Kultura
13. GLAZ-B-OS: PROMOCIJA I KONCERT

Podižu ljestvicu odnosa prema umjetnosti
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Prikupljanje i interpretacija stručno-tehničkih termina, pojmovna klasifikacija, analiza povijesnih činjenica, obrazovnih dokumenata i vokalno-obrazovnih procesa samo su neki od sadržajnih elemenata knjige Kurikul nastave pjevanja sveučilišnog profesora, pjevača, dirigenta i vokalnog pedagoga Berislava Jerkovića, koja je u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu predstavljena u sklopu 13. izdanja GLAZ-B-OS-a. Uz autora, knjigu su predstavile i dekanica AUKOS-a Helena Sablić Tomić te doc. Tihana Škojo s Odsjeka za glazbenu umjetnost.


- Riječ je o novom teorijskom vokalno-pedagoškom radu, knjizi koja je izdana nakon velike stanke u našoj bibliografiji na ovu temu, pa mislim da je s te strane 2019. važna godina. Obično se na studijima više obraća pozornost na umjetničke predmete, a nešto manje na pedagoške, tako da sam dodao dva poglavlja koja mogu pomoći i osnažiti nastavnike pjevanja u smislu njihove pedagoške djelatnosti. Dao sam fragmente iz opće didaktike, uparujući ih sa specifikumima nastave pjevanja - rekao je autor knjige.


Kao recenzentica knjige, Helena Sablić Tomić istaknula je kako Kurikul nastave pjevanja na vrlo originalan način povezuje teoriju kurikula s pjevačkim obrazovanjem, čime kreira okvire za provedbu suvremene nastave pjevanja i moderne, vremenu i profesionalnim potrebama usmjerene vokalne pedagogije.


- Na Akademiji nastojimo podizati ljestvicu odnosa prema umjetnosti, bez obzira na to u kojem umjetničkom području i stoga mi je iznimno drago i velika čast što naši profesori objavljuju knjige koje su relevantne na razini Hrvatske. Mislim da je knjiga profesora Jerkovića ona koja će pokazati kako naši profesori i studenti upoznaju nov način pristupa metodi pjevanja, a s druge strane kako vokalne kvalitete i stručne kompetencije onih koji predaju ovu skupinu predmeta, mogu biti važne na razini cijele Hrvatske - rekla je dekanica Akademije.
Nakon promocije knjige uslijedio je koncert predbožićne atmosfere solista i ansambala Odsjeka za glazbenu umjetnost: Vlahe Ljutića, Ante Blaževića, Renate Karše i Ivana Karše te Berislava Jerkovića. Na programu su se našla djela Mendelssohna, Granadosa, Straussa, Rimski-Korsakova i Mozarta. D. Miklić
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike