Sport
DINAMO LOVI EUROPSKO PROLJEĆE

Utakmica karijere za igrače, ali i za Bjelicu
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Pobjeda nad Manchester Cityjem hrvatskom prvaku garantira prezimljavanje u Europi, čak i u Ligi prvaka ako Šahtar ne slavi

Nogometaši Dinama večeras (18.55) na svom Maksimiru protiv Manchester Cityja love drugo uzastopno europsko proljeće, ali i povijesni prvi klupski plasman u nokaut fazu Lige prvaka. O prvom cilju "modri" odlučuju sami, a za drugi im treba i povoljan rasplet drugog susreta skupine između Šahtara i Atalante.


Do takve se situacije momčad Nenada Bjelice dovela nakon odlično odrađenog prvog dijela natjecanja u skupini, ali potom i propuštenih prilika za već osiguranim prolaskom. Hrvatski je prvak u prva tri kola osvojio četiri boda i imao dvije "set-lopte" da se dovede u puno komotniju situaciju večeras. "Gaženje" Atalante (4:0) na startu, potom poraz kod Manchester Cityja (0:2) i remi kod Šahtara (2:2) omogućili su Dinamu da već u drugom susretu s ukrajinskim prvakom riješi pitanje europskog proljeća, pa čak i u Ligi prvaka. Imali su Zagrepčani u tom susretu 3:1 do duboko u sudačkoj nadoknadi, ali su ih Ukrajinci šokirali za 3:3, da bi potom u prošlom kolu bez pravog otpora pali u Milanu protiv Atalante (0:2). Tako su sada pod imperativom pozitivnog rezultata protiv engleskog prvaka, a što će im na kraju biti potrebno ovisit će i o ishodu dvoboja u Harkivu. Ono što je najsigurnije, ali i najteže za Bjeličinu momčad je pobjeda nad "građanima", s kojom je sigurno bar treća, a ako Šahtar ne pobijedi, i druga. Za "modre" je povoljno to što je Manchester Cityju ova utakmice potpuno nevažna jer je već osigurao prvo mjesto skupine, a s obzirom na posrtaje u Premier ligi, gdje zaostaje golemih 14 bodova za Liverpoolom, izvjesno je kako će Pep Guardiola važnije igrače odmoriti za nedjeljni obračun s Arsenalom. Neće u gostujućim redovima sigurno biti ozlijeđenih Laportea, Sanea, Aguera, Stonesa i Davida Silve, kao ni kartoniranog Fernandinha, a nije isključeno ni da još netko od prvotimaca krene s klupe.


Velika je to prilika za Dinamo, ali samo pod uvjetom da ponovi prethodna dva domaća izdanja. Ne smiju si "modri" dopustiti pogreške u predaji lopte, kao ni stalnu opsadu svog gola, kao što je to bilo na Etihadu. Bit će nošeni podrškom punih maksimirskih tribina, koje će priželjkivati reprizu 2015. i slavlja nad Arsenalom, ali si ne smiju dopustiti bezglavo srljanje, koje će gosti znati kazniti, neovisno u kojem sastavu istrčali. Manchester City ima velikih problema s obranom, od ozljeda do poroznosti, jer je devet utakmica zaredom primio bar pogodak. No, ni Bjelica nema idealnu situaciju s posljednjom linijom, u kojoj zbog kartona nedostaju Perić i Theophile-Catherine. Na stopersko će mjesto "upasti" Ademi, a ostaje vidjeti i hoće li trener Dinama ostati na opciji s tri igrača u posljednjoj liniji ili će se opredijeti za četvoricu.


- Ademi je već ovo igrao i dobro funkcionira s Dilaverom. Nemamo tu previše alternativa, jer ovakvu utakmicu moraju igrati iskusni igrači - poručio je Bjelica, otklonivši tako vjerojatno i mogućnost da krene od prve minute s mladim Gvardiolom.
U slučaju remija u Maksimiru, "modre" će tresti nervoza iščekujući rezultat iz Harkiva, gdje im onda za ostanak na trećem mjestu treba remi ili pobjeda Šahtara. Čak i s porazom Dinamo može prezimiti u Europskoj ligi, ali samo u slučaju da Atalanta ne slavi, jer bi tada hrvatski prvak bio izjednačen s ukrajinskim, koji ima bolji međusobni omjer.
Goran Roguljić
 
Rezultati by SofaScore
Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

STIŽE RIBOLA KAŠTELA

Uhvatiti zalet za završnicu

BICIKLISTIČKA UTRKA U BARANJI

Utrka na Banovu Brdu teška i zanimljiva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana