Dome slatki dome
IZLOŽBE SVJETSKO PRVENSTVO ZA ŠNAUCERE

Đakovački su šnauceri najljepši na svijetu
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Lady’s pride ekipa osvojila je prva mjesta u čak tri klase, a najuspješnija su uzgajivačnica na klupskom svjetskom prvenstvu

Roland i Susanne Simon Kolarević iz Đakova veliki su ljubitelji srednjih šnaucera koje uzgajaju već osam godina. Njihova uzgajivačnica Lady‘s Pride ima dugu tradiciju, a počeci su bili vezani uz pasminu bernardinac.

- U početku samo jedan pas osrednje izložbene kvalitete nudio je kao kućni ljubimac svu ljubav koju jedan pas može dati obitelji. Međutim, dolaskom ženke Angie i njezinim ulaskom u svijet izlaganja, situacija se drastično promijenila. Njezine pobjede diljem Europe pozicionirale su nas visoko na listu renomiranih uzgajivača i izlagača u toj pasmini - kaže Roland.

Vrhunac karijere slavne Angie bio je prošle godine kada je na svjetskom klupskom prvenstvu za šnaucere osvojila prvo mjesto među ženkama (između 50-ak kuja iz EU-a), i tako se upisala na ekskluzivnu listu osvajača svjetskog prvenstva.

Osim tih uspjeha Angie je dala tri legla fantastičnih šnaucera od kojih su neki nedavno dodali svoj obol u slici vrhunskih rezultata na svjetskoj razini.

- U Budimpešti je održano svjetsko klupsko prvenstvo za šnaucere (ISPU – International schnauzer and pincher union), gdje je naša uzgajivačnica postigla gotovo nezamislivo iz naše sfere. U konkurenciju za titulu ulaze pobjednici triju razreda za odrasle pse (intermedija, otvoreni i šampioni), za mužjake jednako i za ženke. U svakom razredu bilo je prijavljeno pet do šest, svi redom iz vrlo poznatih i renomiranih uzgajivačnica. Od tih šest klasa naši psi (svi su naš uzgoj, ali nisu svi naše vlasništvo), Lady‘s Pride ekipa osvojila je prvo mjesto u njih tri. Intermedija za mužjake i ženke te otvoreni razred za mužjake, dok je kod šampion ženki osvojeno drugo mjesto. Samim tim imali smo velike šanse osvojiti i jednu od titula. To je uspjelo mužjaku po imenu Dako (ime dobio po skraćenici naziva Đakovo), koji živi u Italiji. Okrunio se titulom svjetskog klupskog prvaka i time pronio ime naše uzgajivačnice drugu godinu zaredom. Veliki je odjek postigao jer on živi kod ljudi koji nisu poznati u tom svijetu. U Budimpešti sam ga osobno vodio u ringu kao vrlo iskusan handler, i naša je sinergija donijela neke stvari koje su teško opisive - kaže ponosni uzgajivač.

Osim Daka na istoj izložbi je drugo mjesto, među mužjacima, osvojio Charlie, mužjak koji živi u Sloveniji, a vodio ga je njegov vlasnik. Fenomenalan rezultat za početnike u izlaganju pasa i veliki poticaj za dalje.

- Kujica Charra, koja je naše vlasništvo, u konkurenciji ženki osvojila je prvo mjesto u svom razredu i u konačnici treće među svim ženkama. Treba reći da su Charra i Charlie izuzetno mladi psi koji su tek zakoračili u konkurenciju odraslih pasa, pa je rezultat time vrijedniji. Kao kruna dana uslijedilo je skupno natjecanje za uzgojne skupine pasa koji dolaze iz iste uzgajivačnice. Mora ih biti minimalno tri i nije uvjet da su od istog vlasnika. Nas su predstavljali Dako, Charlie i Charra. Osvojili smo prvo mjesto i zaslužili titulu najuspješnije uzgajivačnice na klupskom svjetskom prvenstvu za 2019. Da ne bi netko pomislio da je ovo jednostavno napominjem da je konkurencija bila strašno jaka. Bile su tu ponajbolje uzgajivačnice iz Rusije, Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke, Italije, Njemačke..., (u tim zemljama uzgoj je uvjerljivo najjači na svijetu), ali i mnogo pasa koje posjeduju pojedinci, a kupljeni su kod najjačih uzgajivača svijeta. Prošle godine, kad je Angie bila prvakinja, konkurencija je bila dvostruko jača. Ove godine kvantitativno nešto slabije, ali kvalitativno vrlo jako. Sami svjetski vrh, ako izuzmemo Amerikance koji su svijet za sebe - pojašnjava Roland Kolarević. J.Kn.
 
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike