Osijek
PREMA NALOGU GRADA

Srušili igralište koje su Tenjani sami sagradili
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Volonteri predvođeni Kristijanom Šimičićem napravili su igralište od starih guma i paleta

Samo pet mjeseci nakon što je dio građana Tenje, predvođen inicijativom svog sumještanina, predsjednika stranke Biraj bolje Kristijana Šimičića, načinio improvizirano dječje igralište u samom središtu Tenje, i to od starih guma i drvenih paleta, te nešto boje i štrikova, Grad Osijek dao je nalog za rušenje igrališta. Zatečen ovakvim odgovorom na građansku inicijativu, i to usmjerenu na boljitak najmlađih stanovnika ovog prigradskog naselja, Kristijan Šimičić jučer je o svemu odlučio obavijestiti i javnost.


- Cilj projekta bio je uključiti što više djece i odraslih iz naselja u uređenje parka, a bitno je reći da u krugu od kilometra nema ni jednog dječjeg igrališta. Kada smo Gradu poslali dopis o svojoj namjeri, rečeno nam je da je ovo građevinsko zemljište i da se smiju postaviti ovakva igrala. Nabavili smo 60 drvenih paleta, 50 rabljenih automobilskih guma, nekoliko velikih traktorskih guma, dva kubika pijeska, željezo za nogometne golove, stupove za odbojku i badminton, boje, lakove, kistove... Za sve to dobili smo i donaciju preko jednog natječaja od 5000 kuna te smo sami još prikupili 4000 kuna od mještana. U samo nekoliko dana nastalo je maštovito dječje igralište. No na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zamolio sam gradsko vodstvo da izdvoji 200.000 kuna za gradnju novog igrališta, koje bi bilo bolje. Bez obzira na to što Grad u sljedećoj godini raspolaže proračunom od 800 milijuna kuna, moj je prijedlog odbijen, a tri dana poslije Grad je poslao bagere da sruše igralište. Pitam se kakav je to grad koji ruši dječja igrališta umjesto da gradi nova - javno je upitao u ponedjeljak Kristijan Šimičić.


Uz Šimičića su ovom prilikom svoj revolt uklonjenim igralištem došli iskazati i mještani te roditelji koji su sudjelovali u gradnji ovog igrališta. - Tužno je ovo vidjeti. Meni nije žao što smo ga gradili jer smo proveli lijepo zajedničko ljeto, a jedna je curica rekla da su joj to bili najljepši dani u životu, ali nekoga treba biti sram što je djeci ovo oduzeo - mišljenja je Maja Vidman iz Tenje. S njom se slaže i Anita Stevanović, koja kaže kako je park oduševljavao sve koji su se u njemu igrali, a kako je tijekom ljeta u njemu istovremeno znalo biti i do 25 djece. - Ovo je jako tužno. Kakvu smo poruku poslali djeci, koja su u sedmom mjesecu, kada su bile najveće vrućine, dolazila bojiti i pomagati u gradnji ovog igrališta - pita se Stevanović.


Iz Biraj bolje upozorili su kako istovremeno uz ovo igralište stoji parcela s ruševnim objektom u vlasništvu Grada Osijeka, a koja unatoč tome što je prema Gradu poslano desetak dopisa za njezino uklanjanje stoji kao ruglo i opasnost za prolaznike. - Grad tvrdi kako nemaju novca da očiste svoje zemljište, ali imaju za bagere da ruše dječja igrališta - ogorčen je Šimičić.
Nefreteta Z. Eberhard

200
tisuća kuna tražila je stranka Biraj bolje za gradnju igrališta u Tenji. Grad je odbio zahtjev.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana