Svijet
DOGOVORENA JE RAZMJENA ZAROBLJENIKA DO KRAJA 2019. GODINE

Ukrajina i Rusija postigle sporazum o prekidu vatre
Objavljeno 11. prosinca, 2019.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij postigli su u utorak sporazum o potpunoj primjeni prekida vatre u istočnoj Ukrajini te o razmjeni svih preostalih zarobljenika do kraja 2019. godine ostavivši osjetljivo pitanje statusa regije za buduće razgovore.


Razgovori Putina i Zelenskija, kojima je to bio prvi susret, trajali su devet sati, a održani su u Parizu uz posredovanje francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel. Sukob u istočnoj Ukrajini izbio je 2014. godine i u njemu je poginulo više od 13 tisuća ljudi, a oko milijun ih je izbjeglo. Nakon sukoba velik dio Ukrajine ostao je pod kontrolom separatista koje podupire Moskva.


Sukobi su se intenzitetom smanjili nakon sporazuma iz Minska 2015., ali svakog mjeseca ima žrtava na liniji bojišnice koja se prostire na 500 kilometara. Zapad i Ukrajina optužuju Moskvu da financira i naoružava pobunjenike, što Rusija niječe, tvrdeći da ima političko-humanitarnu ulogu zaštite lokalnog rusofonog stanovništva.


Prvi susret dvojice čelnika, otkako je Zelenskij izabran početkom ove godine uz obećanje da će riješiti sukob, bio je prilično hladan, bez rukovanja i uz izbjegavanje pogleda.


No razgovori su rezultirali, kako je navedeno u zajedničkom priopćenju, dogovorom o razmjeni zarobljenika i obnovom postojećeg sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini koji nikad nije potpuno primijenjen. Dvije su se strane, osim toga, dogovorile da će tijekom sljedeća četiri mjeseca nastojati omogućiti lokalne izbore u Donbasu, što je do sada bio veliki spoticajni kamen. Nisu, međutim, iznesene pojedinosti o tome na koji će se način provesti glasovanje, a francuski predsjednik Macron priznao je da još postoje nesuglasice kada je riječ o toj temi. "Postigli smo dogovor o povlačenju, razmjeni zarobljenika, prekidu vatre i političkoj evoluciji", rekao je Macron na konferenciji za novinare na kojoj su on i Merkel sjedili između Zelenskija i Putina. "Zamolili smo naše ministre da predstojećih mjeseci to razrade... kako bi se za četiri mjeseca mogli održati lokalni izbor", rekao je Macron. Osim toga, Zelenskij je rekao da su on i Putin razradili nacrt sporazuma koji će omogućiti ponovni tranzit ruskoga plina kroz ukrajinski teritorij. Nije, međutim, postignut konačni sporazum u političkim pitanjima koja stoje na putu rješavanju sukoba. Među njima su status Donbasa unutar Ukrajine, koja bi trebala kontrolirati granicu između te regije i Rusije, te način provedbe lokalnih izbora u toj regiji. Novi samit Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske (takozvani normandijski format) organizirat će se za četiri mjeseca, najavio je Macron nakon sastanka održanoga u ponedjeljak, prvoga nakon 2016. godine.


"Činjenica da smo zajedno sama po sebi velik je rezultat", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvavši sukob u Ukrajini "otvorenom ranom u srcu europskoga kontinenta." "Još je preostalo puno posla, ali imam dojam da postoji dobra volja da se razriješe teška pitanja", istaknula je njemačka kancelarka Angela Merkel. "Jako sam zadovoljna ovim sastankom", dodala je. Ukrajinski je predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je, prema njegovu mišljenju, ostvareno premalo. "Više bih volio da smo riješili veći broj problema", zaključio je Zelenskij.


Putin je, međutim, pokazao veći optimizam pozdravivši "važan korak" prema smirivanju napetosti i "nedvojbeno" zatopljavanju odnosa. "Rusija želi učiniti sve što može kako bi ovaj sukob završio", ustvrdio je.
Vuk Tešija
Sukob u Ukrajini izbio je 2014. i u njemu je poginulo više od 13.000 ljudi, milijun ih je izbjeglo
Možda ste propustili...

NAROD I PRAVDA, NEZAVISNA BH LISTA, SDP BIH I NAŠA STRANKA

Oporbene stranke izići će zajedno na lokalne izbore, glavni cilj Sarajevo i Mostar

ZBOG PANDEMIJE

U BiH 32.000 otkaza

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIKE POMPEO STIŽE U POSJET SLOVENIJI

Amerika traži prijatelje na europskom istoku

2

SOCIJALDEMOKRATSKA STRANKA NJEMAČKE

Olafa Scholza za kancelara

3

ZBOG PANDEMIJE

U BiH 32.000 otkaza