Novosti
DVADESETA GODIŠNJICA SMRTI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Plenković: Franjo Tuđman
bio je državnik, vizionar i
najveći hrvatski suverenist
Objavljeno 10. prosinca, 2019.

Franjo Tuđman bio je veliki čovjek, državnik, vizionar i najveći hrvatski suverenist, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak, na skupu u povodu 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika. Plenković je rekao da je ključni cilj Tuđmanovog rada bio realizacija ideje slobodne i neovisne Hrvatske. Dodao je da je sve što je bitno i strateški značajno za hrvatsku državu i hrvatski narod "sintetizirano u deset godina Tuđmanove ere", u razdoblju od 1989. do 1999. "To su bile jedinstvene, neponovljive i presudne godine za hrvatski narod", rekao je Plenković. Naglasio je i Tuđmanovo iskustvo sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu kao antifašista, iskustvo povjesničara, disidenta i "političara s jasnom vizijom kako doći do tisućljetnog sna hrvatskog naroda - a to je hrvatska država". Dodao je da se pritom ne smiju zaboraviti okolnosti u kojima Tuđman "izlazi s konceptom hrvatske države, slobode, demokracije", a za što dobiva plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda. Plenković ističe i važnost stvaranja HDZ-a, "najveće i najsnažnije političke stranke koja i dandanas ima tu ulogu u hrvatskom društvu".

Tuđmanova politička ostavština toliko je snažna, rekao je, da svi oni koji imaju čast slijediti glavne smjernice njegovog političkog djelovanja imaju i obvezu jačati ono što je on Hrvatskoj ostavio i dao.

Naglasio je i da je Tuđman imao znanja kao zapovjednik Hrvatske vojske osloboditi okupirana područja, kao i snagu za pomirbu i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. "Kao što je na početku kazao – idemo prvo napraviti pomirbu unutar hrvatskog naroda, idemo povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku - tako da je kao državnik, pobjednik koji je ostvario strateške ciljeve, imao snage pružiti ruku i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj. To može samo veliki čovjek i vizionar", ustvrdio je Plenković. Svi dužnosnici kasnije, dodao je, u gospodarskom i socijalnom smislu, smislu demokratskih institucija te međunarodnog pozicioniranja Hrvatske provode ono što je on zacrtao.

Plenković je istaknuo da je Tuđman bio najveći hrvatski suverenist. "Upravo on, jer su svi ciljevi politike suverenosti realizirani tada. Država koja nije imala ni pluralizma, niti je bila samostalna, niti imala tržišnu ekonomiju, postala je međunarodna priznata, slobodna zemlja s cjelovitim teritorijem, stanovništvom i vlašću", poručio je. Na svima nama je, zaključio je, da njegujemo baštinu prvog hrvatskog predsjednika, poštujemo simbole hrvatske države i budemo svjesni povijesnih trenutaka koji su se zbili u tom "Tuđmanovom desetljeću". H
Hrvatski sabor u utorak je minutom šutnje odao počast prvom hrvatskom predsjedniku