Regija
PRIRODNO BOGATSTVO NA PODRUČJU BABINE GREDE

Za istraživanje geotermalnih
voda odabrani su Gejzir
i Geotermalni izvori
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Dozvolu za istražni prostor “Babina Greda 1” dobio Dragan Jurilj, a za “Babina Greda 2” tvrtka u vlasništvu VSŽ-a i Općine
BABINA GREDA - Geotermalne vode na području Babine Grede, prema odluci Ministarstva zaštite okoliša i energetike, istraživat će dvije tvrtke - Gejzir d.o.o. Slavonski Brod i Geotermalni izvori d.o.o. sa sjedištem u Babinoj Gredi.
Dvije ponude
Geotermalno izvorište u tome selu otkrila je INA u potrazi za naftom sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon što su istraživanja ukazala na mogućnost postojanja značajnih količina geotermalne vode na području općine, taj je potencijal dugo vremena bio zapostavljen i izvan funkcije. S razvojem modernih tehnologija, ali prije svega svijesti o nužnosti održivog razvoja, spomenuti je potencijal ponovo postao aktualan i uvršten je u sve strateške razvojne dokumente Općine Babina Greda i Vukovarsko-srijemske županije. Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala uvršteni su i u Projekt Slavonija.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije u Ministarstvu navode da su od 23. kolovoza do 9. listopada proveli nadmetanje za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda u istražnim prostorima "Babina Greda 1" i "Babina Greda 2" za izdavanje dozvole za pridobivanje geotermalnih voda u energetske svrhe. Za svaki je zaprimljena po jedna ponuda, koje su, na prijedlog povjerenstva, 24. listopada i prihvaćene. Za istražni prostor "Babina Greda 1", površine 2,6 četvornih kilometara, dozvolu je dobio Gejzir d.o.o. u vlasništvu poduzetnika Dragana Jurilja. Istražni prostor "Babina Greda 2" površine 7,7 kilometara četvornih Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dodijelilo je Geotermalnim izvorima, tvrtki koju su 2013. zajednički osnovale Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda. Posljednjih je godina ta tvrtka poduzela niz aktivnosti u smislu prikupljanja postojeće dokumentacije vezane uz bušotinu. Izrađena je i studija koja obuhvaća sve do sada raspoložive podatke INA-e i Ministarstva gospodarstva i ona je konkretan dokaz postojanja geotermalnog potencijala na ovom prostoru.

Dozvola za istraživanje geotermalnih voda izdaje se na rok potreban za provođenje radova, a najviše na pet godina, uz mogućnost produljenja do dva puta, uz trajanje od najviše 6 mjeseci.

Bušenje u 2021.
Dobivanjem istražnoga prostora Geotermalni izvori kreću u izradu daljnje dokumentacije koja će omogućiti početak bušenja na području izvorišta geotermalne vode. Istraživanje se provodi izvođenjem naftno-rudarskih istražnih radova i aktivnosti kojima je svrha utvrditi postojanje, položaj i oblik ležišta geotermalne vode radi utvrđivanja količine i kakvoće rezervi geotermalne vode te uvjeta eksploatacije.

Općinski načelnik Josip Krnić ističe da je riječ je o golemom prirodnom bogatstvu velike izdašnosti i visoke energetske kvalitete. To je, smatra, neprocjenjiv potencijal za privlačenje investitora i za otvaranje novih radnih mjesta. Bit će u funkciji društveno-ekonomskog razvoja Babine Greda, županije, ali i šire regije.

- U sljedećoj će godini biti izrađena projektna dokumentacija, za koju su znatna početna sredstva osigurana iz EU fondova, a u 2021. trebalo bi krenuti bušenje - pojašnjava. Vjeruje da će bušenje ići relativno brzo, ići će se na veće dubine, a dobiveno saznanje o geotermalnom potencijalu kojim se raspolaže u Babinoj Gredi ponudit će se zainteresiranim ulagačima na tržištu koji su spremni uložiti vlastita sredstva. Voda je, smatra Krnić, sama po sebi jeftin energent i onda je to isplativo.

Najavljuje i uvodnu konferenciju koja će ovih dana biti održana u Babinoj Gredi i na kojoj će javnosti biti prezentiran cijeli projekt istraživanja i eksploatacije geotermalnog potencijala i najavljena izrada dokumentacije.

Gejzir i Geotermalni izvori dužni su u određenom roku izraditi idejni projekt izrade istražne bušotine i dostaviti ga Ministarstvu na suglasnost, ispuniti brojne druge ugovorne obveze te Agenciji za ugljikovodike redovito podnositi izvješća o napretku radova.

Marija Lešić Omerović
KRNIĆ: NEĆE BITI PROBLEM NAĆI INVESTITORE
- Ide se na dubinu bušenja od 3700 metara gdje je očekivana temperatura vode 175 stupnjeva, što je ključno za izgradnju elektrane od 20 megavata, što nam je želja. Od nje kreću i ostali sadržaji, kao što su aquakultura, uzgoj soma, jegulje, staklenici, hladnjače, termalna rivijera, park i drugo. Investicija je u globalu vrlo vrijedna, više od 100 milijuna eura. Kad se bušotine izbuše, duboko sam uvjeren da neće uopće biti problem naći investitore jer i osobno, kao načelnik, već imam kontakte s dosta velikim investicijskim fondovima - kaže Krnić.
Najčitanije iz rubrike