Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Rast dionice AD Plastik traje punih mjesec dana
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Ulazak američkog fonda na sedmo mjesto vlasničke strukture pozitivno je djelovao na rast dionice tvrtke Ericsson Nikola Tesla

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala prevladavalo je loše raspoloženje ulagača praćeno padom cijena dionica uz mali obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 32,3 milijuna kuna.Dionicama se ostvarilo 30,2 i obveznicama 2,1 milijun kuna prometa. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 6,0 milijuna kuna po radnom danu. To je u prosjeku 3,2 milijuna kuna ili 50 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan prije. Dok su početkom tjedna padale cijene na svjetskim burzama, na domaćem tržištu kapitala dionice su rasle. U ponedjeljak se vrijednost indeksa Crobex povećala na 2002 boda (rast za 0,3 posto) uz snažno trgovanje dionicama Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda - SZAIF kojim se ostvarilo 5,9 milijuna kuna kroz blok-promet. Utorak je donio daljnji rast dionica i povećanje indeksa Crobex za 0,1 posto, na 2004 boda. U srijedu su cijene dionica na američkim i svjetskim burzama porasle nakon najava o mogućem postizanju djelomičnog trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine. U isto vrijeme cijene dionica na Zagrebačkoj burzi imale su suprotni smjer spustivši indeks Crobex u srijedu za 0,5 posto, na 1994 boda. Četvrtak je donio privremeni rast dionica i oporavak indeksa Crobex koji je dohvatio 1995 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1991 bod. To je četiri boda ili 0,2 posto manje nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex dvije su zabilježile rast i devet pad cijene dok se čak pet vrijednosnica (HT, Atlantic grupa, Arena Hospitality Group, Valamar Riviera Poreč i Zagrebačka banka - ZABA) zadržalo na početnoj tjednoj razini.

Povlaštene dionice
Tjedno povećanje cijene uspjele su ostvariti dionice AD Plastik (rast za 4,9 posto) i Ericsson Nikola Tesla (rast za 1,5 posto). Rast dionice AD Plastik traje punih mjesec dana, a trend se zadržao i prošlog tjedna. Vidljivi ulazak američkog fonda Harding Loevner na sedmo mjesto vlasničke strukture pozitivno je djelovao na rast dionice Ericsson Nikola Tesla. Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice: Atlantska plovidba (pad za 5,6 posto) te Dalekovod (pad za 2,6 posto), Jadran Crikvenica (pad za 2,3 posto), Đuro Đaković grupa (pad za 2,3 posto) i Optima Telekom (pad za 2,2 posto). Vrijednost indeksa BDI (Batlic Dry Index), koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu, povećala se za 7,4 posto, na 1575 bodova, nakon vijesti o mogućem postizanju djelomičnog trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine. To nije pomoglo dionicama Atlanske plovidbe koje su prošlog tjedna potonule na 385,00 kn (pad za 5,6 posto).
Češki Auctor invest iz Praga u posljednjih mjesec dana intenzivirao je radnje oko vlasničkog preslagivanja i preuzimanja SZAIF. To je potaknulo pojačano trgovanje u ponedjeljak kada se kroz blok-transakciju ostvarilo 5,9 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenila 321.231 vrijednosnica SZAIF po prosječnoj cijeni od 18,50 kn. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,1 milijun kuna tjednog prometa, a cijena se u petak spustila na 498,00 kn (tjedni pad za 0,2 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,3 milijuna kuna prometa uz smanjenje cijene na 560,00 kn (pad za 1,8 posto). Dionicama HT-a značajnije se trgovalo u petak (1,3 milijuna kuna), pri čemu se cijena zadržala na početnih 169,50 kn. Pažnju ulagača privukla je dionica Viro kojom se pojačano trgovalo u srijedu (2,3 milijuna kuna) nakon objavljene vijesti o blokadi žiroračuna tvrtke.

​Kratkotrajna blokada
Kratkotrajna blokada računa brzo je otklonjena, ali su posljedice dovele do osjetnog smanjenja tržišne cijene dionice na 60,50 kn (dnevni pad za 26,7 posto). Dionicama Podravka snažnije se trgovalo u ponedjeljak (0,8 milijuna kuna) i srijedu (1,0 milijuna kuna). Cijena dionice Podravka spustila se u petak na 483,00 kn (tjedni pad za 0,8 posto). Dnevni prometi dionicama Valamar Riviera Poreč bili su skromni. Na kraju tjedna uspjelo se skupiti više od dva milijuna kuna prometa. Većinu prometa na strani kupnje ostvario je trezorski račun porečke tvrtke. Zaključna cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 38,30 kn što predstavlja razinu s počeka tjedna. Dionicama AD Plastik pojačano se trgovalo u utorak (1,3 milijuna kuna prometa), a do kraja tjedna cijena je porasla za 4,9 posto, na 194,00 kn. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica povećala se u petak na 115,97 bodova (tjedni rast za 0,02 posto). Zagrebačka burza trguje na novoj platformi XETRA T7 od ponedjeljka, 9. prosinca ove godine. Kakve će promjene donijeti nova platforma, vidjet će se uskoro. Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Najčitanije iz rubrike