Osijek
NOVI IZDAVAČKI PROJEKT GRADA OSIJEKA

Dogovoreno izdavanje monografije o manjinama
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Grad Osijek uskoro bi mogao, u suradnji s predstavnicima nacionalnih manjina koje žive na području grada i uglednim institucijama, kao što su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Slavonije i Državni arhiv u Osijeku, objaviti velebnu knjigu u kojoj bi dostojno bili predstavljeni osječki znanstvenici i umjetnici iz redova nacionalnih manjina.

Sastanku su bili, između ostaloga, nazočni i voditeljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, koji djeluje u sastavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademkinja Vlasta Piližota, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. sc. Dražen Kušen i ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling. Uime Grada Osijeka govorili su zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i viša savjetnica-specijalistica dr. sc. Vlatka Kalafatić iz Odsjeka za rad Gradskog vijeća i gradonačelnika. Ono što je bilo neobično, prvi smo put na jednom ovakvom sastanku među pozvanim predstavnicima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina vidjeli i čelnike onih manjinskih udruga, koji nisu predstavljeni u spomenutim tijelima, poput predsjednice Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Lesja Ukrajinka” Oksane Martinjuk ili čelnice Saveza Austrijanaca i Nijemaca Hrvatske Vesne Pichler.

- Ovaj put zahvaljujem Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, odnosno njezinom Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku koji nas je pozvao na suradnju koja se sastoji u objavljivanju nove publikacije. Njome ćemo obuhvatiti sve pripadnike nacionalnih manjina koji su djelovali na području znanosti i umjetnosti u našem gradu s dugom tradicijom multikulturalanosti i multietničnosti. Mi smo jednostavno naučili živjeti zajedno i ja sam siguran da u ovom trenutku više jedni bez drugih ne bismo ni znali živjeti - rekao nam je Boris Piližota najavljujući osnivanje posebne radne skupine.

Na novinarsko pitanje hoće li Grad Osijek u skorašnje vrijeme ispraviti katastrofalnu pogrešku uklanjanja spomenika četvorici zaslužnih Osječana iz središta grada, među kojima su trojica manjinskog podrijetla (Adolf Waldinger, Hugo Conrad von Hötzendorf i Franjo Kuhač), što je u dijelu javnosti protumačeno kao etničko čišćenje, dogradonačelnik Boris Piližota je odbio odgovoriti.

D.Celing
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike