Svijet
ŠTRAJK PROTIV MIROVINSKE REFORME

Blokirane ulice francuskih gradova
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Veliki prosvjedni skupovi blokirali su ulice francuskih gradova u utorak, šesti dan štrajka kojim sindikati žele natjerati vladu da odustane od planirane mirovinske reforme.

U Parizu su linije podzemne željeznice uglavnom bile zatvorene. Državne željeznice objavile su da će voziti svaki peti vlak velikih brzina iako je to porast u odnosu prema tek svakom desetom vlaku koji je vozio prvog dana štrajka pokrenutog prošlog tjedna.

Utorak je drugi dan od početka štrajka da su radnici izišli na ulice. Policija procjenjuje da je na ulicama bilo 339.000 ljudi, upola manje od 806.000 prvog dana štrajka u četvrtak. Sindikati se nadaju da će zbog štrajka Macron odustati od plana da francuski mirovinski sustav, sastavljen od 42 različita modela, zamijeni jednim jedinstvenim bodovnim sustavom. Učitelji su jedna su od profesija koje bi najviše mogle izgubiti uvođenjem jedinstvenog bodovnog sustava, rekao je za agenciju dpa nastavnik Jean-Baptiste Geneves i objasnio: "Svi ministri tvrde da nećemo izgubiti ni centa, no činjenica je da im uopće ne vjerujemo." Dodao je da dvije trećine učitelja štrajkaju, što je manje nego prošli tjedan kada su čekali da čuju što će im premijer predložiti.

U srijedu premijer Edouard Philippe treba predstaviti ključne elemente reforme. Zastupnicima je u utorak rekao da ipak ne očekuje kako će to odjednom zaustaviti pobunu sindikata. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike