Regija
PREMIJERA RATNOG DOKUMENTARCA

Nova priča o petorici zapovjednika obrane
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
VINKOVCI

U dvorani vinkovačkog Gradskog kazališta Joza Ivakić, danas, utorak, 10. prosinca, u 19 sati, premijerno će se predstaviti dokumentarni film "Pet zapovjednika obrane vukovarskog Sajmišta", za koji je scenarij napisala umirovljena vinkovačka novinarka Milka Vida, a režiju potpisuje Vladimir Andrić (na slici), glumac i režiser vinkovačkog kazališta. Film je nastao na inicijativu Nikole Tarlea, predsjednika humanitarno-kullturno braniteljskog centa Vukovar, kaže Andrić.

- Pet zapovjednika obrane vukovarskog sajmišta, a to su Damjan Samardžić - Veliki bojler, Petar Kačić - Srednji bojler, Velimir Đerek - Sokol, Ivan Poljak - Sokol i Josip Tomašić - Osa, dokumentarac je koji gledatelju donosi priče o pet heroja obrane Vukovara. Priče heroja koje su prepričane u ovom filmu može jedino ispričati život sam kada se nađe u vihoru rata, ali i u danima ponosa i slave - kaže Andrić.

Scenaristica i redatelj razgovorima s obiteljima heroja gledatelja upoznaje s pet zapovjednika obrane sajmišta u njihovim mladenačkim danima, prvim ljubavima, šaljivim anegdotama i prati njihov život od trenutka kada oni odlaze u rat. Njihova ratna djelovanja i herojstva u Vukovaru prepričava jedan od najvećih heroja Vukovara Ivica Anđelić - Doktor, koji je rame uz rame sa zapovjednicima branio Sajmište od velikosrpske agresije.

Sajmište, južni dio Vukovara nastanjen većinom Srbima, bilo je jedno od ključnih točaka obrane Vukovara uz Trpinjsku cestu. Ovdje su se vodile borbe prsa o prsa jer nije postojala klasična bojišnica nego su se vodile borbe za svaku kuću i ulicu i crta se često mijenjala. Vukovarski branitelji, uglavnom, s malo vojnog iskustva, slabo naoružani pod stalnom paljbom iz vojarne JNA, odolijevali su 87 dana i onemogućavali agresoru prodor u središte Vukovara.

Sajmište je palo u ruke neprijatelja 17. studenoga 1991., i to je bio početak kraja obrane Vukovara. M.Flego
Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike