Ekonomija
DIGITALNA POLJOPRIVREDA

Hrvatska aplikacija AGRODOX za poljoprivrednike spremna je za hrvatsko, ali i svjetsko tržište
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Ministarstvo poljoprivrede investira u održivost i napredak da bi pomogli hrvatskim poljoprivrednicima, izjavio je Tugomir Majdak

U suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede - Programa ruralnog razvoja, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i agencije Apriori World, u prostorijama fakulteta organizirana je druga po redu konferencija "Digitalna poljoprivreda“. Državni tajnik Tugomir Majdak, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, istaknuo je važnost blok-predavanja pod nazivom "Budućnost zajedničke poljoprivredne politike“ te dodao da se danas naglasak stavlja na digitalnu poljoprivredu.


"Ključno je da ulažemo u zajedničku poljoprivredu i budućnost, zato Ministarstvo poljoprivrede investira u održivost, napredak i infrastrukturu da bi pomogli hrvatskim poljoprivrednicima".
Iznimno važnu ulogu u ovom procesu ima digitalna poljoprivreda. Predavanje su održali i predstavnici Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ravnateljica Matilda Copić, Sanja Krivanek Mahmuljin, direktorica Sektora za provedbu mjera izravne potpore te Igor Pleša, stručnjak za razvoj i monitoring sustava iz Sektora za provedbu mjera izravne potpore.


Digitalna poljoprivreda okupila je više od 180 sudionika, predstavnika poljoprivrednika, OPG-ova, zadruga, udruga, institucija i akademske zajednice, a svoj pogled na digitalnu poljoprivredu dali su i profesori sa sveučilišta u Zadru, Osijeku i Zagrebu. Danijel Koletić, predsjednik organizacijskog odbora ove konferencije, u uvodnom izlaganju istaknuo je da se ponovno svi moraju vratiti edukaciji, bez obzira na to kojom se vrstom poljoprivredne proizvodnje bave. Bez edukacije i upotrebe digitalnih rješenja hrvatska poljoprivreda neće biti konkurentna niti učinkovita. Konferencija je sufinancirana sredstvima iz mjere za tehničku pomoć Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.


Na konferenciji je predstavljeno inovativno digitalno rješenje tvrtke Intertim, kao i drugi primjeri iz prakse s područja digitalne poljoprivrede. Naime, riječ je o mobilnoj aplikaciji AGRODOX za Android i Apple mobilne uređaje koja je namijenjena svima koji se bave poljoprivredom, a omogućava besplatno i jednostavno vođenje svih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, posebice vezane uz obradu tla i uzgoj poljoprivrednih nasada uz mogućnost postavljanja vremenskih podsjetnika te unosa i financijskog vođenja troškova.


- Osim praćenja poljoprivrednih aktivnosti, aplikacija nudi i ostale alate poput agrometeorološke prognoze, kalkulatora gnojidbi i sjetve te preračunavanja jedinica površine i volumena. Kroz sustav gamifikacije omogućit će se ispunjavanje zanimljivih kvizova kojima će korisnici moći jednostavno saznati svoju trenutačnu poziciju i uskladiti svoju poljoprivrednu praksu sa zakonodavnim okvirom i dobrom proizvođačkom praksom, a čime se želi započeti individualna mogućnost jednostavnog savjetovanja - izjavio je Jan Marinac, direktor tvrtke Intertim.
Zdenka Rupčić

Program za profesionalne poljoprivrednike
Marinac kaže da će aplikacija sadržavati i vijesti iz agrobiznisa, obavijesti o novim projektima, inovacijama, nacionalnim i europskim projektima te informacije o načinu uzgoja raznih usjeva, voća i povrća, namijenjene poljoprivrednicima početnicima. "Osmislili smo i program za profesionalne poljoprivrednike kojima će omogućiti besplatni pristup profesionalnom sustavu za upravljanje farmom (Farm Management Software - FMS) u suradnji s tvrtkom Agrivi“, ističe Marinac, i dodaje da se aplikacija može besplatno preuzeti sa službenih mobilnih trgovina Apple AppStore i Google Play.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike