus od 13,8 milijuna kuna, a nezavisni vijećnik Darko Posarić sumnja da će Grad pronaći dobrog kupca jer je i jedan prvoligaš s boljom infrastrukturom i boljim rezultatima pokušao prodati vlasnički udjel pa nije uspio jer nogometni klub zahtijeva velike troškove.

- Podržavam da se oživi klub, ali prodajom dionica guramo pod tepih pravi problem dugova i štitimo one koji su krivi za propast Cibalije - rekao je nezavisni vijećnik Damir Jakšić i upitao ima li on kao gradski vjećnik pravo na uvid u financijsko izvješće nakon što mu je objašnjeno da na to imaju pravo članovi Skupštine Cibalie koji imaju bar jednu dionicu kluba.

Bosančić je pojasnio kako u dug od 13,8 milijuna ulazi i kredit od 5 milijuna.

- Netko bi trebao uložiti 20 do 25 milijuna eura da bi pokrenuo Cibaliju. Nogometni klubovi zarađuju na igračima i marketingu, ali vinkovački klub ne može računati na prihode od marketinga, ali može zaraditi na prodaji mladih igrača koji tu stasaju. Dinamo, primjerice, troši godišnje 300 milijuna upravo na ulaganja u igrače i kada ih proda, vrati ulaganje - kaže Bosančić.

Marinko Lukenda iz Hrvatske stranke umirovljenika kazao je kako ima podatak da je dug Cibalije 17 milijuna kuna te podsjetio da je Grad postavljao direktore Cibalije i upitao postoji li i odgovornost Grada za dugovanja. Zanimalo ga je i tko su vlasnici lokala u istočnoj tribini, ali ga je gradonačelnik uputio na zakon o zaštiti podataka i neka uputi službeni zahtjev pa će dobiti odgovore. Miroslav Flego
62.963

Cibalijinih dionica Grada nominalne su vrijednosti 6.296.300 kuna
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike