Ekonomija
POTICANJE SAMOZAPOŠLJAVANJA I PODUZETNIŠTVA

Programom društvenog bankarstva podržali 150 klijenata te utjecali na otvaranje više od 230 radnih mjesta
Objavljeno 10. prosinca, 2019.

U posljednje tri godine, otkad se provodi program društvenog bankarstva "Korak po korak“, Erste banka financijski je podržala više od 150 klijenata s 3,8 milijuna eura te je direktno utjecala na otvaranje 235 novih radnih mjesta u Hrvatskoj.
Rezultati su to druge po redu procjene učinka Programa društvenog bankarstva međunarodne Erste grupe na lokalnu zajednicu u SIE regiji, provedene prema metodologiji razvijenoj u suradnji s bečkim sveučilištem Vienna University of Economics and Business.


Program “Korak po korak” zajednički je program svih članica međunarodne Erste grupe kojem se Erste banka u Hrvatskoj priključila prije nešto više od tri godine, a cilj programa je davanje doprinosa razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana.


Dosad je ukupno financiranje diljem regije SIE iznosilo 235 milijuna eura, a više od 19.000 osoba s financijskim problemima, 7000 malih poljoprivrednika, 3100 mikropoduzetnika te 600 društvenih organizacija, imalo je pristup ponudi Ersteovog društvenog bankarstva.
Uz navedeno, 88 posto klijenata koji su pristupili programu, potvrdilo je da se danas nalaze u boljoj ekonomskoj situaciji.


Programom podrške poduzetnicima početnicima Erste banka dosad je u Hrvatskoj financirala 131 klijenata s 2,5 milijuna eura kredita, a najzastupljenije djelatnosti podržanih projekata jesu uslužne djelatnosti, transport te poljoprivreda. Riječ je o posebnoj skupini klijenata, osobama koje se samozapošljavaju, odnosno o poduzetnicima početnicima koji su unutar zadnje dvije godine otvorili vlastito poduzeće, obrt ili obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo. Cilj programa je poticanje samozapošljavanja i razvoj poduzetništva pružanjem podrške na putu oblikovanja i realizacije poslovne ideje, a uključuje i besplatne online edukacije o relevantnim poduzetničkim temama, savjetovanje i financiranje. Edukaciju je dosad uspješno prošlo gotovo 1000 poduzetnika početnika, a 96 posto od ukupnog broja educiranih poduzetnika, uz on-line edukaciju dobilo je i individualnu podršku u obliku savjetovanja i mentorstva. Uz navedeno, 62 posto podržanih klijenata izjavilo je da ih danas njihova obitelj i prijatelji više poštuju, a 46 posto njih optimistični su kada je riječ o budućnosti.


Osim podrške poduzetnicima početnicima, Erste banka od početka ove godine provodi i program podrške i financiranja neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika te programe partnerstva. Tijekom ove godine s 1,3 milijuna eura financirano je 20 neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika. Nefinancijska podrška pružena je kroz partnerstvo s EFSE-om (European Fund for Southeast Europe), Finance in motion te ACT Grupom kroz provedbu dvaju projekata "Akcelerator“ i "U zoni“ za društvene i impakt poduzetnike. Edukacije je prošlo više od 150 polaznika, od čega je na kraju mentorirano 20-ak timova, a petero i nagrađeno prošle godine. Finalisti ovogodišnjeg programa bit će poznati 17. prosinca, na završnom pitchu koji će se održati u ZICER-u.Z.Rupčić

Ubrzati razvoj
"Ekonomski i društveni utjecaj malih poduzetnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika izuzetno je važan. Iz perspektive Erste banke, podrška održivom poduzetničkom projektu umjesto jednokratnog sponzorstva i donacije, može biti dugoročno rješenje mnogih društvenih pitanja ili situacija. Naime, kroz učinak multiplikatora dolazi do brojnih društvenih i ekonomskih pomaka - od kreiranja novih radnih mjesta, povećanja potrošnje i ponude novih usluga do povećanja kvalitete života. Programima koje provodimo na ovom području želimo kroz društveno odgovorno bankarstvo ubrzati razvoj poduzetnika početnika i neprofitnih organizacija, povećati njihov društveni utjecaj i osnažiti ekosustav podrške u Hrvatskoj“, rekla je Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno bankarstvo.
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike